Ακόμα μία επιχείρηση κοινωνικού αυτοματισμού στήθηκε από μερίδα των ΜΜΕ και στελέχη της ΝΔ, με φόντο τις πολυήμερες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Αποκορύφωμα, η δήλωση του βουλευτής της ΝΔ, Βασίλη Οικονόμου, ο οποίος χαρακτήρισε τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στην καθαριότητα των δήμων «ελίτ» (ΕΡΤ, 22/10/19). Γιατί, όμως, βγήκαν στους δρόμους, τις προηγούμενες ημέρες αυτοί οι, κατά την κυβέρνηση, «προνομιούχοι»;
«Βασική αιχμή των κινητοποιήσεών μας είναι το περίφημο άρθρο 179 του “αναπτυξιακού νομοσχεδίου” (σ.σ.: ψηφίστηκε την Πέμπτη 24/10)», εξηγεί στην «Εποχή» ο Ραφαήλ Μηλιώνης, πρόεδρος του Συλλόγου των Εργαζομένων στο δήμο Καλλιθέας, τον τέταρτο μεγαλύτερο δήμο της Αττικής.
«Μετά την ψήφισή του, άνοιξε η πόρτα στην ανεξέλεγκτη ιδιωτικοποίηση κρίσιμων υπηρεσιών της αυτοδιοίκησης, δηλαδή της καθαριότητας, του πρασίνου και του ηλεκτροφωτισμού και μάλιστα τις μέρες που ολοκληρώνονται και τυπικά και οι τελευταίες διαδικασίες για την πρόσληψη περίπου 8.500 νέων εργαζόμενων πλήρους απασχόλησης στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων», αναφέρει ο ίδιος.
Με την είσοδο ιδιωτών δεν θα υπάρξει αντικείμενο εργασίας για πολλούς εργαζόμενους και επομένως εύκολα θα μπορούν να καταργηθούν οι θέσεις εργασίας τους.
«Το έχουμε δει στην πράξη κατά τη θητεία του σημερινού πρωθυπουργού στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης», θυμίζει ο κ. Μηλιώνης.
Σύμφωνα με όσα είπε την περασμένη Τετάρτη στο «Κόκκινο105,5 » ο Βασίλης Γκιτάκος, β’ αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ - ΟΤΑ), σχεδόν το 70% των εργαζομένων στους δήμους δουλεύουν σε τέτοιες υπηρεσίες, δηλαδή περίπου 50.000.

Οι συνέπειες για τους δημότες

Πέρα από την επισφάλεια που θα γίνει καθεστώς για τους εργαζόμενους όσων δήμων αξιοποιήσουν το άρθρο 179, ο κ. Μηλιώνης προεξοφλεί και την αύξηση των δημοτικών τελών και μάλιστα «για αμφίβολης αποτελεσματικότητας υπηρεσίες».
Η παράδοση δομών και λειτουργιών δημόσιου χαρακτήρα σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα, κλασική νεοφιλελεύθερη συνταγή, δεν έχει στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών, αλλά το κέρδος του ιδιώτη.
«Εμείς ψηφιστήκαμε από τον ελληνικό λαό λέγοντας ότι θα κάνουμε μαζικές ιδιωτικοποιήσεις. Δεν έχουμε πει ποτέ για μαζικές κρατικοποιήσεις», ήταν άλλωστε η αποστομωτική φράση του υπουργού Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδη, σε μία από τις αντιπαραθέσεις της τελευταίας περιόδου στη Βουλή. Όπως αναλύθηκε σε συνέντευξη Τύπου της ΠΟΕ – ΟΤΑ, πριν από τις κινητοποιήσεις της περασμένης εβδομάδας, η εκχώρηση δημοτικών υπηρεσιών σε ιδιώτες δεν συνοδεύεται από βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των Ιωαννίνων, όπου οι υπηρεσίες καθαριότητας ήταν άθλιες, καθότι η αποκομιδή απορριμμάτων γινόταν δύο ήμερες την εβδομάδα, παρότι ο ιδιώτης πληρωνόταν για την καθημερινή παροχή των υπηρεσιών του.
Όπως σημειώνει ο κ. Μηλιώνης, η ΠΟΕ – ΟΤΑ είχε αποδείξει μέσω σχετικής μελέτης ότι ήταν ασύμφορη οικονομικά η ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας στο συγκεκριμένο δήμο.
«Και τι κάνει η κυβέρνηση για να γλιτώσει από αντίστοιχες μελέτες στο μέλλον; Καθιστά μη υποχρεωτική την αιτιολογημένη έκθεση για την παραχώρηση των υπηρεσιών που προαναφέραμε σε ιδιώτες», επισημαίνει ο εργαζόμενος.

Με ισχνή πλειοψηφία

Ο κ. Μηλιώνης θέτει και ζήτημα δημοκρατίας, δεδομένου ότι στην επίμαχη διάταξη αναιρείται ο όρος της απαρτίας στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων, καθώς για τη λήψη απόφασης σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα «η απαιτούμενη πλειοψηφία υπολογίζεται επί των πραγματικά παρόντων μελών κατά την ψηφοφορία».

Η κυβέρνηση ανένδοτη, η ευθύνη πλέον στους αιρετούς

Σύμφωνα με τον κ. Μηλιώνη, η κυβερνητική παρέμβαση αποτελεί κατά κύριο λόγο «εξυπηρέτηση» δημάρχων της επαρχίας και ιδιαίτερα των νησιών, όπου θα επιχειρηθεί η εργολαβοποίηση της καθαριότητας με στόχο να μειωθεί το προσωπικό κατά τους μήνες που δεν είναι αυξημένες οι ανάγκες της αποκομιδής των απορριμμάτων.
Ωστόσο, ο κίνδυνος δεν είναι μικρότερος για την υπόλοιπη χώρα γι’ αυτό και, με αποκορύφωμα το απεργιακό συλλαλητήριο της περασμένης Πέμπτης 24/10, οι εργαζόμενοι απαίτησαν την απόσυρση του άρθρου 179. Εναντιώνονται επίσης και σε άλλα άρθρα του νόμου, όπως αυτά που, σύμφωνα με την ΠΟΕ – ΟΤΑ, «στραγγαλίζουν και θέτουν κηδεμόνες στη συνδικαλιστική έκφραση Συλλόγων και Συνδικάτων για να πειθαρχήσουν και να συμμορφωθούν στις κυβερνητικές πολιτικές».
Παράλληλα, ζητούν από την κυβέρνηση άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού των δήμων, καθώς και διασφάλιση της καταβολής του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση, διά του Τ. Θεοδωρικάκου, εμφανίστηκε ανυποχώρητη, μέχρι και την τελευταία στιγμή, απέναντι στα αιτήματα των εργαζόμενων και επέμεινε στην ασαφή δέσμευση ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις στους δήμους.
«Πλέον, οφείλουν να πάρουν θέση οι δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια, είναι αναγκασμένοι να δεσμευθούν ότι δεν θα κάνουν χρήση του άρθρου αυτού», τονίζει ο κ. Μηλιώνης.
Ενάντια στην ιδιωτικοποίηση βασικών λειτουργιών της αυτοδιοίκησης τάχθηκαν, κατά τις πρόσφατες συναντήσεις εκπροσώπων τους με την ΠΟΕ – ΟΤΑ, και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Μεταξύ αυτών, ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε εμμονική την πολιτική της κυβέρνησης, η οποία «επιχειρεί να αφαιρέσει τη δυνατότητα από τους δήμους να διαχειριστούν το κομβικό ζήτημα των απορριμμάτων».
«Αναμένουμε και από το χώρο της αυτοδιοίκησης, από τους θεσμικούς φορείς της αυτοδιοίκησης και από την ΚΕΔΕ και από τους δημάρχους να τοποθετηθούν σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα, το οποίο βάζει βόμβα στα θεμέλια της λειτουργίας του αυτοδιοικητικού χώρου στην Ελλάδα», σχολίασε σχετικά ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος και πρώην ΥΠΕΣ, Αλ. Χαρίτσης.

Ο ενήλικος δήμαρχος της Αθήνας

Στην πρωτεύουσα, την ώρα που ο δήμαρχος Αθηναίων αρκέστηκε σε μία έκκληση προς τους πολίτες «να βγάζουν σκουπίδια με φειδώ», κατά τις ημέρες που διήρκεσαν οι κινητοποιήσεις, η Ανοιχτή Πόλη σήκωσε ψηλά το ζήτημα, δηλώνοντας κάθετα αντίθετη με το νόμο, πλέον, που χαρίζει υπηρεσίες των δήμων στους εργολάβους.
Κατέθεσε αίτημα για τη διεξαγωγή έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, όπως έκαναν δημοτικές παρατάξεις και σε άλλους δήμους, προκειμένου να τεθεί επί τάπητος η διαφύλαξη του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών αυτών.
Ωστόσο, η πλειοψηφούσα παράταξη του κ. Μπακογιάννη καταψήφισε την πρόταση (Πέμπτη 24/10/19), καλώντας τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να... «ενηλικιωθούν».
«Ενηλικίωση σημαίνει ανάληψη ευθύνης απέναντι στις υποχρεώσεις σου, τη στιγμή που η κυβερνητική ρύθμιση συνιστά επίθεση στη δυνατότητα των δήμων να αναλαμβάνουν τις δικές τους», απάντησε η Ανοιχτή Πόλη.

Τάσος Γιαννόπουλος
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet