Του Σ.Κ.

Την 18η Οκτωβρίου «επέτειο» της Αλλαγής και της νίκης του ΠΑΣΟΚ το 1981 επέλεξε η νεοεμφανιζόμενη «Κίνηση 81 για τον Δημοκρατικό Σοσιαλισμό» για να κάνει δημόσια την παρουσία της, με ένα κείμενο- διακήρυξη, προκαλώντας νέους πονοκεφάλους στο επιτελείο της Φώφης Γεννηματά και του ΚΙΝΑΛ.
Με το κείμενο-διακήρυξη και με τίτλο: «Ποιοί είμαστε - τι ζητάμε», η Κίνηση έστειλε ένα μήνυμα με κύριο παραλήπτη την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, προτρέποντάς την να επιστρέψει στα προτάγματα του ΠΑΣΟΚ και του ηγέτη του Ανδρέα Παπανδρέου. Πρόκειται για στελέχη από το χώρο της κεντροαριστεράς, ανάμεσα στους οποίους και ο πρώην υπεύθυνος επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ, Σταμάτης Μαλέλης, που ασκώντας κριτική στη συνεχή διολίσθηση του ΚΙΝΑΛ, και κυρίως της προέδρου του Φώφης Γεννηματά, σε δεξιές πολιτικές κατευθύνσεις ζητούν να αλλάξει ρότα ο χώρος και να στραφεί προς την αριστερά. Ειδικά, εστιάζουν στην πολιτική γραμμή του ΚΙΝΑΛ και του ΠΑΣΟΚ την περίοδο της κρίσης, στην οποία η ταύτιση των δύο χώρων, ΚΙΝΑΛ και ΝΔ, υπήρξε απόλυτη. «Η δική μας καρδιά χτυπάει αριστερά», δηλώνουν και θα αγωνιστούν «για να χτυπήσει έτσι η καρδιά όλης της Παράταξης, γιατί μόνο τότε θα ξαναγίνει δυνατή, χρήσιμη και απαραίτητη στον άνθρωπο της διπλανής πόρτας, τον πολίτη που την εμπιστεύτηκε και την έκανε μεγάλη» καταλήγουν με νόημα. Το κείμενο αυτό, που αποτελεί, σύμφωνα με τους συντάκτες του, ένα αντιδεξιό μανιφέστο ξεκινά με τη φράση «είμαστε πολίτες που πιστέψαμε και πιστεύουμε στις αρχές του Δημοκρατικού και ριζοσπαστικού σοσιαλισμού». Οι 81 επομένως έχουν απέναντί τους ένα ξεκάθαρο μέτωπο, που δεν είναι άλλος από τις πολιτικές της ΝΔ και της δεξιάς παράταξης. «Είμαστε εδώ, μαζί, για να εμποδίσουμε τη Νέα Δημοκρατία να υλοποιήσει τα όποια αντιλαϊκά σχέδια της και τις γνωστές από το παρελθόν πολιτικές επιλογές της σε βάρος του συνόλου των πολιτών και της χώρα», σημειώνουν με επιτακτικό τρόπο.

Επιστροφή στις ρίζες

Για να ξαναπιάσουν το νήμα της αριστεράς συγκεκριμένα κάνουν μια σύντομη, αν και περιεκτική, αναδρομή στο παρελθόν, υπενθυμίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ ηγεμόνευσε στην δημοκρατική παράταξη ακριβώς γιατί εφάρμοσε πολιτικές για τους πολλούς και τα κατώτερα στρώματα. Βέβαια, αυτή η αναδρομή μόνο επιλεκτική μπορεί να θεωρηθεί, γιατί πολλές επιλογές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, τόσο όταν ηγέτης του ήταν ο Α. Παπανδρέου, όσο και ο Κώστας Σημίτης, αποσιωπούνται και μόνο ως μέρος αυτών των προταγμάτων δεν μπορεί να θεωρηθούν. Αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση. Το κείμενο διακρίνεται από μια έκκληση προς το ΚΙΝΑΛ να ξαναπιάσει το νήμα με τις ιδέες της αριστεράς και της κεντροαριστεράς, με τις οποίες η σχέση του, σύμφωνα με τους συντάκτες του, έχει διαρραγεί σοβαρά. «Σήμερα είναι αναγκαία μια νέα ριζοσπαστική και ξεκάθαρη πολιτική, μέσα και έξω από το Κίνημα που θα εδράζεται σε ηθικούς και αξιακούς κώδικες».

Αυτόνομη πορεία

Με το κείμενο, αν και ξεκαθαρίζεται το τοπίο με τη ΝΔ, ωστόσο παραμένει θολό στις σχέσεις του με τις υπόλοιπες δυνάμεις της κεντροαριστεράς και της αριστεράς, το χώρο, δηλαδή, στον οποίο αναφέρεται και η Κίνηση 81. Επιχειρεί βέβαια να υπερασπιστεί την αυτονομία του πολιτικού χώρου και η όποια σύνδεση με τις ιδέες της αριστεράς δεν φαίνεται προσώρας να σηματοδοτούν και μια διαφορετική αντιμετώπιση των φορέων της. Όσον αφορά τις σχέσεις του με τον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν έτσι ότι βρίσκονται σε αντιπαράθεση με το λαϊκισμό και τη δημαγωγία του, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζεται χωρίς πραγματικό ιδεολογικό έρμα και θολή ταυτότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, η Κίνηση προτρέπει το ΚΙΝΑΛ και την παράταξη της κεντροαριστεράς να αποτινάξει τη λογική του συμπληρώματος, του «κόμματος-μπαλαντέρ», που διαστρέφει και παραχαράσσει την ιστορική διαδρομή. Ασκώντας έντονη κριτική για το εκλογικό αποτέλεσμα, σημειώνουν τέλος ότι «το 8% δεν μας ταιριάζει- είναι αδιανόητο να πανηγυρίζουμε για το 8%».
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet