Η υπερψήφιση το βράδυ της Πέμπτης του αναπτυξιακού νομοσχεδίου της κυβέρνησης με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και της Ελληνικής Λύσης (165 «ναι» επί συνόλου 287 ψηφισάντων) αίρει τις όποιες αμφιβολίες για την ύπαρξη ενός ιδεολογικά συναφούς και αριθμητικά συμπαγούς δεξιού μπλοκ εντός της Βουλής. Μια διαρκής πρόκληση για τα πολιτικά αντανακλαστικά της αντιπολίτευσης.
Το ανάλογο απέχει μακράν από του να συμβαίνει με την αντιπολίτευση. Οι αρνητικές ψήφοι στη συγκεκριμένη ψηφοφορία (122 επί συνόλου 287 ψηφισάντων) απλώς απαντούν στη συγκυρία. Δεν υποδηλώνουν, από την πλευρά της ήσσονος αντιπολίτευσης, διαθέσεις αντιπολιτευτικών συγκλίσεων. Προς το παρόν –επειδή το μέλλον πάντα επιφυλάσσει εκπλήξεις— τα αντανακλαστικά του ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 συμπεριφέρονται ως εάν στην κυβέρνηση να βρίσκεται ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ.
Πόσο μπορεί να αντέξει να συμβαίνει αυτό, όταν είναι σαφές ότι η κυβέρνηση της δεξιάς θα συνεχίσει ακάθεκτη στην εφαρμογή των σχεδίων της όσο τα περιθώρια που της αφήνει η αδράνεια του αντιπάλου το επιτρέπουν;
Η πρόκλησηΗ πρόκληση στην οποία καλείται να απαντήσει άμεσα η ελάσσων αντιπολίτευση είναι η δεδηλωμένη πρόθεση της Δεξιάς, διατυπωμένη καθαρά στο λεγόμενο δόγμα Βορίδη, να προχωρήσει στο θεσμικό αποκλεισμό της επιστροφής της Αριστεράς στη διακυβέρνηση της χώρας, μέσω της «χειραγώγησης» της ψήφου των εκτός επικρατείας ψηφοφόρων και της ακύρωσης του εκλογικού νόμου της απλής αναλογικής.
Οι συνέπειες από μια τέτοια εκτροπή δεν θα είναι λιγότερο σοβαρές για την ελάσσονα αντιπολίτευση από ό, τι θα είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία – για τον ομαλό πολιτικό βίο της χώρας, σε τελικά ανάλυση.
Έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτό αυτό;
Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα αντανακλαστικά κάποιων από τους άμεσα εμπλεκόμενους αφυπνίζονται. Μένει να φανεί προς ποια κατεύθυνση.
Αίτημα επίσπευσης του συνεδρίου του ΚΙΝΑΛΑπό κάθε άποψη ακούγεται ενδιαφέρουσα η είδηση ότι η κ. Φώφη Γεννηματά προχωρά σε έκτακτο συνέδριο μέσα στον Νοέμβριο: Την περασμένη Πέμπτη ανακοινώθηκε ότι η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ συγκαλεί μεθαύριο Τετάρτη το Ενιαίο Πολιτικό Κέντρο του ΠΑΣΟΚ, όπου θα εισηγηθεί προς έγκριση στην Ολομέλεια της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου την Παρασκευή το χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής του συνεδρίου.
Εξίσου ενδιαφέρουσα —ως προείκασμα των εξελίξεων που ενδέχεται να πυροδοτήσει το συνέδριο— είναι η προσέγγιση που ανιχνεύεται και σε σχετική αρθρογραφία η οποία είδε το φως δύο μέρες νωρίτερα στο διαδίκτυο και η οποία καταλογίζει στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ότι απογύμνωσε από κάθε ιδεολογικό και πολιτικό περιεχόμενο ένα κόμμα, καταδικάζοντάς το να λειτουργεί μόνο για να στηρίξει τις επιλογές του κ. Μητσοτάκη, ωθώντας έτσι στελέχη και οπαδούς να κινηθούν απενοχοποιημένοι προς την Ν.Δ.
Πόσο ειδικό βάρος μπορεί να έχουν προσεγγίσεις, όπως η παραπάνω, μέσα στο Κίνημα Αλλαγής είναι προς το παρόν αβέβαιο.
Το βέβαιο είναι ότι το αίτημα για διεξαγωγή συνεδρίου έχει τεθεί επιτακτικά από επιφανή στελέχη, στις προθέσεις των οποίων είναι να τεθούν επί τάπητος όλες οι εκκρεμότητες που ταλανίζουν αναπάντητες το κόμμα από συστάσεως Κινήματος Αλλαγής μέχρι σήμερα, οπότε ορισμένοι προεξοφλούν ακόμη και τίτλους τέλους για το μεταλλαγμένο ΠΑΣΟΚ.
Ανεξάρτητα, ωστόσο, από τις προθέσεις των επικριτών της, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η κ. Γεννηματά έχει τους δικούς της λόγους να θέλει επίσπευση του συνεδρίου, και αυτοί έχουν να κάνουν με την απόφασή της να εμμείνει στην ίδια γραμμή πλεύσης που ακολούθησε όλο το διάστημα από το 2015 μέχρι τώρα, και η οποία αποκρούει κάθε σκέψη αποκοπής από τη γραμμή της αντιπαλότητας με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Συνακόλουθα, η επίσπευση του συνεδρίου από την κ. Γεννηματά υπαγορεύτηκε από την ανάγκη να προλάβει τις εξελίξεις στον χώρο της κεντροαριστεράς, οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα επιταχύνονται καθ’ οδόν προς το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία την άνοιξη.
Η κ. Γεννηματά φαίνεται να θεωρεί ότι οι συσχετισμοί εντός του ΚΙΝΑΛ λειτουργούν ακόμη υπέρ της. Θέτοντας ενώπιον του συνεδρίου διλήμματα όπως το ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας —στο οποίο η ίδια εμφανίζεται αποφασισμένη να συμπράξει με την Ν.Δ. προκειμένου να αποφευχθούν πρόωρες εκλογές που είναι βέβαιο ότι θα αποδυναμώσουν μέχρις εξαφανίσεως το κόμμα του οποίου προΐσταται— ευελπιστεί ότι θα εισπράξει την επιβράβευση για τις μέχρι στιγμής επιλογές της υποκινώντας τα φοβικά σύνδρομα των συνέδρων.
Εν όψει όλων αυτών, αναμένεται με εύλογο ενδιαφέρον η κατάληξη, αυτή την εβδομάδα, της διαβούλευσης των κομμάτων αναφορικά με το περιεχόμενο και τον θεσμικό μανδύα με τον οποίο θα περιβληθεί η απόφαση για τι διευθέτηση της ψήφου των εκτός επικρατείας ψηφοφόρων, αλλά και η τροπή που θα λάβουν όσα συμβαίνουν στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την παραπομπή του Δ. Παπαγγελόπουλου στη Δικαιοσύνη.
Από τα παραπάνω θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό τόσο η τροχιά των εξελίξεων μέχρι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ τον Δεκέμβριο, όσο και η διάταξη δυνάμεων στο μέτωπο της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση στο ορατό μέλλον.
Κωστής Γιούργος