Από την έναρξη των εργασιών του νέου ευρωκοινοβουλίου οι βουλευτές και βουλεύτριες που μετέχουν στην ομάδα της GUE/NGL έχουν καταθέσει πλήθος ερωτήσεων και προτάσεων, σημειώνοντας ήδη νίκες στις διεκδικήσεις τους. Ταυτόχρονα, επεμβαίνουν και συμμετέχουν με τη δράση τους μέσα στις ίδιες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, προκειμένου να ενημερωθούν, αλλά και να αναζητήσουν λύσεις σε σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαίοι πολίτες. Ακολουθούν κάποιες επιλεγμένες δράσεις που ξεχώρισαν τους δύο τελευταίους μήνες.

Αντιμετώπιση των ναρκωτικών

Στις 4 Σεπτεμβρίου οι ευρωβουλευτές Κώστας Αρβανίτης και Πέτρος Κόκκαλης κατέθεσαν τροπολογία στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE), επί του σχεδίου του προϋπολογισμού για το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας, για την αύξηση του κονδυλίου στα 17.839.040 ευρώ,  ώστε να καταπολεμηθεί το φαινόμενο των ναρκωτικών ακόμη πιο αποφασιστικά. Παρά ότι η πρόταση της Κομισιόν ήταν 16.266.349 και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρότεινε τη μείωση του ποσού αυτού σε 15.406.349, τελικά κατορθώθηκε η έγκριση της τροπολογίας των ευρωβουλευτών της GUE και η αύξηση του κονδυλίου, σημειώνοντας μια μεγάλη πρώτη νίκη, αναμένοντας τώρα την τελική μάχη στην Ολομέλεια.

Υπεράσπιση του Αμαζονίου 

Στις 16 Σεπτεμβρίου, στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, GUE και Πράσινοι ζήτησαν την έκδοση καταδικαστικού ψηφίσματος για το έγκλημα που συντελείται στην Αμαζονία. Το ψήφισμα μπλόκαρε από την καταψήφισή του από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα της Δεξιάς. Παρόλ’ αυτά, ο αγώνας δεν σταματά, καθώς, όπως δήλωσε ευρωβουλευτές της GUE για την ευρωδεξιά: «Το μόνο που καταφέρνουν είναι να επιβεβαιώσουν αυτό που λέμε από την αρχή. Ο αγώνας για τη σωτηρία του πλανήτη είναι ένας αγώνας ταξικός. Γιατί σήμερα, οι καπιταλιστές δεν έχουν καμία διάθεση να σου πουλήσουν το σκοινί που θα τους κρεμάσεις. Προτιμούν να κρεμαστούν μόνοι τους· αρκεί να πάνε χορτάτοι. Δε θα μας φορέσουν τη θηλιά τους».

Επίσκεψη στη Μόρια

Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Αρβανίτης, βρέθηκε στη Μόρια με τον Miguel Urbán Crespo, ευρωβουλευτή των Podemos, ως επίσημη αντιπροσωπεία της ευρωομάδας της Αριστεράς GUE/NGL. Μιλώντας με τους υπεύθυνους, οι ευρωβουλευτές πληροφορήθηκαν για την επισφάλεια και τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν λόγω των αυξημένων ροών, κατέγραψαν την κατάσταση και δεσμεύτηκαν να μεταφέρουν τα βιώματά τους στην ευρωομάδα της Αριστεράς και την επιτροπή της LIBE και να ασκήσουν πίεση στο Ευρωκοινοβούλιο, για να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την επίλυση του προσφυγικού.

Ενάντια στη θανατική ποινή και το ρατσισμό

Ευρωβουλευτές της GUE, μαζί με συναδέλφους τους από ακόμα 4 πολιτικές ομάδες, συνυπέγραψαν επιστολή προς την Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, με αφορμή νομοσχέδιο από την κυβέρνηση της Ουγκάντας, σύμφωνα με το οποίο η ομοφυλοφιλία θα τιμωρείται με θάνατο. Οι Ευρωβουλευτές στην επιστολή τους ζητούν από την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ μια άμεση απάντηση, προκειμένου να αποτραπεί η συγκεκριμένη νομοθεσία και η εφαρμογή της θανατικής ποινής. «Ενώ καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την ακραία φτώχεια σε όλη την αφρικανική ήπειρο και, όχι μόνο στην Ουγκάντα μέσω της ενίσχυσης του εμπορίου και περαιτέρω επενδύσεων, πρέπει, επίσης, να σεβόμαστε και να τιμούμε το Άρθρο 2 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την προστασία του κράτους δικαίου και την διασφάλιση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρουν κλείνοντας την επιστολή τους οι συνυπογράφοντες ευρωβουλευτές.

Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την Thomas Cook 

Υιοθετήθηκαν  με συντριπτική πλειοψηφία και ενσωματώθηκαν στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι θέσεις και προτάσεις που υπέβαλε η  ευρωβουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενα Κουντουρά, σχετικά με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κατάρρευση της Thomas Cook.
Ειδικότερα, οι προτάσεις που υιοθετήθηκαν, είναι: η  ανάδειξη του τουρισμού σε προτεραιότητα της ΕΕ και η  κατάρτιση στρατηγικής για το βιώσιμο τουρισμό. Η  δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων στον τουρισμό, πρόταση που για πρώτη φορά αναφέρεται σε επίσημο κείμενο της ΕΕ. Η θέσπιση ειδικής γραμμής προϋπολογισμού για τον τουρισμό στο επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 για τη δυναμική στήριξη του τομέα. Η μετονομασία του χαρτοφυλακίου μεταφορών της Κομισιόν σε χαρτοφυλάκιο «Μεταφορές και Τουρισμός». Η διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων που εθίγησαν, ότι θα λάβουν τους δεδουλευμένους μισθούς και τα δικαιώματά τους θα τηρηθούν στο ακέραιο. Επίσης οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών καλούνται να αξιοποιήσουν τα εργαλεία και τους πόρους  του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και του Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, για να στηρίξουν τους εργαζόμενους που απολύθηκαν και τις πληγείσες επιχειρήσεις.  Η Κομισιόν θα πρέπει να διευκολύνει την πρόσβαση σε χρηματοδοτικά μέσα που μπορούν να συμβάλλουν στην αντιστάθμιση της ζημιάς στον κλάδο, και παράλληλα να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις για την ψηφιακή τους μετάβαση.
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet