Του Ρένου ΓεωργίουΣαν να έληξε και να μην ανανεώθηκε, η σύμβαση με την εταιρεία που είχε αναλάβει τα επικοινωνιακά θέματά της, παρουσιάζεται το τελευταίο διάστημα η Νέα Δημοκρατία. Η αίσθηση που δημιουργούν οι αντικρουόμενες δηλώσεις στελεχών της, η κυριαρχία του ακροδεξιού λόγου σε αντίθεση με την κεντροδεξιά πολιτική που επικαλείται η ηγεσία του κόμματος και η κατά διαστήματα ανεξήγητη συμπεριφορά του αρχηγού της, δίνουν την εντύπωση ότι το επιτελείο του επιτελικού κράτους είτε πλέει ανερμάτιστα είτε το μορατόριουμ μεταξύ των διαφόρων ομάδων εξυπηρέτησης συμφερόντων, που παρουσιάζεται με ιδεολογικό μανδύα, βαδίζει προς τη λήξη του, αν δεν έχει ήδη λήξει.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ανερμάτιστης πορείας, είναι η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφορικά με τα αποτελέσματα που παρουσιάζουν οι λέξεις Makedonia και Macedonia στην μηχανή αναζήτησης της Google, η οποία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ούτε καν «παιδαριώδης». Τα παιδιά, σήμερα, γνωρίζουν πολύ καλύτερα από το «καλύτερο βιογραφικό της χώρας» πώς λειτουργούν οι μηχανές αναζήτησης στο διαδίκτυο. Κάτι ανάλογο θα ήταν αδύνατον να ειπωθεί το τρίμηνο που προηγήθηκε των εκλογών, τότε που από τον αρχηγό της ΝΔ έως τον υποψήφιο που μπήκε για να μην εκλεγεί αλλά να διεκδικήσει αργότερα μια καλή θέση, βάδιζαν συντεταγμένα και κανένας δεν παρέκκλινε της πορείας. Τότε που ήταν σχεδόν αδύνατον να καταγραφούν αντιδράσεις όπως αυτή με την προβολή της κινηματογραφικής ταινίας Joker ή δηλώσεις τύπου Βούρου για το βάδισμα τύπου Monty Python στη μαθητική παρέλαση στη Νέα Φιλαδέλφεια και τύπου Βορίδη για την αναπηρία και την αντίδραση Κιμπουρόπουλου.
Χάσμα αντιλήψεων στο εσωτερικόΠέραν των «μικρών και καθημερινών» όμως, που στην ουσία τους ούτε μικρά είναι ούτε καθημερινά, αλλά παρουσιάζουν το χάσμα αντιλήψεων στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, έντονους προβληματισμούς δημιουργεί η διχογνωμία σε ζωτικά θέματα και η ανυπαρξία της κυβέρνησης σε διπλωματικό επίπεδο. Για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η δήλωση του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, στο Euronews «… μέρος της Συμφωνίας των Πρεσπών θα παγώσει…» ήταν σαν να μην έγινε. Χρειάστηκε να πάρει δημοσιότητα η ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής για να φανεί ότι κάποιος μέσα στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας έχει πλήρη αντίληψη του θέματος.
Αφήνοντας αιχμές προς την ευρωπαϊκή στάση αλλά και στέλνοντας μήνυμα προς το εσωτερικό του κόμματός της, η Ντόρα Μπακογιάννη στην τοποθέτησή της για τις εξελίξεις που αφορούν την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, προειδοποίησε ότι τα αποτελέσματα της διάλυσης της συμφωνίας θα ήταν τα χειρότερα δυνατά. Παράλληλα έκανε λόγο για λαϊκισμό στην εξωτερική πολιτική, κάτι που προφανώς αφορά στις θέσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών, πρώην πρωθυπουργού και θιασώτη της «σκληρής γραμμής», Αντώνη Σαμαρά.
Η ανερμάτιστη πολιτική που ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι ακόμα δέσμιος της ομάδας που τον έφερε στη θέση που βρίσκεται σήμερα, φάνηκε ξεκάθαρα την Πέμπτη το απόγευμα στη βουλή, στη συζήτηση που έγινε με θέμα το άσυλο στους πρόσφυγες. Συνοψίζεται στα λόγια του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος από το βήμα, μεταξύ άλλων, είπε για το θέμα: «… η κυβέρνηση βαφτίζει το πρόβλημα “μεταναστευτικό” προκειμένου να ικανοποιήσει το κομματικό της ακροατήριο και μετατρέπει τους πρόσφυγες από ευρωπαϊκό σε εθνικό ζήτημα και ακόμα χειρότερα σε ελληνοτουρκικό θέμα (…) αν το ζήτημα για την κυβέρνηση είναι μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό, τότε οι ευρωπαίοι δεν θα προσφέρουν βοήθεια για τον επιμερισμό του προβλήματος».
Η άλλη διάσταση της εσωτερικής διαμάχης δεν έχει να κάνει με διαφορετική πολιτική αντίληψη αλλά με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχοντας παραδοθεί στην σαμαρική και ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος του οποίου προεδρεύει. Θέλοντας να προφυλάξει τον πρώην αντιπρόεδρο της Novartis, Κώστα Φρουζή, από την εξέταση των βουλευτών του ΣύΡιζΑ Παύλο Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλο, επιδόθηκε σε αντικοινοβουλευτικές αλχημείες προκαλώντας το δημοκρατικό αίσθημα των πολιτών και θέτοντας υπό αμφισβήτηση το κύρος τόσο το δικό του όσο και των κοινοβουλευτικών θεσμών.
Μάχη «παραγόντων»Τα βιλαέτια στη Νέα Δημοκρατία δεν χτίζονται μόνο από ιδεολογικές αντιπαραθέσεις ή ομαδοποιήσεις προς εξυπηρέτηση μεγάλων συμφερόντων. Για να μπορεί να υπάρξει κάποιος μέσα σ’ αυτό το κόμμα, θα πρέπει να κουβαλάει μαζί του τους ψηφοφόρους και τους κομματάρχες του ώστε ο λόγος του να είναι πιο ισχυρός απ’ ότι ο λόγος «ενός βουλευτή από την επαρχία». Όπως μας πληροφορεί «Η Αυγή» συνεχίζεται η μάχη στα Χανιά, μεταξύ των διαφόρων «παραγόντων» που είτε ελέγχει είτε θέλει να ελέγξει η Ντόρα Μπακογιάννη. Ευνοούμενος της ο Β. Διγαλάκης ο οποίος έχει εσωκομματικό αντίπαλο τον Μ. Βολουδάκη. Αντικείμενο της διαμάχης τους είναι η τοποθέτηση δικών τους ανθρώπων σε θέσεις κλειδί στον νομό και αποτέλεσμα είναι να παραμένουν κενές σημαντικές θέσεις όπως του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας.
•