Το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είναι γεγονός. Η κυβέρνηση της δεξιάς, ύστερα από τις πρόσφατες ανατιμήσεις, με νομοσχέδιο που θα καταθέσει άμεσα στη βουλή αίρει τη μονιμότητα των νεοπροσλαμβανόμενων στη δημόσια επιχείρηση, οι οποίοι στο εξής θα υπόκεινται στις διατάξεις του ιδιωτικού τομέα για μισθοδοσία και καθεστώς απολύσεων. Η ΓΕΝΟΠ, η συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων στη ΔΕΗ, ύστερα από συνάντησή τους με τον αρμόδιο υπουργό, που ήταν άκαρπη, αποφάσισε απεργιακές κινητοποιήσεις.
Εκτός από το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ που υπηρετεί, μαζί με εθελούσια έξοδο 2.000 υπαλλήλων και προσλήψεις στελεχών από την αγορά, η άρση της μονιμότητας αποσκοπεί στο να εθιστεί η κοινωνία και για την υπονόμευσή της στη Δημόσια Διοίκηση και την κατάργησή της στις εναπομείνασες ΔΕΚΟ. Οι διατυπώσεις του αρμόδιου υπουργού για αφαιρεση του «ζουρλομανδύα», δηλαδή τη λειτουργία της ως επιχείρησης δημοσίου συμφέροντος, δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία.
Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είναι αφάνταστα σημαντική οπισθοδρόμηση με μεγάλες συνέπειες και στην κοινωνία και στην οικονομία. Μια περίοδο όπου επιχειρείται μετάβαση στην πράσινη ενέργεια – ύστερα από μεγάλη καθυστέρηση – και σχεδιάζεται η απολιγνιτοποίηση, ενώ η ενεργειακή φτώχεια είναι πάντοτε τραγικά παρούσα, η ανάθεση του όλου έργου στην αγορά είναι έγκλημα που δεν στερείται και ανορθολογισμού.
Στη βάση αυτή καλούνται να κινητοποιηθούν ευρύτερες δυνάμεις για να αποτρέψουν αυτή την εξέλιξη. Η ΓΕΝΟΠ μπορεί να πάρει σχετικές πρωτοβουλίες. Ολόκληρη η κοινωνία οφείλει να ενημερωθεί για την ποιοτική βλάβη που θα προκληθεί συνειδητοποιώντας ότι η ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής, ακόμη και του ΟΤΕ, ωχριά μπροστά σ’ αυτή της ΔΕΗ.

 
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet