Η United Glasgow στεγάζει ποδοσφαιρικά τους «κατατρεγμένους» που φτάνουν στην ΣκωτίαΟ Κέλβιν Γουάνγκι Κεζεντζί έφθασε στη Γλασκόβη από την Κένυα τον Μάρτιο του 2018. Από την τροπική Ανατολική Αφρική βρέθηκε ξαφνικά σε μια κρύα, υγρή πόλη με λίγα γνωστά πρόσωπα και ακόμη λιγότερες οικείες καταστάσεις. Ευτυχώς γι’ αυτόν βρήκε καταφύγιο στο ποδόσφαιρο, στην United Glasgow (Ενωμένη Γλασκόβη). Με σύνθημα «Ενότητα στην κοινότητα» ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2011 με σκοπό πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο μέσα από το ποδόσφαιρο να βρουν την υποστήριξη που χρειάζονται για να προσαρμοστούν με τη ζωή της Γλασκόβης. Τώρα, επτά χρόνια μετά, ο σύλλογος διαθέτει τρεις ανταγωνιστικές ομάδες και τέσσερις κοινοτικές συνελεύσεις κάθε εβδομάδα που υποστηρίζουν περισσότερους από 200 παίκτες από όλα τα φύλα, τους σεξουαλικούς προσανατολισμούς, τις θρησκείες, τις εθνικότητες, τις κοινωνικοοικονομικές θέσεις και τα καθεστώτα μετανάστευσης.
«Όταν έφτασα, ένιωσα ότι αυτό ήταν που πραγματικά χρειαζόμουν. Μια ομάδα, μια αγκαλιά...», λέει ο Κέλβιν καθώς κοιτάζει τις ομάδες των ανδρών και των γυναικών να προπονούνται. Ο 25άχρονος Κέλβιν παραδέχεται ότι η ζωή στη Γλασκόβη είναι δύσκολη, αλλά η ομάδα μπορεί να υπερηφανεύεται για τους ανθρώπους από 50 διαφορετικές εθνικότητες που πέρασαν από το κλαμπ τα τελευταία οκτώ χρόνια.
«Είναι παράξενο και αστείο μαζί», προσθέτει ο Κούρδος Μοχάμεντ Αχμέντ (που έχει κάνει αίτηση ασύλου) ο οποίος εντάχθηκε στην ομάδα πριν από πέντε χρόνια. «Υπάρχουν πάνω από 15 διαφορετικές χώρες και γλώσσες. Νιώθεις ότι όλα είναι διαφορετικά, όχι μόνο εσύ”.

Μια «πολύχρωμη» ομάδα...

Στην United Glasgow δεν αγωνίζονται μόνο πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. Η ομάδα δίνει αγώνα για την προώθηση και υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εθνοτικών μειονοτήτων και της κοινότητας των LGBT στη Σκωτία. «Σημαίνει πολλά περισσότερα από ένα ποδοσφαιρικό κλαμπ για να είμαι ειλικρινής», λέει ο Έθαν Λαμπ, ο οποίος εντάχθηκε στο σύλλογο μετά από απογοητευτικές εμπειρίες σε μια σειρά διαφορετικών ποδοσφαιρικών συλλόγων της Γλασκόβης. «Απλά μου πήρε χρόνο για να καταλάβω πόσο καλό κάνει για τους ανθρώπους». Όταν ο Έθαν δεν μεταφράζει βιβλία για τους συμπαίκτες του, παίρνει μέρος σε πορείες, βοηθά να γεμίσει πανεπιστημιακούς πάγκους ή απλά να προσφέρει ένα χέρι βοήθειας σε όσους στο κλαμπ δεν μπορούν να αγοράσουν μπότες ή να πληρώσουν τα τέλη που χρεώνονται από άλλα ερασιτεχνικά σωματεία. «Θεωρούσα τον εαυτό μου έναν αρκετά ανοιχτό άνθρωπο, ο οποίος είναι θετικός να συναντά διαφορετικούς ανθρώπους, αλλά μέχρι να γίνει αυτό στην πραγματικότητα, δεν συνειδητοποιείτε πόσο επωφελής είναι για όλους τους εμπλεκόμενους».
Το μήνυμα της συμμετοχής και της αποδοχής από την United Glasgow έφερε σταθερή αύξηση στη δημοτικότητα και την υποστήριξη της ομάδας. “Μετρά” σχεδόν 9.000 οπαδούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Παράλληλα, τα t-shirt με το σύνθημα «Αντιφασίστες” προσελκύουν εκατοντάδες υποστηρικτές.
«Πηγαίνουμε σε κάθε πορεία που μπορούμε και πάντα προσπαθούμε να φέρουμε όσους περισσότερους ανθρώπους σ’ αυτές τις δράσεις», λέει η προπονήτρια της γυναικείας ομάδας Εμμα Πόρτεους, που τονίζει:  «Όταν είμαι στο γυμναστήριο και με βλέπουν με την μπλούζα της ομάδας προσπαθώ να τους εξηγήσω τις ιδέες και τις δράσεις του κλαμπ. Αυτό φέρνει συνέχεια νέους ανθρώπους σε όλες τις δράσεις μας. Εντός και εκτός γηπέδων”. Ο Πωλ Τζωρτζ, ο οποίος βοηθάει στην λειτουργία της ανδρικής ομάδας κάθε Κυριακή, υποστηρίζει ότι η United Glasgow ενώνει τους πολίτες της πόλης και τους καλυτερεύει την καθημερινότητα. «Νομίζω ότι θα ήταν μια πολύ διαφορετική ομάδα, αν είχαμε σαν γνώμονα τα αποτελέσματα, όπως δηλαδή σκέφτονται οι περισσότερες ομάδες στο σκωτσέζικο ποδόσφαιρο. Όμως αυτό δεν θα ήταν και τόσο ευνοϊκό περιβάλλον για μερικούς από τους παίκτες μας».

Οικονομικά προβλήματα

Παρά τη δημοτικότητά της, η United Glasgow έχει να αντιμετωπίσει μεγάλα οικονομικά προβλήματα, όπως τα περισσότερα ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία στη Σκωτία, με τα μεγαλύτερα να είναι οι δαπάνες για ρούχα, εξοπλισμό αλλά και ενοικιάσεις χώρων.  Όπως συμβαίνει, το 70-80% των εσόδων της ομάδας δαπανώνται για τον εξοπλισμό των ομάδων, καθώς οι περισσότεροι παίκτες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τον αγοράσουν.
Η ομάδα έλαβε χρηματοδότηση από διάφορες πρωτοβουλίες όμως και πάλι τα οικονομικά παραμένουν δυσβάσταχτα. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για ομάδα που απευθύνεται κυρίως στους... απόκληρους της Γλασκόβης. «Τα χρήματα είναι πάντα ένα πρόβλημα», λέει ο Ruiradh MacFarlane, συντονιστής των ποδοσφαιρικών ομάδων της της United Glasgow. «Πιστεύω ότι οι φιλαθλοι μας μπορούν να κάνουν περισσότερες δράσεις και έτσι να βοηθήσουν το έργο μας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας”.  Ο Ruiradh και οι συνάδελφοί του θα ήθελαν να φτάσουν στο στάδιο όπου η United Glasgow δεν θα είναι απλώς μια ομάδα για όσους έχουν ανάγκη, για τους απόκληρους, αλλά να μπορέσει να εκφράζει μία μέρα όλες και όλους όσοι ανήκουν στις κοινωνικές και εθνοτικές μειονότητες  της Σκωτίας. Όπως οι πρόσφυγες που με θάρρος επανδρώνουν τις ομάδες της United Glasgow και προσπαθούν καθημερινά, μέσα από το σκωτσέζικο ποδόσφαιρο να κάνουν τη Γλασκώβη, τη Σκωτία ένα φιλόξενο μέρος για όλους όσους έχουν ανάγκη.

Μ. Διόγος

Πηγή: BBC Sports
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet