Του Ορέστη Αθανασίου

«Επιστροφή στην κανονικότητα» χαρακτήρισε ο Γιάννης Πρετεντέρης την απόκτηση από την Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη της ταινιοθήκης, του σήματος και του αρχείου του MEGA. Μιλώντας ως άτυπος εκπρόσωπος της εταιρείας o Πρετεντέρης μίλησε για την «ανασυγκρότηση» ενός ισχυρού πόλου στα ΜΜΕ που πλέον περιλαμβάνει το «Βήμα», τα «Νέα» και το Μεγάλο Κανάλι. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο γνωστός δημοσιογράφος προσαρμόζει την πραγματικότητα στα ιδεολογικά και πολιτικά συμφέροντα που εκπροσωπεί. Εδώ όμως το κύριο δεν είναι η παραχάραξη (το ότι η μεταβίβαση των τίτλων παρουσιάζεται σαν ανασύσταση αυτού που υπήρχε πριν) αλλά η σαφής και έγκυρη παρουσίαση των σχεδίων του Βαγγέλη Μαρινάκη.
Ενώ από την στιγμή που ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα του πλειστηριασμού πλημμύρισε το Διαδίκτυο από σενάρια για τις επόμενες κινήσεις του εφοπλιστή – κάποιοι μάλιστα προεξόφλησαν ότι το κανάλι θα εκπέμψει στις 20 Νοεμβρίου – ο Πρετεντέρης μίλησε για το 2020 και προσδιόρισε σαφώς ότι το κανάλι θα εκπέμψει με το σήμα του MEGA, χρησιμοποιώντας προφανώς την άδεια που απέκτησε τον Οκτώβριο η Alter Ego και αρχικά προοριζόταν για τη μετεξέλιξη του συνδρομητικού One σε τηλεοπτικό σταθμό ελεύθερης λήψης.

Πρωταθλητισμός στα ΜΜΕ

Ακολουθώντας λοιπόν τον Πρετεντέρη μπορούμε να προσθέσουμε επιπλέον στοιχεία τα οποία συμπληρώνουν την εικόνα σχετικά με τις προθέσεις του Μαρινάκη.
Πρώτον, εκτός από το να κερδίζει ο Ολυμπιακός ο Βαγγέλης Μαρινάκης θέλει να κάνει πρωταθλητισμό και στα ΜΜΕ. Ήθελε τον ΔΟΛ και τον απέκτησε με το μικρότερο δυνατό τίμημα. Όχημά του στην πρώτη φάση ήταν μια άλλη εφημερίδα που έμοιαζε σαν δύο σταγόνες νερό με το «Βήμα» και στην οποία προσέλκυσε με το δέλεαρ των υψηλών μισθών αρκετούς από εργαζόμενους του συγκροτήματος. Την οποία έκλεισε αμέσως μόλις απέκτησε το πρωτότυπο, μειώνοντας τους μισθούς και απολύοντας πολλούς από αυτούς που νόμισαν ότι είχαν βρει ασφαλές λιμάνι. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και τώρα με το One. Τα μεγαλεπήβολα σχέδια για ένα κατά βάση ενημερωτικό κανάλι που θα εμφανιζόταν στις οθόνες σε λίγες μέρες εξαφανίστηκαν τώρα που η απόκτηση της ταινιοθήκης του MEGA του εξασφαλίζει φθηνότερο πρόγραμμα. Με τα 33.999.999 ευρώ που έδωσε η Alter Ego διαθέτει πλέον όλες τις σειρές μυθοπλασίας που οι επαναλήψεις τους εξασφάλιζαν μέχρι το τέλος τηλεθέαση στο MEGA αλλά και το πλουσιότατο αρχείο της Διεύθυνσης Ειδήσεων και Ενημέρωσης στο οποίο περιλαμβάνονται εκτός από ενημερωτικές και ψυχαγωγικές εκπομπές, τηλεπαιχνίδια και αθλητικές διοργανώσεις. Δεν είναι καθόλου απίθανο πολλοί από αυτούς που έκαναν εντατικά δοκιμαστικά για την παρουσίαση εκπομπών στα υπόγεια των γραφείων της Συγγρού να βρεθούν στα αζήτητα.

Εδραίωση μονοπωλίου

Δεύτερον, θέλει να κυριαρχήσει σε όλες τις εκφάνσεις του μιντιακού συμπλέγματος. Αυτή τη στιγμή εκτός από το σήμα και την ταινιοθήκη του MEGA διαθέτει ευθέως δύο εφημερίδες («Βήμα» και «Νέα») και εμμέσως άλλες (όπως τα «Παραπολιτικά), το μοναδικό πρακτορείο διανομής Τύπου, ενώ εντός του Νοεμβρίου αναμένεται η υπογραφή της συμφωνίας απόκτησης της Forthnet.
Τρίτον, χωρίς την υποχρέωση να υποβάλει «πόθεν έσχες» δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να μάθουμε ούτε πόσα λεφτά διαθέτει ούτε πολύ περισσότερο πού τα βρήκε. Με μια πρόχειρη άθροιση τα ποσά που δαπάνησε για την απόκτηση του ΔΟΛ (22 εκατ. ευρώ), του MEGA και της Forthnet (περίπου 44 εκατ. ευρώ) υπερβαίνουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα 35 εκατ. ευρώ που κόστισε η τηλεοπτική άδεια. Σημειωτέον πως σε όλες αυτές τις εξαγορές οι όροι ήταν πολύ ευνοϊκοί για τον ίδιο. Στην περίπτωση της Forthnet θα αποκτήσει το 32% της εταιρείας που ελέγχει τη Nova με «κούρεμα» των δανείων κατά 80%. Στην περίπτωση του ΔΟΛ πήρε την εταιρεία «καθαρή» από χρέη και υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους, ενώ όσον αφορά το MEGA κανείς δεν μπορεί να πει στους εργαζόμενους αν θα αποζημιωθούν από τον καινούργιο ιδιοκτήτη που ήταν και προηγουμένως μέτοχος του καναλιού μέσω του 22% που κατείχε ο ΔΟΛ.
Κοντολογίς, δεν μιλάμε απλώς για ισχυροποίηση ενός μιντιακού ομίλου αλλά για την εδραίωση ενός μονοπωλιακού καθεστώτος στα ΜΜΕ από ένα επιχειρηματία που αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη δύναμη εκμεταλλευόμενος τη στήριξη που του παρέχουν οι φίλοι του και την ανοχή ή αδυναμία που επιδεικνύουν οι ανταγωνιστές του. Στον πλειστηριασμό του MEGA συμμετείχε και μια κοινοπραξία με έδρα την Κύπρο, με την επωνυμία Liquorina Ltd η οποία προσέφερε 33 εκατ. ευρώ. Εικάζεται βάσιμα ότι αποτελούσε όχημα των Βαρδινογιάννη, Σαββίδη και Κυριακού. Ο τέταρτος της παρέας, ο Ι. Αλαφούζος του Σκάι, δεν συμμετείχε. Ο καθένας τους, για τους δικούς του λόγους έχει συμφέρον να εμποδίσει την επέκταση του Μαρινάκη. Όμως, προς το παρόν, μόνο ο Ιβάν Σαββίδης ρίχνει κάποιες προειδοποιητικές βολές διά μέσου δημοσιευμάτων του Ethnos.gr. Πρόκειται για μια ιδιότυπη μοιρασιά ή για έναν πρόσκαιρο συμβιβασμό με έναν αντίπαλο με το οποίο δεν μπορούν να τα βάλουν αυτή τη στιγμή;

Εκτός ελέγχου

Από την άλλη, αν πιστέψουμε δημοσιεύματα όπως αυτό του Tvxs «μηνύματα ανησυχίας και κλίμα αναταραχής μετά την νέα επέλαση του ομίλου Μαρινάκη» υπάρχουν ακόμη και στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα «στο στενό πρωθυπουργικό επιτελείο ουδείς θεωρεί δεδομένο πως η, προεκλογική και παρούσα, στήριξη προς την κυβέρνηση θα διατηρηθεί για μακρύ χρονικό διάστημα» συνδέοντας αυτή την ανησυχία με την πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη με τον Ιβάν Σαββίδη.
Η γιγάντωση της μιντιακής αυτοκρατορίας Μαρινάκη απειλεί πλέον να φθάσει πέραν κάθε πολιτικού ελέγχου και διαπραγμάτευσης επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα. Εκτίμηση που είναι τελείως ανακριβής. Ο Μαρινάκης δεν απειλεί, βρίσκεται ήδη σ’ αυτό το σημείο και ακόμη δεν τα έχουμε δει όλα.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet