
Εδώ και αρκετό καιρό έχει ανοίξει η συζήτηση στο δημόσιο διάλογο σχετικά με τον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ, του μεγαλύτερου δικτύου υπηρεσιών απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στη χώρα μας. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει ανοίξει πλέον «μέτωπο» με το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων μετά από την κατάργηση του αυτοδιοίκητου, το οποίο άλλαξε στις 30 Σεπτεμβρίου με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Η αντίδραση του ΚΕΘΕΑ υπήρξε έντονη.
Αντιδράσεις προκλήθηκαν και από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει στην επίσκεψή του στο ΚΕΘΕΑ της Πάτρας: «Το ΚΕΘΕΑ είναι μια κοινότητα που αν δεν είχε την ενεργή δραστηριοποίηση των μελών της, δεν θα μπορούσε να είναι αυτό που είναι. Ακριβώς αυτή είναι η διακριτότητα του ΚΕΘΕΑ από τον ΟΚΑΝΑ. Είναι μια δομή ριζωμένη στην κοινωνία και φτιαγμένη από τους ανθρώπους που αντιμετώπισαν το πρόβλημα. Όλα αυτά τα χρόνια κατά την αντιπαράθεση εντός της επιστημονικής κοινότητας, το ΚΕΘΕΑ επιμένει ότι η απεξάρτηση δεν μπορεί να γίνει με υποκατάστατα. Αλλά είναι θέμα νίκης, στην ψυχή του καθενός, για το αν θα μπορέσει να ξεπεράσει το πρόβλημα».
ΔΣ εκτός κοινότηταςΜε απόφαση της κυβέρνησης και την υπογραφή του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, διορίστηκε το νέο ΔΣ του ΚΕΘΕΑ από την 1η Νοέμβρη. Ο έμμισθος Πρόεδρος διορίσθηκε από το Μητρώο στελεχών του κόμματος της ΝΔ. Μέχρι σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ εκλεγόταν από όλα τα μέλη του κέντρου (θεραπευόμενοι ,συγγενείς,και εργαζόμενοι). Για το συγκεκριμένο θέμα το τμήμα ενημέρωσης του ΚΕΘΕΑ αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Ένα πράγμα διαφεύγει από τον υπουργό και την κυβέρνηση: Η εκλογή του ΔΣ από τη βάση του ΚΕΘΕΑ είναι βέβαια η ανώτατη θεσμική έκφραση της αυτοδιοίκησής του, αλλά το αυτοδιοίκητο δεν είναι απλώς μια διαδικασία. Συνδέεται με την ουσία της απεξάρτησης, η οποία δεν απευθύνεται σε «ασθενείς» και παθητικούς λήπτες υπηρεσιών, όπως φαίνεται να πιστεύει το Υπουργείο, αλλά βασίζεται στη δημοκρατική συμμετοχή και την ανάληψη ευθύνης. Και για αυτό είναι αναπόσπαστο κομμάτι της αποτελεσματικότητας του ΚΕΘΕΑ. Το αυτοδιοίκητο είναι επίσης ένας εμπεδωμένος τρόπος της εσωτερικής λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ, ένα βίωμα για όλους όσοι έχουν συνδέσει τη ζωή τους με τον Οργανισμό. Για αυτό και ένα ΔΣ που επιβάλλεται με τον βίαιο και αυταρχικό τρόπο μιας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και καταργεί τη συμμετοχή μελών και εργαζομένων δεν έχει θέση στο ΚΕΘΕΑ και δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτό.»
Έντονη αντιπαράθεση στη βουλήΤην Τετάρτη (6.11) ξεκίνησε η κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων, η συζήτηση του νομοσχεδίου που κυρώνει Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου των υπουργείων Οικονομικών, Υγείας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών με επείγουσες και κατεπείγουσες ρυθμίσεις. Η πρώτη μέρα συνεδρίασης ολοκληρώθηκε με εντάσεις με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για «σημαντικές βελτιωτικές ρυθμίσεις» που «αμβλύνουν προβλήματα, ενισχύουν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και εγκαθιδρύουν τη διαφάνεια και τη χρηστή διοίκηση». Από την άλλη μεριά, η αξιωματική αντιπολίτευση, πιο συγκεκριμένα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκης Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι στο νομοσχέδιο υπάρχουν αναγκαίες ρυθμίσεις για σοβαρά ζητήματα, αλλά, διακατέχεται από ιδεολογικές, συντηρητικές αγκυλώσεις της κυβέρνησης και πελατειακή λογική. Στην συζήτηση κυριάρχησε η αντιπαράθεση για την ΠΝΠ για το ΚΕΘΕΑ. Ο υπουργός και υφυπουργός Υγείας υπεραμύνθηκαν του νομοσχεδίου, επικαλούμενοι «αποκαλύψεις για μη χρηστή διοίκηση και λειτουργία της προηγούμενης διοίκησης του Οργανισμού», που καταγράφονται στο πόρισμα της Ομάδας Εργασίας. Η πρώην υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Αυτό που βασικά ενοχλεί την κυβέρνηση της ΝΔ είναι το ίδιο το μοντέλο οργάνωσης και αυτοδιοίκησης του ΚΕΘΕΑ, το οποίο δεν μπορεί να ελέγξει ένα αυταρχικό κράτος. Το είδαμε με το επιτελικό κράτος, την Επιτροπή Ανταγωνισμού, την ΕΥΠ, τα εργασιακά».
Μαρία Γεωργακοπούλου