Του Ανδρέα Μιχαηλίδη*

Το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη μια πρωτοβουλία που ξενίζει πολλούς που δεν είναι εξοικειωμένοι με την πολιτική κουλτούρα της Αριστεράς. Με πρωτοβουλία του τομέα Υγείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιούνται επισκέψεις σε μονάδες Υγείας της χώρας, σε συνεργασία με το Τμήμα Υγείας του Κόμματός μας. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί τρεις τέτοιες εξορμήσεις. Η πρώτη έγινε στην Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία της εκεί επίσκεψης του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, η δεύτερη στα Γιάννενα τον προηγούμενο μήνα και η τρίτη, πρόσφατα, στην Πάτρα.
Κατά την διάρκεια των εξορμήσεων αυτών, πραγματοποιούνται επισκέψεις σε πρωτοβάθμιες δομές Υγείας (ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας), σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ, ενώ οργανώνονται συναντήσεις με εργαζόμενους στο χώρο Υγείας.

Ο σκοπός των επισκέψεων

Ο σκοπός των επισκέψεων αυτών είναι πολυσήμαντος και εξαιρετικά ενδιαφέρων. Εκπέμπει σήματα πολλαπλής σημασίας:
Πρώτα απ’ όλα δηλώνει εμφαντικά πως «είμαστε εδώ». Μετά το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών, με το οποίο ο ελληνικός λαός μας όρισε στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εμείς δεν εγκαταλείπουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και βρισκόμαστε δίπλα στους ανθρώπους που το υπηρετούν.
Παράλληλα δηλώνουμε με τις πρωτοβουλίες μας αυτές ότι δεν προτιθέμεθα να παραχωρήσουμε τίποτα από αυτά για τα οποία δουλέψαμε και καταφέραμε με «νύχια και με δόντια», μέσα στα σκληρά χρόνια των μνημονίων, στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Αν και τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας διακυβέρνησης δεν μας καλλιεργούν αυταπάτες για το τι θα ακολουθήσει, εμείς δηλώνουμε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τον δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας, καθώς και το δικαίωμα πρόσβασης όλων σ’ αυτήν.
Την ίδια ώρα ανοίγουμε ένα ουσιαστικό διάλογο, με άλλο πλέον θεσμικό ρόλο, με τους εργαζόμενους στον χώρο της Υγείας, αλλά και με τους χρήστες Υγείας για τα ζητήματα τα οποία δεν καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά, στα χρόνια της δικής μας διακυβέρνησης της χώρας. Είμαστε άλλωστε υποχρεωμένοι να δούμε όλα αυτά τα ζητήματα των καθυστερήσεων, των αστοχιών στις επιλογές μας και των λάθος προτεραιοποήσεων που κάναμε. Όλα αυτά θα πρέπει με νηφαλιότητα και ψυχραιμία να τα εξετάσουμε και να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Συμπεράσματα με ουσιαστική σημασία στην μεγάλη υπόθεση της εμπειρίας - διαλόγου πάνω στο ζήτημα της «κυβερνώσας Αριστεράς».

Θετική αποδοχή

Θα πρέπει να επισημάνει κανείς το μεγάλο ενδιαφέρον των εργαζομένων στην Υγεία (γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού, διοικητικών), σχετικά την υποστήριξη των δημόσιων δομών της. Την έγνοια τους, την αγωνία τους για το αύριο και τις διαφαινόμενες προθέσεις της σημερινής κυβέρνησης. Ακόμα σ’ εκείνους που διατύπωναν σκληρή κριτική για δικές μας επιλογές, ήταν προφανής η αμηχανία τους για το μέλλον.
Θετική αποδοχή έχει επίσης η πρόταση για δημιουργία ενός Δικτύου για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας και του δικαιώματος στην ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση σ’ αυτήν.
Όπως επανειλημμένα τονίστηκε, το 2015 ο σύστημα Υγείας βρισκόταν σε οριακό σημείο κατάρρευσης. Υποδομές εγκαταλειμμένες. Ανθρώπινο δυναμικό αποδυναμωμένο. Η διαφθορά και η σπατάλη εμφανείς. Η πρόσβαση στο σύστημα προβληματική και για κάποιους απαγορευτική. Το καλοκαίρι του 2019 το σύστημα παραδόθηκε όρθιο, με λειτουργική επάρκεια και κυρίως με την δυνατότητα να παράσχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε όλους. Παρά τις αδυναμίες που αναμφισβήτητα υπάρχουν, είναι θωρακισμένο πλέον θεσμικά για να τις ξεπεράσει. Το κριτικό ερώτημα είναι αν θα υπάρξουν οι πολιτικές στήριξής του ή αν θα επιλεγεί η λύση του τεμαχισμού και της διανομής προνομιακών τομέων στον ιδιωτικό τομέα. Λύση εύκολη και αποδοτική! Η κωλυσιεργία με αναίτιες δικαιολογίες των προκηρύξεων θέσεων προσωπικού, που με πολύ κόπο είχαν ήδη δρομολογηθεί είναι η επιβεβαίωση της δεύτερης εκδοχής.
Στην μέχρι στιγμής αποτίμηση της πρωτοβουλίας των περιοδειών αυτών θα πρέπει να προσθέσουμε και την δυνατότητα που αυτές παρέχουν για την συνάντηση πολλών αριστερών και προοδευτικών πολιτών που για διαφόρους λόγου βρίσκονταν αποστασιοποιημένοι από τις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η ευκαιρία να συναντηθούμε, να συζητήσουμε τις ανησυχίες μας και να τους καλέσουμε να ανταποκριθούν στο μεγάλο προσκλητήριο της διεύρυνσης που απευθύνει σήμερα το κόμμα μας. Η υπεράσπιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, με τα χαρακτηριστικά που προαναφέρθηκαν, είναι μια βαθειά αριστερή και προοδευτική πρόταση που συγκινεί κάθε πολίτη με συνείδηση και ανθρωπιά.

Επόμενες περιοδείες

Οι περιοδείες σε δομές Υγείας θα συνεχιστούν. Θα ακολουθήσουν η Λάρισα, το Ηράκλειο και φυσικά η μεγάλη κεντρική εκδήλωση του Δικτύου για την Υπεράσπιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Η εκδήλωση αυτή θα πραγματοποιηθεί στις 20 Νοεμβρίου στο Αμφιθέατρο της Ε.Σ.Δ.Υ. Προσκεκλημένοι όλοι οι πολίτες που ανεξάρτητα από επιμέρους πολιτικές προσεγγίσεις θεωρούν την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας κυρίαρχο ζήτημα για το αξιακό σύστημα μιας κοινωνίας της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής χειραφέτησης.

* Βουλευτής Χίου ΣΥΡΙΖΑ, αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας
Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ
Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet