Στις πρώτες, μετά τη συμφωνία ειρήνευσης και το τέλος του 50ετούς περίπου εμφυλίου πολέμου, δημοτικές εκλογές που διεξήχθηκαν στις 27/10/2019, η υποψήφια της «Πράσινης Συμμαχίας» Κλαούντια Λόπες, με 35,2% αναδείχτηκε η πρώτη δημαρχίνα στην πρωτεύουσα της Κολομβίας Μπογκοτά (7 εκατ. κάτοικοι), κατακτώντας έτσι το δεύτερο σε σημαντικότητα πολιτικό αξίωμα της χώρας. Το γεγονός δε ότι η πρώην γερουσιάστρια είναι δημόσια λεσβία καθιστά την εκλογή της ανατροπή, αν όχι ιστορικό γεγονός για τη συντηρητική και καθολική κολομβιανή κοινωνία. Η λαϊκής καταγωγής και αδιάφθορη, όπως την αποκαλούν, Κλαούντια Λόπες δεν υπερψηφίστηκε από τους κατοίκους της Μπογκοτά ως γυναίκα - λεσβία, αλλά για τον εμβληματικό της αγώνα κατά της διαφθοράς την τελευταία 10ετία και τη μαχητικότητα της, που, παρά τους κινδύνους που ελλόχευαν, ξεσκέπασε τους στενούς και αρμονικούς δεσμούς μεταξύ πολιτικών φατριών, ναρκοκαρτέλ και ακροδεξιών παραστρατιωτικών οργανώσεων, που έσπερναν τόσα χρόνια τον τρόμο και διαδραμάτισαν κεντρικό ρόλο στον εμφύλιο πόλεμο. «Έχω συνείδηση ότι η εκλογή μου είναι ο καρπός της εργασίας και των αγώνων πολλών γενεών, πολλών γυναικών που δεν υπερασπίστηκαν μόνο τις γυναίκες, ούτε μόνο τα παιδιά τους αλλά όλη την κοινωνία... η Μπογκοτά ψήφισε για την ανατροπή του ματσίσμο και της ομοφοβίας», δήλωσε μετά τη νίκη της η Κ. Λόπες. Δεύτερος με 32,5% βγήκε ο ανεξάρτητος προοδευτικός Κ. Φ. Γκαλάν, γιος του φιλελεύθερου και υποψήφιου προέδρου που δολοφονήθηκε από τα ναρκοκαρτέλ του Μεντεγίν το 1989. Το δεξιό κυβερνών κόμμα (Δημοκρατικό Κέντρο), το κόμμα του πρώην προέδρου Αλβάρο Ουρίμπε, πήρε μόνο το 13,6%, λιγότερο από τον υποψήφιο της κεντροαριστεράς του Γ. Πέτρο (14,0%).
Δεύτερο βαρύ πλήγμα δέχτηκε το Δημοκρατικό κόμμα στο Μεντεγίν, δεύτερη σε πληθυσμό πόλη (2,7 εκατ. κάτοικοι), προπύργιο της δεξιάς και ιδιαίτερη πατρίδα του Α. Ουρίμπε, όπου ο ανεξάρτητος Κιντέρο σάρωσε κυριολεκτικά. Η δεξιά ηττήθηκε συνολικά στη ευρύτερη περιφέρεια της Αντιόχεια. Το κόμμα των πρώην ανταρτών (FARC) καταγράφει σχεδόν μηδενική αποδοχή. Ωστόσο, ο πρώην αντάρτης των FARC, Γ. Τόρες, εξελέγη δήμαρχος σε μικρό δήμο (70.000 κάτοικοι) με συμμαχικό σχήμα της Κεντροαριστεράς του Γκ. Πέτρο. Από ό,τι φάνηκε δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Η ημέρα των εκλογών κύλισε ήρεμα. Εν τούτοις, στη προεκλογική περίοδο οι δηλωμένες δολοφονίες υποψηφίων ξεπέρασαν τους 15, ενώ καταγράφηκαν 230 περιστατικά βίας (απειλές, απαγωγές, κ.λπ). Στο πλαίσιο αυτό, τόσο η Λόπες, όσο και ο Γκαλάν, ένθερμοι και οι δύο των συμφωνιών ειρήνευσης (2016), έθεσαν στο επίκεντρο της προεκλογικής τους καμπάνιας τη συμφιλίωση του λαού και την πραγματική ειρήνευση.
Ήδη, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση των Λόπες – Γκαλάν, όπου σε κλίμα ιδιαίτερα φιλικό αποφάσισαν τη σύσταση κοινής επιτροπής κυβερνητικού προγράμματος με έμφαση την ισότητα των πολιτών («θα σχηματίσουμε κυβέρνηση για όλους, όχι μόνο για αυτούς που μας εμπιστεύθηκαν».
Αυτές οι εκλογές κατέγραψαν την ήττα της δεξιάς, αλλά και τον τοπικό χαρακτήρα της ψήφου των πολιτών που πλειοψηφικά επέλεξαν τοπικές μη δεξιές συμμαχίες. Το αν θα εκφραστεί η μη δεξιά ψήφος και σε εθνικό επίπεδο στις προεδρικές εκλογές του 2022, είναι πρόωρο να εκτιμηθεί. Ωστόσο, τις εξελίξεις θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τα «πεπραγμένα» των εκλεγέντων προοδευτικών/κεντροαριστερών και οι διαδικασίες συμφιλίωσης του λαού.

Γεωργία Ντούσια
Σημειώσεις:
1. Αλβάρο Ουρίμπε: κυβερνήτης της περιφέρειας Αντιόχεια (1995-1997) και πρόεδρος της Κολομβίας (2006-2010). Εκφραστής της σκληρής δεξιάς, έχει κατηγορηθεί και ανακριθεί για ωμή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σχέσεις με παραστρατιωτικές οργανώσεις, ενώ θεωρεί τη συμφωνία ειρήνευσης πολύ ευνοϊκή για τους αντάρτες και επιδιώκει την αλλαγή της.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet