**Ανάγκη να ακουστεί πιο ηχηρά η φωνή της αλληλεγγύηςΕναυσμα σε ξενοφοβικές αντιδράσεις ολιγομελών ομάδων στη Βόρεια Ελλάδα φαίνεται να έδωσε η οπισθοχώρηση των ελληνικών αρχών πριν 2 εβδομάδες στα Βρασνά, που εξαιτίας της ρατσιστικής διαμαρτυρίας κάποιων δεκάδων ματαιώθηκε η στέγαση των προσφύγων στα ξενοδοχεία της περιοχής, μεταφέροντάς τους στη Χαλκίδα.
Κατά συνέπεια, την εβδομάδα που μας πέρασε, ρατσιστικές ομάδες (εμπλέκοντας και λίγο μακεδονομαχία σε κάποιες περιπτώσεις) στα Γιαννιτσά, τις Σέρρες, την Έδεσσα και στη Νάουσα Ημαθίας προσπάθησαν να εμποδίσουν λεωφορεία που μετέφεραν πρόσφυγες σε ξενοδοχεία των περιοχών, ευελπιστώντας πως θα πετύχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Στην τελευταία περίπτωση, μάλιστα, ο ξενοφοβικός ζήλος τους ήταν τόσος που έκλεισαν το δρόμο χωρίς καν να υφίσταται μεταφορά προσφύγων εκείνη την ημέρα, καθώς είχε ήδη πραγματοποιηθεί. Ευτυχώς, και στις υπόλοιπες περιπτώσεις η εγκατάσταση των προσφύγων υλοποιήθηκε και δεν αποφασίστηκε πάλι η ταλαιπωρία και η καταπάτηση των δικαιωμάτων των προσφύγων, προκειμένου να ικανοποιηθούν κάποιοι ξενοφοβικοί, πιθανοί αυριανοί ψηφοφόροι της ΝΔ.
30 τραμπούκοι, όχι τοπική κοινωνία«Το περασμένο Σάββατο διακινήθηκε μήνυμα στο facebook που καλούσε κόσμο να εμποδίσει τα λεωφορεία που έφερναν πρόσφυγες σε ξενοδοχείο των Γιαννιτσών. Να σημειώσουμε ότι το ξενοδοχείο φιλοξενεί εδώ και 2 χρόνια ασυνόδευτα ανήλικα και μέχρι τώρα δεν είχαμε ποτέ κανένα πρόβλημα με τη συμβίωσή μας. Τελικά μαζεύτηκαν περίπου 30 άτομα, γνωστοί ακροδεξιοί από την πόλη και τα γύρω χωριά, που είχαν προσπαθήσει και στο παρελθόν να ξαναδημιουργήσουν πρόβλημα, όχι μόνο για το προσφυγικό ζήτημα, και άρχισαν να βρίζουν και να χτυπούν το λεωφορείο που μετέφερε 59 πρόσφυγες, οικογένειες με 11 μικρά παιδιά στο σύνολο. Η αστυνομία παρότι παρούσα, δεν έκανε κάτι να τους σταματήσει και τελικά το λεωφορείο πήγε από άλλο δρόμο και κατάφεραν οι πρόσφυγες να εγκατασταθούν στο ξενοδοχείο», περιγράφει στην «Εποχή» ο Θέμης Αχτσιόγλου, δικηγόρος και μέλος της εθελοντικής ομάδας Γιαννιτσών και περιχώρων «Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες».
Ο ίδιος υπογραμμίζει πως «αυτοί οι 30 ακροδεξιοί τραμπούκοι εμφανίζονται σαν εκπρόσωποι της πόλης, αλλά σε καμία περίπτωση η πόλη -30.000 κατοίκων- δεν συμφωνεί μαζί τους. Η κίνησή μας μάλιστα πήγε από το πρώτο βράδυ στο ξενοδοχείο για να υποδεχθεί τους πρόσφυγες με γλυκά, προκειμένου να τους καθησυχάσουμε ότι δεν είμαστε όλοι σαν αυτή την ομάδα». Το γεγονός, άλλωστε, ότι η αυτή η αντίδραση δεν χαρακτηρίζει την περιοχή, καθώς και ότι δεν προέρχεται από δήθεν «αγανάκτηση», αλλά από καθαρή ξενοφοβία κάποιων ατόμων, φαίνεται, σύμφωνα με τον Θ. Αχτσιόγλου, και από το ότι λίγες μέρες πριν, που τα κέντρα φιλοξενίας στην Κερασιά και την Παναγίτσα, δυο κοντινά χωριά στα Γιαννιτσά, ζήτησαν βοήθεια για προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης, η προσφορά σε ρούχα και άλλα πράγματα από την τοπική κοινωνία ήταν και πάλι πολύ μεγάλη και άμεση, όπως κάνουν όλα αυτά τα χρόνια που φιλοξενούν πρόσφυγες.
Να σπάσουμε τη σιωπήΠαρόλ’ αυτά, βέβαια, το κίνημα αλληλεγγύης στην περιοχή θα πρέπει να προσπαθήσει να δυναμώσει ακόμα περισσότερο τη φωνή του, καθώς ο ρατσιστικός κίνδυνος δεν είναι αμελητέος. Την Πέμπτη το πρωί μαθητές από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ της περιοχής πραγματοποίησαν πορεία με αντιπροσφυγικά συνθήματα, ζητώντας «να απελαθούν οι λαθραίοι μετανάστες» και να μείνουν έξω από τα σχολεία.
«Πρέπει να μιλήσουμε πάλι με την κοινωνία, να καταλάβουν όλοι ότι δεν πρόκειται για εισβολείς που θα αλλοιώσουν τον πολιτισμό μας και άλλα τέτοια που ακούγονται, αλλά ότι είναι κατατρεγμένοι άνθρωποι από πόλεμο και φτώχεια και πρέπει να τους υποδεχθούμε με αλληλεγγύη. Να συνεχίσουμε τις δράσεις αλληλεγγύης με προσφορά ειδών και δραστηριοτήτων και το σημαντικότερο, να σπάσει τη σιωπή της η πλειονότητα του κόσμου που διαφωνεί και δεν την εκφράζουν αυτές οι ρατσιστικές δράσεις, αλλά δεν κάνει και κάτι γι’ αυτό», υπογραμμίζει ο Θέμης Αχτσιόγλου.
Τονίζει δε το ρόλο των ΜΜΕ σε αυτή την κατάσταση, που επί των πλείστων παρουσιάζουν αυτές τις αντιδράσεις σαν να πρόκειται για αγανακτισμένους κατοίκους, ενώ είναι συγκεκριμένες ακροδεξιές ομάδες, και παράλληλα αποσιωπούν τις φωνές αλληλεγγύης που υπάρχουν. Για αυτό το ζήτημα μάλιστα η Κίνηση Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες έστειλε επιστολή στην ΕΣΗΕΑ, ζητώντας από τους δημοσιογράφους να σταθούν στο ύψος τους.
Επίθεση σε μαθητήΗ επιτακτική ανάγκη να υπάρξει μια δυνατή ανταπάντηση στην ξενοφοβία που έχει αρχίσει να εκδηλώνεται και πάλι, τονίστηκε δυστυχώς και με ένα ακόμα πιο επικίνδυνο γεγονός την περασμένη Τετάρτη, όπου μαθητής γυμνασίου στη Θεσσαλονίκη, πρόσφυγας από το Ιράν, δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι από δύο μαυροφορεμένα άτομα, που τον απείλησαν να μην ξαναπάει στο σχολείο και να γυρίσει στη χώρα του.
Το περιστατικό καταδικάστηκε από πλήθος πολιτικών και κοινωνικών φορέων, ενώ το Bloco Μαθητών/τριων με ανακοίνωσή του καλεί «τα Μαθητικά Συμβούλια, τους Συλλόγους Διδασκόντων, τους Συλλόγους Γονέων να πάρουν πρωτοβουλίες, να καταδικάσουν τα περιστατικά ρατσιστικών επιθέσεων και μίσους, να δημιουργήσουν ημέρες γιορτής και υποδοχής των μαθητών και μαθητριών».
Οι ακροδεξιές φωνές της ΝΔΤη στιγμή, όμως, που σημειώνονται αυτές οι ρατσιστικές αντιδράσεις και επιθέσεις, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν κάνει κάτι για την αντιμετώπισή τους, αλλά πολλά στελέχη της ΝΔ τις υποστηρίζουν και τις προκαλούν ανοιχτά. Από τις δηλώσεις του Χ. Αθανασίου περί «αλλοίωσης του πληθυσμού», μέχρι την ανάρτηση, που προκάλεσε τη διαγραφή από το κόμμα, του Ι. Σαντετσίδη «στο Αιγαίο ρίξτε τους» και την υπεράσπιση του Κ. Κυρανάκη του ρατσιστικού «μπάρμπεκιου-διαμαρτυρία κατά της λαθρομετανάστευσης, με άφθονο χοιρινό και αλκοόλ», όπως γράφει η πρόσκληση, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα έξω από το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά.
Μπροστά στις συνεχόμενες ρατσιστικές τοποθετήσεις στελεχών της ΝΔ, η Ντ. Μπακογιάννη προσπάθησε να εμφανίσει το κεντροδεξιό πρόσωπο του κόμματος, αντί του ακροδεξιού του, στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής» στον Alpha, λέγοντας πως «με ενόχλησε αυτό το θέμα, όχι γιατί υπάρχει περίπτωση να πει κάποιος ότι δεν θα τρώμε χοιρινό ή δεν θα πίνουμε αλκοόλ, αλλά επειδή προκαλείς τον εξαθλιωμένο άνθρωπο και τον πατάς στο θρησκευτικό του συναίσθημα. Αυτό δεν υπάρχουν λόγια να το περιγράψεις». Όταν, όμως, η ίδια κυβέρνηση νομοθετεί την αποτροπή και την κράτηση των προσφύγων και ο αρμόδιος υπουργός μιλάει για «τσουνάμι» κτλ, η προσπάθεια φαίνεται από μάταιη μέχρι κίβδηλη.
«Η κυβέρνηση, βουλευτές και στελέχη της ΝΔ, κάνουν βήματα πίσω ενθυμούμενοι τον παλαιότερο εαυτό τους. Πολλά από τα άρθρα του πρόσφατα ψηφισμένου νόμου είναι στα όρια της νομιμότητας και αρκετά φλερτάρουν με το όριο της διεθνούς παρανομίας. Πάνω στο αφήγημα των “εισβολέων” και του δήθεν εξισλαμισμού, οι φασίστες και οι ρατσιστές προσπαθούν να επανέλθουν και να παραπλανήσουν. Τελευταία, έχουμε και τους «Ενωμένους χοιρινομεθύστακες» στα Διαβατά και βέβαια κάποια πρόθυμα ήδη ΜΜΕ να τους προβάλουν. Ο δημοκρατικός κόσμος πρέπει να τους απομονώσει αποφασιστικά», τόνισε σχετικά ο Δημήτρης Βίτσας, πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, στη Βουλή.
Επικίνδυνη ανεπάρκειαΠέραν από τη ρητορική της, όμως, η κυβέρνηση ευθύνεται για τις ρατσιστικές αντιδράσεις και μέσω του γόνιμου εδάφους που καλλιεργεί με την έλλειψη σχεδιασμού για την αξιοπρεπή διαβίωση των προσφύγων και τη συμβίωσή τους με τις τοπικές κοινωνίες.
«Σήμερα πραγματοποιείται το ρατσιστικό μπάρμπεκιου, με το οποίο η τοπική κοινωνία των Διαβατών δεν έχει καμία σχέση και το έχει καταδικάσει. Εχθές, όμως, υπήρχε και άλλη μία διαμαρτυρία κατοίκων, όχι γιατί δεν θέλουν τους πρόσφυγες, αλλά για τις συνθήκες που μένουν τους τελευταίους μήνες, αφού ο καταυλισμός φιλοξενεί περισσότερους από την χωρητικότητα και υπάρχουν περίπου 200 αταυτοποίητοι από Έβρο που δεν μπορούν να λάβουν σίτιση, σκηνές κτλ και βρίσκονται παρατημένοι μέσα και έξω από τον καταυλισμό. Στην περιοχή επίσης δεν υπάρχει κατάλληλος φωτισμός και αστυνόμευση και τα δύο λεωφορεία που υπάρχουν δεν επαρκούν για την καλή εξυπηρέτηση και των προσφύγων και των κατοίκων», περιγράφει η Μαρία Τοπαλίδου, αναπληρώτρια συντονίστρια προσφυγικού ΣΥΡΙΖΑ, μέλος ΔΣ του Συλλόγου Εθελοντών Άλμπατρος.
Το κίνημα αλληλεγγύης στην περιοχή υπάρχει ακόμα και αυτές τις μέρες μάλιστα έχει αναζωπυρωθεί, σύμφωνα με την ίδια, καθώς η αρωγή του για ρούχα και είδη υγιεινής για τους νεομεταφερόμενους από τα νησιά είναι απαραίτητη και πάλι και ο κόσμος ανταποκρίθηκε. Παρόλ’ αυτά, όταν επικρατούν τέτοιες συνθήκες που δυσκολεύουν τη συνύπαρξη, παράλληλα με την ανύπαρκτη πολιτική ένταξης της ΝΔ για τους πρόσφυγες, εύκολα τέτοιες διαμαρτυρίες μπορούν να γίνουν πεδίο εκμετάλλευσης από ακροδεξιές ομάδες.
Ευθύνες των δεξιών δημάρχωνΤέτοιο περιστατικό εκδηλώθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Χίο, για παράδειγμα. «Στο νησί υπάρχει όντως πρόβλημα, αφού το ΚΥΤ έχει πενταπλάσιο αριθμό ατόμων απ’ ό,τι προβλέπεται, πιέζοντας όντως και τη ζωή των κατοίκων του χωριού, πέρα σαφώς από τη ζωή των ίδιων των προσφύγων. Υπάρχουν, λοιπόν, ομάδες ατόμων που εκμεταλλεύονται πολιτικά και ιδεολογικά το ζήτημα, προτείνοντας “λύσεις” στα όρια της απανθρωπιάς», σημειώνει ο Μανώλης Στάθης, δημοτικός σύμβουλος του Δικτύου Πολιτών Χίου.
Η πολιτική εκμετάλλευση, βέβαια, δεν συμβαίνει μόνο από ακραία στοιχεία, αλλά και από δημοτικές παρατάξεις με όμοια ιδεολογία, όπως και από δημοτικές αρχές της ΝΔ. «Στο δημοτικό συμβούλιο ακούστηκαν τραγικά πράγματα από τη δημοτική παράταξη που στηρίζει την ύπαρξή της πάνω σε ακραίες θέσεις στο προσφυγικό, όπως ότι όσο χειρότερες συνθήκες δημιουργήσουμε στο νησί για τους πρόσφυγες, τόσο δεν θα έρχονται. Η δημοτική αρχή που προέρχεται από τη ΝΔ συνεργάζεται με αυτές τις ακραίες φωνές και πήρε μια γενικόλογη απόφαση που λέει απλά να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιοι και μιλώντας ταυτόχρονα βέβαια για αποτροπή και να φύγουν οι πρόσφυγες», τονίζει ο ίδιος.
Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στην Κω, όπου ο δήμαρχος κάλεσε τους κατοίκους και μαζί με οχήματα του δήμου εμπόδισαν την αποβίβαση προσφύγων προερχόμενων από το Καστελόριζο. Αντίστοιχα, και σε πλήθος άλλων περιοχών, οι δεξιές δημοτικές αρχές διαφωνούν στην πιθανότητα φιλοξενίας προσφύγων, προκαλώντας μάλιστα πολλές φορές τους κατοίκους να αντιδράσουν, δείχνοντας πως η κυβέρνηση της ΝΔ θα θερίσει το μίσος που θέρισε. Ζητούμενο είναι πώς το κίνημα αλληλεγγύης μέσα σε αυτή την ενδοδεξιά διαμάχη ξενοφοβίας θα προστατεύσει και θα σταθεί δίπλα στους πρόσφυγες.
Τζέλα Αλιπράντη 4.500 ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΟΙ ΑΝΗΛΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, 1.200 ΑΓΝΟΟΥΝΤΑΙΤα παιδιά δεν χωρίζονται σε κατηγορίεςΓια πολλά παιδιά το δύσκολο ταξίδι της προσφυγιάς γίνεται ακόμη πιο επίπονο και επικίνδυνο. Πόσα άραγε αναγκάστηκαν να φύγουν μόνα τους από τις πατρίδες τους; Πόσα άλλα χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους στη διαδρομή; Τα παιδιά αυτά είναι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι, οι πλέον ευάλωτοι πρόσφυγες. Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας βρίσκονται πάνω από 4.500 ασυνόδευτοι, με τα ίχνη των 1.200 από αυτούς να αγνοούνται.
Αυθαίρετη κατηγοριοποίησηΤο νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη βουλή, μοιάζει με συνεχές ναρκοπέδιο για τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο. Μεταξύ των αλλεπάλληλων παγίδων που κρύβει, είναι και ότι εντάσσει στην ταχύρρυθμη εξέταση ασύλου τις ευάλωτες ομάδες, στις οποίες ανήκουν και οι ασυνόδευτοι ανήλικοι. Είναι προφανές πως μια ιδιαίτερα γρήγορη και συντετμημένη διαδικασία δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι το αίτημά τους θα εξεταστεί επί της ουσίας, όπως πρέπει.
Με νομοτεχνικές βελτιώσεις της τελευταίας στιγμής, το λάθος αυτό «διορθώθηκε» με ακόμη μεγαλύτερο λάθος. Διασφαλίστηκε, δηλαδή, να εξετάζονται με την κανονική διαδικασία μόνο οι ανήλικοι κάτω των 15 ετών και όσοι έχουν σοβαρές ασθένειες ή είναι θύματα βασανιστηρίων. Αντίθετα, εξειδικεύτηκε ότι θα εξετάζονται ταχύρρυθμα ιδίως όσοι ασυνόδευτοι ανήλικοι προέρχονται από «ασφαλείς χώρες» ή είναι «επικίνδυνοι» (!) για τη δημόσια ασφάλεια.
Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση της ΝΔ, εντελώς αυθαίρετα και χωρίς να σέβεται τους κανόνες για την ανηλικότητα, έθεσε διαχωριστικές γραμμές ακόμη και μεταξύ παιδιών με βάση την ηλικία τους ή την καταγωγή τους.
ΦιλοξενίαΗ Θεανώ Φωτίου, κατά την ομιλία της στο νομοσχέδιο αυτό, έδωσε τα στοιχεία της τεράστιας προσπάθειας που καταβλήθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Τον Φεβρουάριο του 2015 οι θέσεις φιλοξενίας για τους ασυνόδευτους ήταν μόλις 380. Μέχρι τον Ιούνιο του 2019, ανήλθαν σε 2.250, σε ξενώνες, σε safe-zones, σε διαμερίσματα υποστηριζόμενης διαβίωσης, σε ξενοδοχεία, ενώ είχαν ήδη προγραμματιστεί πάνω από 400 νέες θέσεις για το επόμενο διάστημα.
Μέσα στους πρώτους μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ λόγω της γενικότερης αδράνειας που επέδειξε στο προσφυγικό, όχι μόνο δεν συνεχίστηκε ο παραπάνω σχεδιασμός αλλά και οι ήδη διαθέσιμες θέσεις φιλοξενίας μειώθηκαν. Αυτή η μείωση σε συνδυασμό με την αύξηση των αφίξεων έχει ως αποτέλεσμα ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων που δεν έχουν μεταφερθεί ακόμη κατάλληλη φιλοξενία να έχει υπερδιπλασιαστεί: από 860 παιδιά τον Ιούνιο σε περίπου 1.800 τον Οκτώβριο.
ΚράτησηΗ κράτηση αποτελεί το πιο μελανό σημείο στην ιστορία με τους ασυνόδευτους. Κάποιοι για να δικαιολογήσουν το αδικαιολόγητο χρησιμοποιούν τον οξύμωρο όρο «προστατευτική κράτηση». Δυστυχώς, ακόμη και επί ΣΥΡΙΖΑ, αποτύχαμε να τερματιστεί πλήρως η κράτηση ασυνόδευτων ανηλίκων. Μπορεί τα προηγούμενα χρόνια ο αριθμός των ανηλίκων στην Αμυγδαλέζα να μειωνόταν συνεχώς και οι μέρες κράτησής τους το ίδιο, όμως οι αριθμοί αυτοί ποτέ δεν μηδενίστηκαν. Παρ’ όλα αυτά, σήμερα τα πράγματα αλλάζουν προς το πολύ χειρότερο. Μέσα σε λίγους μήνες οι αριθμοί αυτοί έχουν ήδη υπερδιπλασιαστεί.
Οι διαφορές μεταξύ των δύο κυβερνήσεων είναι αισθητές ακόμη και σε νομοθετικό επίπεδο. Στον Ν. 4540/2018 για πρώτη φορά διατυπώθηκε ρητώς «να μην κρατούνται ανήλικοι». Με το πρόσφατο νομοσχέδιο η φράση αυτή απαλείφθηκε και επανήλθε η κράτηση ανηλίκων μόνο σε έσχατη ανάγκη.
ΕπιτροπείαΑν θέλουμε πραγματικά να εξαλείψουμε τέτοια ντροπιαστικά φαινόμενα για ένα κράτος δικαίου, όπως η κράτηση ασυνόδευτων ανηλίκων, η απάντηση βρίσκεται στον θεσμό της επιτροπείας. Ο Ν. 4554/2018 εισήγαγε για πρώτη φορά στην ελληνική νομοθεσία ένα άρτιο πλαίσιο για την επιτροπεία των ασυνόδευτων ανηλίκων. Μαζί με το νόμο για την αναδοχή που είχε ψηφιστεί λίγο νωρίτερα, υπήρξαν δύο πολύ σημαντικά νομοθετήματα που προσέφερε το χαρτοφυλάκιο της Κοινωνικής Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ για τα παιδιά. Η ΝΔ, δείχνοντας την κοινωνική της αναλγησία, δεν είχε ψηφίσει πολλές από τις διατάξεις.
Σύμφωνα με τον νόμο αυτό, οι επίτροποι θα είναι καταρτισμένοι επαγγελματίες κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών και θα μεριμνούν για μια σειρά από βασικά ζητήματα για τον ανήλικο, όπως η διαδικασία της αίτησης ασύλου, η υγειονομική περίθαλψη και ψυχολογική υποστήριξη, η εκπαίδευση, η επανένωση με μέλη της οικογένειάς του ή η αναδοχή του. Ο επίτροπος θα έχει άμεση και συνεχή επικοινωνία με τον ανήλικο στον οποίο θα συμπεριφέρεται «με στοργή και σεβασμό χωρίς καμιά διάκριση», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε κάποιο σημείο του νόμου. Όλα αυτά κινδυνεύουν δυστυχώς να μείνουν στον αέρα, αφού η ΝΔ δεν έχει εφαρμόσει ακόμη τις σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, για να ξεκινήσει η λειτουργία του νέου πλαισίου.
Τα προηγούμενα χρόνια, η πολιτική βούληση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τους ασυνόδευτους ανήλικους ήταν σαφής: σχέδιο για θέσεις φιλοξενίας, νέο πλαίσιο για την επιτροπεία και την αναδοχή, εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, απόδοση ΑΜΚΑ κ.ο.κ. Ως Αριστερά τα κάναμε όλα καλά για αυτά τα παιδιά; Φυσικά και όχι… Σ’ ένα τόσο ευαίσθητο και σύνθετο ζήτημα υπήρξαν και σοβαρά ζητήματα, όπως η κράτηση, και καθυστερήσεις και παραλείψεις.
Σήμερα, όμως η ΝΔ πηγαίνει πολλά βήματα πίσω. Παραμένοντας έρμαιο των ακροδεξιών φωνών της στο προσφυγικό, έχει οδηγήσει ήδη κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας σε πολύ επικίνδυνους δρόμους. Πριν μας κατακλύσει το ρατσιστικό μίσος, η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι όταν μιλάμε για αιτούντες άσυλο, μιλάμε για ανθρώπους. Και όταν μιλάμε για ασυνόδευτους ανηλίκους, μιλάμε για παιδιά. Χωρίς αστερίσκους σε νομοσχέδια και χωρίς υποκατηγορίες. Έτσι επιτάσσουν οι Διεθνείς Συμβάσεις, το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και οι νόμοι, που προβλέπουν «το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού». Έτσι επιτάσσει, πάνω απ’ όλα, η ίδια η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη.
Σωτηρία Χήρα