Μια προσφυγή του ΣΕΒ στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά μιας απόφασης του ΕΦΚΑ που αφορά λιμενεργάτες στον ΟΛΠ –συμπίπτει και με την παρουσία του προέδρου της Κίνας στην Αθήνα– είναι εξόχως αποκαλυπτική: με το αρνητικό περιβάλλον που διαμόρφωσε η κυβέρνηση της Δεξιάς για τους μισθωτούς με τους, έως τώρα, αντεργατικούς της νόμους, αλλά και τις πρακτικές της, ενθαρρύνει την εργοδοσία να αφαιρεί επιμέρους κατακτήσεις, όπου μπορεί! Μεγαλύτερες ή μικρές, πάντως, αφορούν ανθρώπους των οποίων οι συνθήκες διαβίωσης χειροτερεύουν. Αυτή τη φορά αφορά λιμενεργάτες, αύριο θα αφορά κάποιους άλλους.
Πρόκειται για εργαζόμενους στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ (Σταθμοί Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά), που ενώ κάνουν την ίδια ακριβώς εργασία με τους λιμενεργάτες στην προβλήτα Ι, εντούτοις το 2010, όταν τη διαχείριση ανέλαβε και η Cosco δεν εμπίπτουν στα ανθυγιεινά και βαρέα επαγγέλματα. Οι εργαζόμενοι έφτιαξαν σωματείο το 2014 και άρχισαν να διεκδικούν το δικαίωμά τους, αλλά έως το 2016 δεν είχε προωθηθεί λύση του προβλήματός τους. Αντιδρούσε ο ΣΕΒ, και είχε την αμέριστη στήριξη της ΝΔ. Ισχυρίζονταν ότι οι προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ είναι λιμενικές εγκαταστάσεις, όχι προβλήτες όπως η Ι.
Το 2018, ύστερα από συντονισμένες ενέργειες των υπουργών Εργασίας και Ναυτιλίας, που ξεκίνησαν το 2016, ο ΕΦΚΑ με την εγκύκλιό του 46/2018 ικανοποίησε το αίτημα των λιμενεργατών. Ο ΣΕΒ και η ΝΔ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, αντέδρασαν πολύ έντονα και δημοσίως.
Τώρα, όμως, το κλίμα έχει αλλάξει είναι ευνοϊκό και ο ΣΕΒ εκτιμά ότι μία προσφυγή του στο ΣτΕ θα έχει θετικό, για τα συμφέροντα των εργοδοτών –της Cosco, εν προκειμένω– αποτέλεσμα. Πρέπει να το περιμένουμε, ότι οι αρμόδιες νομικές υπηρεσίες του ΣΕΒ -σε συνεργασία και με τους συμβούλους του κ. Βρούτση- θα χτενίσουν κάθε εργασιακό χώρο, κλάδο ή τμήμα για να εξετάσουν τι μπορεί να αφαιρέσουν από όσα πρόλαβαν να θεσμοθετηθούν επί ΣΥΡΙΖΑ ή είχαν διασωθεί από το παρελθόν.

Π. Κλ.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet