Του Ανδρέα Αβραμίδη*

Μετά την καταλήστευση των καταναλωτών με στόχο την ενίσχυση της κερδοφορίας των ιδιωτών στην ηλεκτρική ενέργεια, ακολουθεί με το νέο νομοσχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση, η εξαθλίωση των νεοπροσλαμβανόμενων και η απόλυση χιλιάδων παλιών εργαζομένων.
Αναλυτικότερα, ο νόμος που ήδη βρίσκεται σε διαβούλευση:
• Εξαιρεί από τις μέχρι τώρα υπογραφείσες ΣΣΕ και τον Κανονισμό Προσωπικού που έχει υπογράψει η ΓΕΝΟΠ τους εργαζόμενους που θα προσληφθούν στον όμιλο ΔΕΗ. Αυτό σημαίνει ατομικές συμβάσεις, μείωση μισθού, κατάργηση της προβλεπόμενης προστασίας από δυσμενή μεταχείριση ή απόλυση και άλλα.
• Απολύει χιλιάδες εργαζόμενους μέσω της δήθεν εθελούσιας εξόδου, ούτως ώστε να απαλλαγεί από προσωπικό ακριβό και με δικαιώματα.
• Περιορίζει την έκπτωση εργαζομένων και συνταξιούχων της ΔΕΗ στο τιμολόγιο στο 30% και μόνο για τις καταναλωθείσες κιλοβατόρες, που αντιστοιχεί σε κατά μέσο όρο μείωση 10% του εισοδήματός τους. Ευθεία επίθεση στο βιοτικό επίπεδο εργαζομένων και συνταξιούχων που δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη.
• Ανοίγει τη μισθολογική ψαλίδα προς όφελος 1.000 περίπου στελεχών της διοίκησης με ταυτόχρονη είσοδο στις θέσεις αυτές απευθείας στελεχών του ιδιωτικού τομέα και δημιουργεί συνθήκες ρουσφετολογικών προσλήψεων.

Η ΝΔ συνεπής με την ιδεολογία της

Ποτέ δεν έκρυψε πως υπηρετεί τους ντόπιους και ξένους κεφαλαιοκράτες, το έκανε και το κάνει χωρίς να διστάσει ακόμα και στο να χρεοκοπήσει την χώρα για χάρη τους.
Ποτέ δεν έκρυψε το αντεργατικό της πρόγραμμα, στο οποίο κεντρική θέση έχει το ψαλίδισμα των εργατικών κατακτήσεων, δικαιωμάτων και εν τέλει η μετατροπή των εργαζομένων σε δούλους στο βωμό της νεοφιλελεύθερης ανάπτυξής τους.

ΓΕΝΟΠ: μια από τα ίδια

Εκείνο που αποτελεί παραφωνία, είναι η συναίνεση και ο συμβιβασμός της πλειοψηφίας στη ΓΕΝΟΠ και των μεγάλων συνδικάτων της που βγήκαν να ωραιοποιήσουν το νομοσχέδιο, να μιλήσουν για δήθεν αναγκαία προσαρμογή στην ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού! Για δήθεν λίγα σημεία διαφωνιών τους που... τέλος πάντων, αφού τα μελετήσουν, θα πάρουν θέση. Προκαταβολικά, όμως, μας διευκρίνισαν πως θέματα όπως οι συλλογικές συμβάσεις και η απολιγνιτοποίηση αφορούν την ΓΣΕΕ και την κοινωνία πρωτίστως και όχι τα συνδικάτα της ΔΕΗ. Συναινετικοί όπως πάντα, όπως τότε ...στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, που πουλούσαν μετοχές της, που συμφώνησαν στον κατακερματισμό της, έτσι και σήμερα ψάχνουν επιχειρήματα για να δικαιολογήσουν τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό τους.

Οι εργαζόμενοι δεν είναι μαριονέτες

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ ας καταλάβουν ότι δεν έχουν τίποτα κοινό με αυτές τις πλειοψηφίες, τίποτα καλό να περιμένουν. Είναι ανάγκη να παραμεριστούν από πλειοψηφίες ταξικά και αγωνιστικά προσανατολισμένες. Πλειοψηφίες με όραμα για μια 100% δημόσια ΔΕΗ, κοινωνικοποιημένη με αποκλειστικότητα στην παραγωγή, μεταφορά και διανομή της ενέργειας.
Έως τότε οφείλουν στις διεργασίες των συνδικάτων, που θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες να προσανατολίσουν τις εργοδοτικές πλειοψηφίες σε μια πορεία σύγκρουσης με το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης ώστε να μείνει στα χαρτιά.

* Ο Α. Αβραμίδης είναι αν. πρόεδρος ΤΕΣ/ΔΠΑΝ/ΔΕΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet