Πάλι με το προσφυγικό θα αρχίσει η στήλη. Όχι διότι μας επηρέασε η ρήση του κ. Χρυσοχοϊδη ότι η κατάσταση στα νησιά είναι μη διαχειρίσιμη -που είναι βέβαια, σωστή διαπίστωση, ιδίως που το πρόβλημα το διαχειρίζεται η ΝΔ. Το προσφυγικό περνά βαθμιαία, στις τοπικές κοινωνίες με κίνδυνο, αν δεν προσέξουμε, να υπάρξουν συγκρούσεις. Και αυτό είναι το μείζον, το πολύ λεπτό θέμα που δυστυχώς στα χέρια μιας κυβέρνησης με το παρελθόν που είχε ως αξιωματική αντιπολίτευση γίνεται εκρηκτικό.
Είναι, ακριβώς, σ΄ αυτό το σημείο, όπου διαφέρει η ΝΔ ριζικά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στα χέρια του το πρόβλημα θα ήταν πάλι δυσεπίλυτο, αλλά θα το άμβλυνε από τη σχέση του με τις τοπικές κοινωνίες, λόγω της διαφορετικής κουλτούρας του και της «τεχνογνωσίας» του από την περίοδο όπου αναπτύχθηκε το ευρύ κίνημα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες. Απ’ αυτό εξ άλλου προκύπτουν τώρα καθήκοντα, δύσκολα και επείγοντα: να οργανώνει την αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες, να συνεισφέρει στις κινήσεις των πολιτών που ευαισθητοποιούνται. Είναι η περίπτωση που η αριστερή αντιπολίτευση παίρνει το παιχνίδι πάνω της!

Η φωτογραφία που ανήρτησε ο Κ. Κυρανάκης, γράφοντας προκλητικά και με νόημα: «για μπύρα και χοιρινό σουβλάκι με καλούς φίλους», θέλοντας να υπερασπιστεί και εκτός βουλής το ρατσιστικό μπάρμπεκιου

Η ιδεολογία των «χοιρινόφιλων»

Αλλά, στα γεγονότα. Όποια και όποιος νομίζει ότι οι «Ενωμένοι Μακεδόνες» είναι ένα περιθωριακό ρεύμα, ακίνδυνο που δεν πρέπει να το παίρνουμε στα σοβαρά – διότι αυτό το ωφελεί λένε οι «πονηροί» - κάνουν λάθος. Έχουν ιδεολογία. Γύρω τους, ένα πρόσφορο έδαφος μετριοπαθές, ξενοφοβικό, εύκολα μπορεί να γίνει επιθετικό. Ας ελπίσουμε το μαχαίρωμα του μαθητή να είναι οριακό. Ή ότι η κατάληψη σε ένα Λύκειο δεν θα βρει μιμητές.
Αλλά, αν φύγουμε από τους «χοιρινόφιλους» - δανείζομαι τον προσδιορισμό από την εξαίρετη επιφυλλίδα του Παντελή Μπουκάλα στην Καθημερινή της Παρασκευής - και πάμε στις τοπικές κοινωνίες θα βρούμε ένα μέτωπο αντίστασης στους «εισβολείς» πολύ ευρύ από τους πιο μετριοπαθείς έως τους πιο επιθετικούς: απλοί ψηφοφόροι της ΝΔ, γαλουχημένοι με την άποψη ότι «φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, εμείς θα λύσουμε το πρόβλημα;», ακροδεξιοί – ξενοφοβικοί που θέλουν «πυγμή», ρατσιστές – φασίστες που όμως πλαγιοβάλλουν τους δεξιούς πολίτες.
Η ανοχή και οι δικαιολογήσεις αυτού του ευρέως φάσματος ξενοφοβισμού εκφράζονται στην κατώτερη και μεσαία, καταρχάς στελέχωση της ΝΔ. Πέρασε και στα στελέχη της Αυτοδιοίκησης της ΝΔ, δυστυχώς και του ΚΙΝΑΛ αρκετές φορές. Γι’ αυτό οι σχεδιασμοί της ΝΔ αλλάζουν συνεχώς, δηλαδή δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα. Αυτό το 1% προσφύγων σε κάθε περιοχή που λέει η κυβέρνηση δέχεται το πλήγμα από τη δήλωση, πχ, του κ. Αθανασίου πως κινδυνεύουμε από πληθυσμιακή αλλοίωση!

Γιατί σιωπά ο Κ. Μητσοτάκης;

Το νέο στοιχείο, όμως, αυτής της εβδομάδας είναι η παρέμβαση των βουλευτών της ΝΔ, κυρίως νέων, που κάλυψε τις αντιδράσεις ακόμη και των οργανωτών μπάρμπεκιου! Κι αυτό έχει δυο – κακές – πλευρές. Πρώτον, ενθαρρύνονται όσοι αντιδρούν, διαβλέποντας δυνατότητες να αλλάξει πολιτική η κυβέρνηση. Αυτό διαμορφώνει προϋποθέσεις ανάπτυξης αντιπροσφυγικού – ξενοφοβικού ρεύματος. Δεύτερον, ωθεί τη ΝΔ σε διφορούμενη στάση, εφόσον δεν τις καταδικάζει ευθέως και ρητά.
Εδώ εγείρονται και οι ευθύνες του Πρωθυπουργού. Ο Κ. Μητσοτάκης σιωπά, αλλά το ζήτημα είναι επείγον και σοβαρό. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας καταδίκασε ακραίες συμπεριφορές από όπου και αν προέρχονται! Δηλαδή, φταίει και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Γιαννούλης που μίλησε για το μπάρμπεκιου όσο και ο κ. Κυρανάκης που κάλυψε τους «Μακεδόνες». Ο Πρόεδρος της ΝΔ δεν μπορεί να κρύβεται. «Ας σταματήσει να πατάει σε δυο βάρκες και να χαϊδεύει τα αυτά όσων βάζουν εμπόδια στη λογική» τον κάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «ας απομονώσει και καταδικάσει, επιτέλους, δημόσια τα ακραία στοιχεία στο εσωτερικό του κόμματός του».

Ο κίνδυνος από τους «επίδοξους βοσκούς»

Η προσεκτική δήλωση του Τσίπρα, που ξεχωρίζει τις απόψεις του Προέδρου της ΝΔ από τα ακραία στοιχεία του κόμματός του, τον ωθεί να απαντήσει. Αλλά, γιατί ο Κ. Μητσοτάκης διστάζει να μιλήσει για συμβάντα που εκθέτουν το κόμμα του; Διότι και σ’ αυτό το ζήτημα, δεν ελέγχει ούτε την πολιτική γραμμή, ούτε το κόμμα του. Είναι υψηλό το ποσοστό των ακροδεξιών ψηφοφόρων που ψήφισαν ΝΔ. Πολύ περισσότερο, αυτός ο κόσμος εκφράζεται και από συγκεκριμένα στελέχη και βουλευτές που είναι οι «επίδοξοι βοσκοί» του, για να δανειστώ τον όρο από αρθρογράφο συντηρητικής εφημερίδας.
«Επίδοξοι βοσκοί» δεν υπάρχουν μόνο στην ελληνική δεξιά, τη ΝΔ. Στη Γερμανική Χριστιανοδημοκρατία αναπτύσσεται ισχυρή τάση που θέλει να τα βρουν με το ξενοφοβικό AfD. Στην Ισπανία το ίδιο συμβαίνει με το Λαϊκό Κόμμα έναντι της ακροδεξιάς του VOX. Και σ’ άλλα δεξιά ευρωπαϊκά κόμματα αναπτύσσονται παρόμοιες τάσεις. Το ζήτημα είναι, λοιπόν, πολύ σοβαρό και στην Ελλάδα, στην ελληνική δεξιά.

Το καθήκον του ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβερνώσα δεξιά, εν τω μεταξύ, αντιδρά και δρα σε άλλους τομείς, με ιδιαίτερο ιδεολογικό βάρος. Μετά την κατεδάφιση μέρους της φιλο-εργατικής παρέμβασης του ΣΥΡΙΖΑ, την άρση της μονιμότητας στη ΔΕΗ και την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, προχώρησε τώρα στην παιδεία όπου καταργεί 38 νέα τμήματα. Πρόκειται για μια συντηρητική επιλογή – δεν θέλουμε όλοι να σπουδάζουν! – που δεν σέβεται και τις πανεπιστημιακές θεσμικές συντεταγμένες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, έχει μπροστά του έτοιμα πολλά μέτωπα. Έχει καθήκον απέναντι στην κοινωνία ν’ αντιδράσει. Προς θεού, όχι όλη η προσοχή στην προανακριτική. Είναι μεν πολύ σοβαρή υπόθεση, αλλά η δεξιά βρίσκει το κενό και προχωρεί.

Παύλος Δ. Κλαυδιανός
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet