Σε στάση προσοχής υποδέχτηκαν τον Νίκο Μιχαλολιάκο μέλη και οπαδοί της Χρυσής Αυγής. Εκείνος με το κεφάλι ψηλά κατέβηκε τις σκάλες και έκατσε στο βήμα. Μόλις εκείνος κάθισε, τότε έκατσαν και οι υποστηρικτές του. Και ξεκίνησε την ομιλία του. Όταν την ολοκλήρωσε, απάντησε σε ερωτήσεις και μετά σηκώθηκε, με τους ομοϊδεάτες του να φωνάζουν συνθήματα και να τον επευφημούν. Κάπως έτσι, άλλωστε, εξελίσσεται κάθε συγκέντρωση ή εκδήλωση, με την παρουσία ενός αρχηγού κόμματος. Μόνο που την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019, ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν ήταν κεντρικός ομιλητής σε κομματική εκδήλωση, αλλά κατηγορούμενος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, δεν έκατσε σε βήμα διαλόγου, αλλά σε εδώλιο, αντιμετωπίζοντας ένα βαρύ κατηγορητήριο, δεν συνομίλησε, αλλά απολογήθηκε. Εκείνος, βέβαια, προσπάθησε να δημιουργήσει την εντύπωση της εκδήλωσης, οπότε ας μπούμε για λίγο σε αυτό το συννεφάκι σκέψης…

Μια απογοήτευση

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος προσπάθησε να εμφανιστεί ως ένας ηγέτης, τον οποίο το πολιτικό σύστημα επιχειρεί εδώ και 25 χρόνια να αποδυναμώσει, αλλά δεν τα έχει καταφέρει. Θέλησε να μας περιγράψει την πολιτική του διαδρομή, ώστε έτσι να αποδείξει περίτρανα την αθωότητά του. Θέλησε να τα βάλει με το σύστημα, για να το απαξιώσει. Θέλησε να δείξει ότι είναι ακόμα εδώ και παντοδύναμος. Το μόνο που κατάφερε ήταν να φανεί μικρός και μόνος. Ίσως όχι στους 70 που παραβρέθηκαν στο δικαστήριο, αλλά σίγουρα σε αρκετούς από τους ψηφοφόρους και υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής. Η απολογία του Νίκου Μιχαλολιάκου ήταν μια τεράστια διάψευση, μία απογοήτευση.

Χωρίς πολιτική ταυτότητα

Οι ιδέες που υπερασπιζόταν με τόσο πάθος για τόσες δεκαετίες, έγιναν όλες «σχήμα λόγου». Η «ενός ανδρός αρχή», ο πυρήνας του τρόπου λειτουργίας της οργάνωσης, ήταν τελικά σχήμα λόγου –και μάλιστα «για εντυπωσιασμό»- για τον Νίκο Μιχαλολιάκο στη θέση του κατηγορούμενου. Ο «σεβασμός στην ιδεολογία του Χίτλερ» και η συμπόρευση με το ναζισμό [«αν ζούσαν οι ναζί, θα ήμασταν μαζί»] έγινε «είμαι εθνικιστής Έλληνας, δεν έχουμε σχέση με τον γερμανικό εθνικισμό, τον οποίο πολέμησαν οι Έλληνες». Η ανάληψη πολιτικής ευθύνης για τη δολοφονία Φύσσα έγινε «ρητορικό σχήμα». Και πάει λέγοντας. Έτσι, ο κατηγορούμενος Νίκος Μιχαλολιάκος ήταν ένας αρχηγός κόμματος χωρίς πολιτική ταυτότητα.

Χωρίς κόμμα

Το κόμμα που εκείνος ίδρυσε, το άφησε ακάλυπτο. Δεν βρήκε ούτε ένα λεπτό κατά την τρίωρη απολογία του για να περιγράψει τη δράση της Χρυσής Αυγής, αυτή που τέλος πάντων θέλανε να βγαίνει προς τα έξω, με τις αιμοδοσίες και τη διανομή τροφίμων μόνο για Έλληνες, τη συνοδεία στους ηλικιωμένους να εισπράξουν τη σύνταξη, για να μην πέσουν θύματα ληστείας στο δρόμο, τους «ελέγχους» στις λαϊκές αγορές για να μην υπάρχουν «παράνομοι» μικροπωλητές, κ.λπ. Λέξη δεν ειπώθηκε. Ούτε για τη δράση της Χρυσής Αυγής σήμερα, αφού σε διάφορα δημοτικά συμβούλια –με πρώτο το δήμο Αθηνών- έχουν εκλεγεί εκπρόσωποί της. Ήταν σαν να έχει εξαφανιστεί από τον πολιτικό χάρτη. Έτσι, ο κατηγορούμενος Νίκος Μιχαλολιάκος ήταν χωρίς κόμμα, χωρίς ιδέες, χωρίς δράση, χωρίς κοινωνική γείωση.

Μόνος

Τους συνοδοιπόρους του, τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος, τα έδωσε στεγνά. Έναν προς έναν. Τίποτα από όσα είναι μέρος της δικογραφίας δεν γνώριζε, τίποτα δεν ενέκρινε, όλα είναι καταδικαστέα. Καταδίκασε, πριν καν από το αρμόδιο δικαστήριο, τους Πατέλη, Καζαντζόγλου, Λαγό, Σιατούνη, Αποστόλου, Μίχο, Κουκούτση, Μπούκουρα, Μουλιανάκη, Δεβελέκο, Περιδκάρη, Παππά. Όλοι για εκείνον είναι ένοχοι, εκτός από τον ίδιο που είναι «αθώος», όπως φρόντιζε να τονίζει συνεχώς. Έτσι, ο κατηγορούμενος Νίκος Μιχαλολιάκος έμεινε μόνος να υπερασπιστεί τον εαυτό του, πατώντας πάνω στα κορμιά εκείνων που τον υπάκουαν πιστά. Τη μοναξιά του, άλλωστε, την είδαμε και στο ακροατήριο, αφού δεν έμεινε απαρατήρητο πως κανένας από τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής δεν ήρθε να τον ακούσει στην απολογία του. Ίσως, για αυτό ένιωσε και την ανάγκη ο ίδιος να δηλώσει πως στο κοινό βρίσκεται ο Ηλίας Παναγιώταρος. Μάλλον, είναι και ο τελευταίος στρατιώτης του.

Ταφόπλακα

Μετά από τρεις ώρες απολογίας ο Νίκος Μιχαλολιάκος αποχώρησε. Δεν πρόσφερε τίποτα στην οργάνωσή του, δεν άφησε καμία παρακαταθήκη. Πήδηξε από το καράβι «Χρυσή Αυγή», προκειμένου –νομίζει- να γλιτώσει από το ναυάγιο. Οι φανατικοί υποστηρικτές του που βρέθηκαν εκεί φώναξαν με όλη τους τη δύναμη «Αίμα – Τιμή – Χρυσή Αυγή» και χαιρέτισαν ναζιστικά. Το αντιφασιστικό κίνημα, όμως, είναι πολύ πιο δυνατό. «Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί», ήταν το σύνθημα που οδήγησε τον Νίκο Μιχαλολιάκο στην έξοδο, με βήμα γοργό και χωρίς να κοιτάξει τους «δικούς του».
Η δίκη έχει πλέον ολοκληρωθεί. Στις 18 Δεκεμβρίου, η εισαγγελέας –αν είναι έτοιμη- θα προτείνει τις ποινές. Και το 2020 θα ξεκινήσει με τη λήξη της δίκης και με μια ηχηρή –ελπίζουμε- καταδικαστική απόφαση. Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής έβαλε ταφόπλακα στο κόμμα του, την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019. Tο 2020 η ελληνική δικαιοσύνη θα γράψει το μνήμα της: «ενθάδε κείται η εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή».

Ιωάννα Δρόσου
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet