Με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου, εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις διώξεις δημοσιογράφωνΤην ανάγκη να βρεθούν λύσεις, ώστε να μη γίνεται η Δικαιοσύνη “εργαλείο” εκφοβισμού και φίμωσης των δημοσιογράφων υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, σε μεγάλη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με αφορμή τις συνεχώς αυξανόμενες δικαστικές διώξεις δημοσιογράφων στην ΕΕ.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν από κοινού ο Στ. Κούλογλου, ο Μαλτέζος ευρωβουλευτής Ντέιβιντ Κάζα από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και η Γερμανίδα Βιόλα βον Κράμον, από τους Πράσινους.
Ο Στ. Κούλογλου, μαζί με ευρωβουλευτές από άλλες πολιτικές ομάδες, έχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια για να προωθηθεί η λεγόμενη «anti-SLAPP» νομοθεσία, που θα αντιμετωπίζει τις προσπάθειες φίμωσης δημοσιογράφων με δικαστικά μέσα. Τις περισσότερες φορές οι δικαστικές διώξεις, προέρχονται από μεγάλες εταιρείες, ή πλούσιους πολιτικούς που κινούν δικαστικές διαδικασίες εναντίον τους για να σταματήσουν την έρευνά τους. Προσπαθούν να εμπλέξουν τους δημοσιογράφους σε μακρόχρονες και δαπανηρές δίκες, ενώ συχνά οι αγωγές κατατίθενται σε τρίτες χώρες, όπου τα δικαστικά έξοδα είναι δυσθεώρητα.
Αναφερόμενος στην περίπτωση της Ελλάδας, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι όπως και σε άλλες χώρες υπάρχουν παραδείγματα εκφοβισμού ή περιορισμού της έκφρασης ανεξάρτητων δημοσιογράφων ή μέσων ενημέρωσης. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου, η οποία στοχοποιήθηκε λόγω της έρευνάς της για το σκάνδαλο Novartis, με αποτέλεσμα να χάσει την τηλεοπτική και ραδιοφωνική εκπομπή που είχε, αλλά και να κατασχεθούν περιουσιακά της στοιχεία όταν έχασε μια δίκη. Ανέφερε επίσης και το παράδειγμα του περιοδικού Athens Review of Books, του οποίου οι τραπεζικές συναλλαγές έχουν δεσμευθεί, ύστερα από τη μήνυση και την καταδίκη του περιοδικού από πρώην υπουργό.
Εξάλλου, σημείωσε ότι η πρόσφατη νομοθεσία που υιοθετήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για να βρεθεί μια λύση σε επίπεδο ευρωπαϊκής οδηγίας. Σύμφωνα με τη νομοθεσία αυτή, όταν κάποιος θεωρεί ότι έχει πέσει θύμα δυσφήμισης από κάποιο μέσο ενημέρωσης, διαμορφώνεται θεσμός αποκατάστασης του αδικηθέντος με σχετικό επανορθωτικό δημοσίευμα. Με αυτόν τον τρόπο δεν εμποδίζεται η αποκαλυπτική δημοσιογραφία, ενώ προστατεύονται και τα δικαιώματα των πολιτών που θεωρούν ότι θίγονται από συκοφαντικά δημοσιεύματα.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι δημοσιογραφικών οργανώσεων, όπως οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου και των ΜΜΕ, η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων και εκπρόσωποι ΜΚΟ όπως η Greenpeace, που αντιμετωπίζει συχνά παρόμοιες δικαστικές διώξεις.
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet