** Δεν πρόκειται για υπερβάλλοντα ζήλο κάποιων αστυνομικών, αλλά για συστηματική στρατηγική καταστολής από την κυβέρνηση



«Είναι σαν να έχουμε πάλι μια άλλη αστυνομία, με περιστατικά αυθαιρεσίας που είχαν σταματήσει για μεγάλο διάστημα. Δεν κατανοώ τον τρόπο λειτουργίας της τον τελευταίο καιρό. Προφανώς, βέβαια εκτελεί εντολές. Δεν πρόκειται για υπερβάλλοντα ζήλο ενός-δύο αστυνομικών, αλλά για μια συστηματική στρατηγική καταστολής από την κυβέρνηση», σημειώνει στην «Εποχή» η Σοφία Βιδάλη, καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, για τα εκτεταμένα περιστατικά αστυνομικής βίας.
Πέραν των περιστατικών στην ΑΣΟΕΕ, την τελευταία εβδομάδα ο ρόλος της αστυνομίας φαίνεται να είναι οι αυθαίρετες συλλήψεις και προσαγωγές, η κακοποίηση και ο εξευτελισμός οποιουδήποτε ανθρώπου θέλει. Αστυνομικοί χτύπησαν νοσηλευτή σε ψυχιατρική κλινική στην Κέρκυρα και του πέρασαν χειροπέδες, επειδή τους είπε να πάνε σε άλλο γραφείο. Προσπάθεια παράνομης εισόδου σε καφενείο στα Εξάρχεια, χρήση χημικών κατά των περαστικών εκεί, επειδή χειροκρότησαν όταν αποχώρησαν και εξευτελιστικός βασανισμός του Λάμπρου Γούλα. Ακινητοποίηση με όπλα 300 θαμώνων σε κλαμπ, βάζοντάς τους να κάθονται στα γόνατα με τα χέρια ψηλά. Προσαγωγές μελών του ΣΕΚ, επειδή κολλούσαν αφίσες, τους οποίους επίσης ξεγύμνωσαν μέσα στο αστυνομικό τμήμα. Επίθεση και τραυματισμός μέλους της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων σε συγκέντρωση μπροστά στη ΓΑΔΑ. Σεξιστική επίθεση στην κόρη του βουλευτή ΜεΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδη. Επίθεση στον ηθοποιό Γ. Χατζηγεωργίου, ξεγυμνώνοντάς τον και σκίζοντάς του την τσάντα, επειδή θεωρήθηκε ύποπτος που κοίταξε έναν άνδρα των ΜΑΤ έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.
Όλα αυτά τα περιστατικά, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, τα χαρακτηρίζει «νόμιμη βία» και «στοιχεία αναγκαστικότητας», προκαλώντας μας να μιλήσουμε πάλι για τα αυτονόητα. «Η νόμιμη άσκηση βίας έχει όρια και κανόνες. Είναι γνωστά και κατοχυρωμένα πράγματα από το Σύνταγμα και παντού. Όταν η αστυνομία κάνει τη δουλειά της όπως πρέπει, δεν υπάρχουν φαινόμενα υπέρβασης της αρμοδιότητάς της. Τώρα, λοιπόν, τι θα κάνουμε; Θα συζητήσουμε για πολλοστή φορά για τις ειρηνικές μεθόδους απώθησης πλήθους; Δυστυχώς, αυτό δεν φαίνεται ούτε να περνάει από το μυαλό των αρμόδιων και δρουν σαν να μην υπάρχει πουθενά στον κόσμο», εξηγεί η Σοφία Βιδάλη.

Το τρίγωνο της αμαρτίας

Όσο γνωστά, όμως, κι αν είναι, δυστυχώς δεν φαίνεται και να επικρατούν στην κοινή γνώμη. «Η κοινωνία έχει ανακλαστικά ταυτότητας. Στο βαθμό που νιώθει ότι αυτά που συμβαίνουν δεν την αγγίζουν, δεν θα αντιδράσει. Από αυτό βέβαια μπορούμε να συμπεράνουμε πολλά και για το ποιο ρόλο παίζουν οι αξίες στα μάτια του μέσου έλληνα πολίτη», επισημαίνει η Νατάσσα Τσουκαλά, αναπληρώτρια καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Παρίσι. Σημαντικό παράγοντα σε αυτό αποτελεί και ο ρόλος των ΜΜΕ, που καλύπτει ή και υποστηρίζει τέτοια περιστατικά, παρουσιάζοντας τα θύματα σαν τρομερούς εγκληματίες που τους αρμόζει μια τέτοια αντιμετώπιση.
«Στο τρίγωνο της αμαρτίας, οι λιγότερο επικίνδυνοι τελικά μπορεί να είναι οι ένστολοι, γιατί αν δεν είχαν την κάλυψη της δικαστικής εξουσίας και των ΜΜΕ, δεν θα τολμούσαν να παραβαίνουν τα όρια της νόμιμης βίας. Όταν όμως ο ένστολος γνωρίζει πως, ό,τι και να κάνει, θα μείνει ατιμώρητος και πειθαρχικά και ποινικά, είναι σαν να του ζητάμε να αυτοσυγκρατηθεί. Αυτό είναι γελοίο, η επιβολή εξουσίας είναι πολύ γλυκιά ηδονή και, αν οι αστυνομικοί δεν περιοριστούν από την πολιτική και φυσική ηγεσία τους αρχικά και έπειτα από τη δικαστική εξουσία και από τον έλεγχο των ΜΜΕ, τότε θα συνεχίσουμε να έχουμε τέτοια περιστατικά», τονίζει η ίδια.

Απώλεια ελέγχου

Κεντρική ευθύνη, βέβαια, και για την Ν. Τσουκαλά φέρει η κυβέρνηση. Ακόμα και όταν δεν πρόκειται για κάποια εντολή του υπουργείου, αλλά για απώλεια ελέγχου των αστυνομικών, η ευθύνη και πάλι βαραίνει την πολιτική ηγεσία, καθώς αυτή έχει καλλιεργήσει το περιβάλλον για την ανάπτυξη τέτοιων περιστατικών αυθαιρεσίας. «Με το σχόλιό του ότι κάποιοι θέλουν νέο Γρηγορόπουλο, ο κ. Χρυσοχοΐδης νομίζω ότι παραδέχθηκε άθελά του ότι δεν έχει τον έλεγχο της αστυνομίας. Από την προεκλογική ακόμα περίοδο, η ΝΔ εστίασε στην επαναφορά “του νόμου και της τάξης” και αυτό προσπαθεί να κάνει και τώρα με επικοινωνιακούς όρους. Επειδή, λοιπόν, το πολιτικό πρόταγμα είναι ότι αυτή είναι η κανονικότητα και σε όποιον αρέσει, αυτό λύνει τα χέρια της αστυνομίας ωθώντας την προς την αυθαιρεσία και τη βία». Μέσα σε αυτό το επικίνδυνο κλίμα, σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η πορεία για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Η κυβέρνηση έχει ήδη γνωστοποιήσει πως θα «υποδεχθεί» τους διαδηλωτές για τη δημοκρατία με 5.000 αστυνομικούς, drones, ελικόπτερα και τη νέα ομάδα «Δράση», που αντικατέστησε την ομάδα «Δέλτα». Ας ελπίσουμε ότι οι φόβοι μας θα διαψευσθούν και από Δευτέρα δεν θα μιλάμε για νέα ανοιγμένα κεφάλια από αστυνομικούς.

Τζέλα Αλιπράντη
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet