** ΜΑΤ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Δεν επέτρεπαν στον ΕΚΑΒ να μεταφέρει τους τραυματίες. Συλλήψεις φοιτητών και αθρόες προσαγωγές
** Δυναμική η απάντηση του πανεπιστημιακού κινήματος«Δεν θα αφήσουμε να γίνει κανονικότητα των πανεπιστημίων το να μπαίνει μέσα όποτε θέλει η αστυνομία και να μας ανοίγει τα κεφάλια», υπογραμμίζει στην «Εποχή» ο Ευθύμης Λαμπαδάς, γραμματέας Σπουδάζουσας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και μέλος του Μπλόκο, για τις κινητοποιήσεις του φοιτητικού κινήματος ενάντια στην ακραία καταστολή που δέχονται τα πανεπιστήμια από την κυβέρνηση, προσπαθώντας μάλιστα να την παρουσιάσει σαν την κανονική κατάσταση που έπρεπε τόσο καιρό να επικρατήσει.

Ήρεμα, ήρεμα, δεν είμαι τρομοκράτης

Μια εβδομάδα πριν την επέτειο του Πολυτεχνείου, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αποφάσισε προκλητικά (μετά και τις φιέστες που έκλειναν καταλήψεις στέγης για τους πρόσφυγες και τη μεταφορά τους σαν εγκληματίες με κλούβες, για να ζήσουν στις «καλύτερες συνθήκες» των σκηνών) να προχωρήσει σε μία ακόμα επικοινωνιακή δράση του δόγματος «νόμος και τάξη», μπαίνοντας στην ΑΣΟΕΕ για να ανοίξει στέκια συλλογικοτήτων.
«Πρόκειται για την προσπάθεια της κυβέρνησης να διαμορφώσει σιγή νεκροταφείου συνολικά σε όλους τους κοινωνικούς χώρους. Μην ξεχνάμε έχει προηγηθεί το ηλεκτρονικό φακέλωμα στους χώρους εργασίας. Τώρα εστιάζει ειδικότερα στα πανεπιστήμια. Όχι βέβαια γιατί είναι χώροι ανομίας, όποια μειοψηφικά περιστατικά υπάρχουν, είναι καταδικαστέα από όλους, αλλά γιατί είναι χώροι αμφισβήτησης, δημιουργίας συλλογικοτήτων και κριτικού πνεύματος», εξηγεί τους πραγματικούς λόγους της επιχείρησης ο Γιώργος Λυκουργιώτης, συντονιστής ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ ΑΕΙ και Ερευνητικών Κέντρων.
Απ’ ό,τι φαίνεται, όμως, δεν έχει σημασία που τα «ευρήματα» στην ΑΣΟΕΕ ήταν μόνο κάτι κράνη, κοντάρια και άδεια μπουκάλια αλκοολούχων ποτών (βότκας κυρίως, ούτε καν μπύρας). Τα ΜΜΕ φρόντισαν να τα κατανομάσουν σαν «οπλοστάσιο» και τα στέκια σαν «επιχειρησιακά αρχηγεία» και έτσι διασώθηκε η κατασκευασμένη εικόνα της ανομίας των πανεπιστημίων και των μπαχαλάκηδων φοιτητών. Μην υποτιμούμε βέβαια και τα ευρήματα, σύμφωνα με την υφυπουργό Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, ο πόλεμος στη Συρία με τέτοια πολεμοφόδια γίνεται!

Η πραγματική ανομία και βία

Πέραν από αυτές τις γελοιότητες, το πού βρίσκεται η πραγματική ανομία και βία δεν άργησε να φανεί.
Μετά από την αστυνομική επιχείρηση που έσωσε την Ελλάδα από το να γίνει Συρία, η πρυτανεία της ΑΣΟΕΕ αποφάσισε να κλείσει το πανεπιστήμιο για μία εβδομάδα. «Και αυτό είναι ένα ακόμα στοιχείο που αποδεικνύει ότι πρόκειται για επικοινωνιακή φιέστα, με στόχο να χτυπηθούν τα πανεπιστήμια. Δεν γίνεται να προβάλλεις ότι όλα γίνονται για την κανονικότητα και τη διαφύλαξη των μαθημάτων και να κλείνεις το πανεπιστήμιο για μία εβδομάδα. Τώρα δεν φοβούνται μην χαθούν εξάμηνα;», σημειώνει ο γραμματέας Σπουδάζουσας.
Παρόλ’ αυτά, οι φοιτητές τη Δευτέρα πήγαν στο πανεπιστήμιό τους, καθώς είχε ήδη κανονιστεί γενική συνέλευση. Τότε ήρθαν αντιμέτωποι με την πρωτοφανή βία των αστυνομικών εναντίον τους, κάνοντας εκτεταμένη χρήση χημικών και ανοίγοντας κυριολεκτικά κεφάλια φοιτητών με τα γκλοπ. Σημειώνεται δε πως όταν εκλήθη το ΕΚΑΒ, σύμφωνα με καταγγελία των εργαζομένων του, δεν τους άφηναν να πάρουν τους τραυματίες χωρίς έλεγχο, επιβαρύνοντας κι άλλο την υγεία τους και παραβιάζοντας το ιατρικό απόρρητο.
Οι παρανομίες της αστυνομίας, όμως, δεν σταματούν εκεί, την ίδια μέρα συνέλαβαν αναίτια δύο φοιτητές, τον ένα μάλιστα αργά το βράδυ έξω από το σπίτι του, γιατί απλώς ταυτοποιήθηκε από κάμερα ότι ήταν στην ΑΣΟΕΕ το πρωί. Την Πέμπτη προχώρησαν και στην παράνομη προσαγωγή του Ευθύμη Λαμπαδά, αφού είχε ήδη ολοκληρωθεί ακτιβιστική δράση του Μπλόκο για την επέτειο του Πολυτεχνείου, και ο ίδιος βρισκόταν σε άλλο σημείο μέσα στο αυτοκίνητό του.

Μαζικό πανεπιστημιακό κίνημα

Το φοιτητικό κίνημα, όμως, φαίνεται ίσα-ίσα να δυναμώνει μπροστά σε αυτή την οργανωμένη επίθεση εναντίον του. Τόσο τη Δευτέρα, όσο και την Πέμπτη πραγματοποιήθηκαν μαζικότατες πορείες, ενώ πολλές σχολές αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κατάληψη από την Τρίτη μέχρι και την Παρασκευή για την επέτειο του Πολυτεχνείου, αλλά και για την τωρινή αστυνομική καταστολή.
«Πλέον φαίνεται καθαρά ότι η κατάργηση του ασύλου από την κυβέρνηση ήταν για να εμποδίσει την πραγματοποίηση γενικών συνελεύσεων και την οργάνωση του φοιτητικού κινήματος μπροστά σε αυτά που ήδη εκτελεί το υπουργείο, όπως κατάργηση πανεπιστημιακών τμημάτων και των διετών προγραμμάτων για τους απόφοιτους των ΕΠΑΛ, αλλά και σε αυτά που θέλει να φέρει το επόμενο διάστημα, διαγραφές φοιτητών, βάση του 10 κτλ. Οι φοιτητικοί σύλλογοι δεν θα μείνουμε σιωπηλοί μπροστά σε αυτά και στην ακραία αστυνομική καταστολή και πολλές σχολές έχουν προγραμματίσει γενικές συνελεύσεις και για μετά την επέτειο του Πολυτεχνείου», τονίζει ο Ευθύμης Λαμπαδάς.
Η αντίδραση μπροστά στα τελευταία γεγονότα δεν έρχεται μόνο από την πλευρά των φοιτητών, αλλά εν γένει από την ακαδημαϊκή κοινότητα. Οι σύγκλητοι, για παράδειγμα, του Πολυτεχνείου και του Παντείου έχουν βγάλει ανακοινώσεις καταδίκης των περιστατικών στην ΑΣΟΕΕ. «Οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι αγωνίζονται μαζί με τους φοιτητές και όλο το λαό, ώστε τα πανεπιστήμια να αποτελέσουν de facto και de jure άσυλο για την επιστήμη, τις ιδέες και τη δημοκρατία και η τριτοβάθμια εκπαίδευση να παραμείνει πραγματικά δημόσια και δωρεάν, ενάντια στους νόμους που απεργάζεται η παρούσα κυβέρνηση», σημειώνει η σύγκλητος του Παντείου.
Ζητούμενο τώρα είναι να σταθεί δίπλα τους και όλη η υπόλοιπη κοινωνία και προκειμένου να γίνει αυτό, θα πρέπει να απαντηθεί πρώτα απ’ όλα το αφήγημα ότι τα πανεπιστήμια είναι κάτι παρατημένα άνδρα τρομοκρατών. «Πρόκειται για μια οργανωμένη προσπάθεια συκοφάντησης, προκειμένου να χτίσουν την πελατεία των ιδιωτικών πανεπιστημίων που θέλουν να φέρουν. Η πραγματικότητα μέσα στα πανεπιστήμια δεν έχει καμία σχέση με αυτή που παρουσιάζουν τα συστημικά ΜΜΕ, αυτό που κυριαρχεί είναι η σοβαρή δουλειά από όλους. Πρέπει, λοιπόν, όλοι οι πανεπιστημιακοί, τα συλλογικά όργανα, οι συγκλήτους, οι συνελεύσεις τμημάτων και τα συνδικαλιστικά όργανα να υποστηρίξουμε την αλήθεια που βιώνουμε κάθε μέρα, να πούμε τι όντως συμβαίνει», απευθύνει έκκληση ο Γιώργος Λυκουργιώτης.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet