Παραφράζοντας τη ρήση που αποδίδεται στον Ουίνστον Τσώρτσιλ, σύμφωνα με την οποία «τα Βαλκάνια παράγουν περισσότερη ιστορία από όση μπορούν να καταναλώσουν», θα λέγαμε, αναφερόμενοι στην εβδομάδα που πέρασε, ότι «παρήγαγε περισσότερες ειδήσεις από όσες θα μπορούσαν να καταναλωθούν το ίδιο διάστημα» - δηλαδή να αξιολογηθούν και να συνεκτιμηθούν στο πλαίσιο της μεγάλης εικόνας, στο εσωτερικό και διεθνώς.

Προσπάθεια αποπροσανατολισμού

Ενδεικτικά. Στο εσωτερικό: Τα φλέγοντα. Το σκάνδαλο Νοβάρτις. Η «σκευωρία» Νοβάρτις. Η διάψευση από πηγές της Εισαγγελίας των ισχυρισμών του Φρουζή στην κατάθεσή του Προανακριτική Επιτροπή περί πιέσεων που του ασκήθηκαν από την Εισαγγελέα κατά της Διαφοράς να εμπλέξει πολιτικά πρόσωπα με αντάλλαγμα καθεστώς προστασίας για τον ίδιο. Η «ύποπτη» διάταξη στον Ποινικό Κώδικα που καταργεί την αυτεπάγγελτη δίωξη της απιστίας για τα τραπεζικά στελέχη, προσφέροντάς τους ασυλία, με στόχο να καταλήξουν στο αρχείο τα «θαλασσοδάνεια» σε επιχειρήσεις ΜΜΕ και στην Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛ. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποπροσανατολίσει από τα φλέγοντα καταφεύγοντας σε σενάρια διασάλευσης της δημόσιας «τάξης και ασφάλειας» ως πρόσχημα για την επιχείρηση «νόμος και τάξη» που έχει εξαπολύσει εν όψει της επετείου της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Ποια η θέση της Αθήνας;

Στο διεθνές πεδίο: Η πραξικοπηματική ανατροπή του προέδρου Μοράλες στη Βολιβία - σε εφαρμογή της απόφασης των ΗΠΑ να μην επιτρέψουν να τους αμφισβητηθεί ο ρόλος του κυρίαρχου ενορχηστρωτή των διεθνών πραγμάτων. Η δήλωση του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν στον Economist -εν όψει της συνόδου κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας στο Λονδίνο στις αρχές Δεκεμβρίου- ότι «Ζούμε τον εγκεφαλικό θάνατο του ΝΑΤΟ», αποδίδοντάς το στην στρατηγική απόφαση των ΗΠΑ να επιτρέψουν εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, την «επίθεση από έναν άλλο εταίρο του ΝΑΤΟ σε μία ζώνη όπου διακυβεύονται τα συμφέροντά μας, χωρίς συντονισμό», ερήμην των εταίρων της συμμαχίας. Τέλος, η πρόσφατη συνάντηση του τούρκου προέδρου με τον αμερικανό ομόλογό του στην Ουάσιγκτον -και όσα μπορούν να συναχθούν αναφορικά με την αναβάθμιση του ρόλου που διεκδικεί, ελέω αμερικανικής ανοχής, η Τουρκία σε μια περιοχή άμεσου ενδιαφέροντος και κρίσιμης σημασίας για την Ελλάδα.
Ξεχάστε τις απειλές του προέδρου Τραμπ ότι μπορεί να επιφέρει συντριπτικά πλήγματα στην τουρκική οικονομία αν η χώρα παρεκκλίνει από τις συντεταγμένες της εξάρτησής της από τη συμμαχία. Η περίοδος που οι σχέσεις των δύο χωρών δοκιμάζονταν, ιδιαίτερα μετά την αγορά από την Τουρκία του ρώσικου πυραυλικού συστήματος S-400, τότε που πολλοί εκτιμούσαν ότι η προσέγγιση Άγκυρας - Μόσχας θα κατέληγε σε ρήξη Ουάσινγκτον – Άγκυρας, έχει παρέλθει. Τώρα «οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών έχουν τεράστιες δυνατότητες», σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ, στις δηλώσεις του μετά την συνάντηση που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο, όπως είπε, «είμαστε φίλοι εδώ και πολύ καιρό, σχεδόν από την πρώτη μέρα», προσθέτοντας ότι η Άγκυρα είναι «μεγάλος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ» - κάτι που θα μπορούσε να απαντά στις αιτιάσεις Μακρόν, ενδεχομένως και στο ερώτημα ποιο το μέλλον της βορειοατλαντικής συμμαχίας σε έναν κόσμο που εξελίσσεται σε πολυ-πολικό.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα διακινδυνεύσουν να χάσουν το έλεγχο του μαλακού υπογάστριου της Ρωσίας δια της Τουρκίας. Αυτό το συνεκτιμά στις κινήσεις του το Κρεμλίνο και αρκείται, στην παρούσα συγκυρία, στο μάξιμουμ καλών σχέσεων που μπορεί να έχει με την Άγκυρα. Κάτι που, με τη σειρά του, αναγνωρίζεται ως πραγματικότητα, επίσης συγκυριακά, από τον Λευκό Οίκο, όταν, δια στόματος προέδρου Τραμπ, δηλώνει ότι η αγορά των ρωσικών S-400 από την Τουρκία συνιστά μεν μια «πολύ σοβαρή πρόκληση» για τις ΗΠΑ, που όμως αισιοδοξεί ότι μπορεί να επιλυθεί φιλικά.
Το αβίαστο συμπέρασμα: Ουάσινγκτον και Μόσχα αναγνωρίζουν την Άγκυρα ως περιφερειακή δύναμη.
Το εύλογο ερώτημα: Η Αθήνα πώς θα διαχειριστεί αυτό το νέο στάτους που επισφράγισε η συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν στην Ουάσινγκτον και, νωρίτερα, η συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν στο Σότσι;
Η εύκολη απάντηση: Ενισχύοντας, βέβαια, τις συμμαχίες της και δημιουργώντας και άλλες. Ενισχύοντας την ελληνική οικονομία και την αποτρεπτική ικανότητα της άμυνάς της, φυσικά.
Τίποτα από αυτά δεν μπορεί από μόνο του να αποδώσει χωρίς ισχυρό εσωτερικό μέτωπο, χωρίς επαρκή κοινωνική συνοχή.

Προς μια εποχή αντιδημοκρατικής εκτροπής;

Παρακινημένοι από εύλογο ενδιαφέρον, παραθέτουμε από την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της Ν.Δ., κ. Κώστα Καραμανλή, στο City του Λονδίνου στις αρχές του μήνα: «Όλοι μας γνωρίζουμε καλά τον κεντρικό ρόλο που έχουν διαδραματίσει οι κοινωνικές ανισότητες στην ιστορία […] Το γεγονός ότι, με τον καιρό, όλο και περισσότερος πλούτος συσσωρεύεται στα χέρια λιγότερων ατόμων και το χάσμα μεταξύ των εχόντων και των μη εχόντων διαρκώς διευρύνεται είναι ανησυχητικό, όσον αφορά ζητήματα κοινωνικής συνοχής, πολιτικής σταθερότητας και ποιότητας των δημοκρατιών μας…».
«Η ποιότητα των δημοκρατιών μας». Η ποιότητα της ελληνικής δημοκρατίας… Την οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπονομεύει επικίνδυνα για να υπηρετηθούν ιδιοτελή συμφέροντα, προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες. Στην προσπάθειά της να αποκλείσει θεσμικά την Αριστερά και τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου από τη διακυβέρνηση της χώρας με την ανόθευτη συγκατάθεση του λαού, να διαγράψει ό,τι θετικό κόμισε η μεταπολίτευση, καταφεύγει στην καλλιέργεια διχαστικού κλίματος, απαξιώνοντας το Κοινοβούλιο, υπονομεύοντας τη Δικαιοσύνη, εκμεταλλευόμενη τις ευαισθησίες των Ελλήνων του εξωτερικού, χειραγωγώντας την κοινή γνώμη, αποδίδοντας στις λαϊκές κινητοποιήσεις πρόθεση αμφισβήτησης της έννομης τάξης, απειλής της ασφάλειας των πολιτών.
Θα αποδειχθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη «ο θλιβερός επίλογος της ελληνικής κρίσης» ή ο εφιαλτικός πρόλογος μιας εποχής αντιδημοκρατικής εκτροπής και κοινωνικής αναστάτωσης;
Θα ανασυνταχθούν έγκαιρα οι προοδευτικές κοινωνικές δυνάμεις; Θα συγκροτηθούν σε έναν νέο, ενιαίο πολιτικό σχηματισμό με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ πριν η «νέα» Δεξιά γίνει καθεστώς; Πριν οι εξωτερικές προκλήσεις βρουν ξανά τη χώρα βαλτωμένη στα αδιέξοδα ενός πολιτικού συστήματος σε αποδρομή;

Κωστής Γιούργος
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet