Με τις διάφορες φατρίες να βρίσκονται σε ευθεία σύγκρουσηΤου Ρένου Γεωργίου

Ενα νέο, ανεπάντεχο, χτύπημα έρχεται για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, και αυτή τη φορά από ένα οργανισμό τις εντολές του οποίου υπηρετεί πιστά η Νέα Δημοκρατία. Σύμφωνα με έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που συντάσσεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), δεν είναι καθόλου καλές οι προβλέψεις για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, τα πλεονάσματα, αλλά και την πορεία του Δημοσίου Χρέους. Το ΔΝΤ στην έκθεσή του επιμένει στις κλασικές συνταγές μεταρρυθμίσεων με μείωση του αφορολόγητου ορίου, περικοπή της 13ης σύνταξης και των προσωπικών διαφορών για τους παλαιούς συνταξιούχους και κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Όπως είναι φυσικό, οι ιδιαίτερα απαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ σε συνδυασμό με το τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, αναφορικά με τα χρέη μεγαλοπαραγόντων στα ασφαλιστικά ταμεία και το δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει την Ελλάδα «πλυντήριο» βρώμικου χρήματος» ενόχλησαν την Πειραιώς και πρόσθεσαν στον αρχηγό της μερικά ακόμα μεγάλα προβλήματα. Αυτά, τα οποία θεωρούσε ότι είχε αφήσει, προς το παρόν τουλάχιστον, στο περιθώριο για να ασχοληθεί με ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας που γίνονται αφορμή να μειώνεται και στο εσωτερικό της χώρας, τόσο το προσωπικό του κύρος όσο και της κυβέρνησης του.

Εσωκομματική σύγκρουση

Οι χειρισμοί στελεχών του σε θέματα όπως το προσφυγικό, οι διάφορες δηλώσεις για την έκβαση της υπόθεσης Novartis και ο αυταρχισμός της αστυνομίας απέναντι σε φοιτητές και μαθητές που διαμαρτύρονται για τα προβλήματα στην Παιδεία, δημιουργούν εκρηκτικό κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος με τις διάφορες φατρίες να βρίσκονται σε ευθεία σύγκρουση. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι τα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία δεν είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά που φέρνουν και τις μεγάλες εσωτερικές αντιπαραθέσεις. Για παράδειγμα, τα μεσαία στελέχη θεωρούν ότι το θέμα της Novartis είναι ζήτημα που απασχολεί ορισμένους από τους πολύ υψηλά ιστάμενους και εύκολα ή δύσκολα θα λυθεί χωρίς να δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα για το κόμμα, ενώ η κυκλοφορία του βιβλίου του Αλέξη Παπαχελά με την συνέντευξη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, η χρονική στιγμή της έκδοσης και οι αναφορές στον Αντώνη Σαμαρά, συζητήθηκε στους διαδρόμους των γραφείων της Πειραιώς, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο θέμα.
Ένα ακόμα παράδειγμα που μπορεί να αναφερθεί είναι ότι στα έως χθες εσωκομματικά στρατόπεδα τείνει να δημιουργηθεί ένα νέο: των προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ, όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που θεωρείται ξένο σώμα στη Νέα Δημοκρατία, και ο πρόσφατα διορισθείς πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Γιάννη Αντωνίου, ο οποίος προέρχεται από το περιβάλλον της Άννας Διαμαντοπούλου. Ο αυταρχισμός που δείχνουν στην εφαρμογή της πολιτικής ξενίζει όχι μόνο τη βάση της Νέας Δημοκρατίας αλλά και στελέχη του μη Καραμανλικού στρατοπέδου. «Αν ανοίξει ένα κεφάλι, θα αναστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και θα τον βοηθήσει να βγάλει τον κόσμο στον δρόμο» είπε στην «Εποχή», ένα απ’ αυτά αναφερόμενο στις φοιτητικές κινητοποιήσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου και των γεγονότων στην ΑΣΟΕΕ. Για το θέμα αυτό, επίσημα η Νέα Δημοκρατία δηλώνει ότι θέλει ήρεμο κλίμα, ενώ η ίδια πηγή ανέφερε στην «Εποχή» ότι η ΝΔ είναι έτοιμη, σε περίπτωση που συμβεί οτιδήποτε να το χρεώσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, είναι σαφές ότι δεν μπορεί να ελέγξει τα ακραία στοιχεία που στεγάζονται και δρουν στο χώρο της, από απλούς αστυνόμους έως τον Άδωνη Γεωργιάδη ούτε αυτούς που προετοιμάζουν την κοινή γνώμη για δυναμικές συγκρούσεις, όπως κάνει από τη στήλη του στο «Βήμα» ο Γιάννης Πρετεντέρης.

Προστριβές και για το προσφυγικό

Το προσφυγικό ζήτημα, το οποίο στη ΝΔ ονομάζουν στην καλύτερη περίπτωση «μεταναστευτικό» δείχνει να δημιουργεί προστριβές, αλλά η άποψη που επικρατεί έως τώρα είναι αυτή του Μάκη Βορίδη. Ο ακροδεξιών αντιλήψεων πολιτικός, ο οποίος πλέον επιβάλει την πολιτική του σε αρκετά ζητήματα θεωρεί ότι τα σύνορα «πρέπει να φυλάσσονται καλύτερα», οι πρόσφυγες να συγκεντρώνονται σε «κλειστά προαναχωρισιακά κέντρα» έξω από μεγάλες πόλεις και να απελαύνονται αμέσως όσων προσφύγων δεν γίνεται δεκτή η αίτηση για άσυλο. Όλοι οι υπόλοιποι να στέλνονται το ταχύτερο δυνατό σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αν και ορισμένοι, μέσα στη Νέα Δημοκρατία, φέρνουν αντιρρήσεις για αυτή την τακτική, δεν έχουν παρουσιάσει ολοκληρωμένη και εφαρμόσιμη πρόταση, με συνέπεια ο λόγος του Μάκη Βορίδη να γίνεται πολιτική πρόταση της κυβέρνησης.
Σε 15 ημέρες γίνεται το 13ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Κανένας δεν περιμένει ότι εκεί θα παρουσιαστεί, επιτέλους, το ολοκληρωμένο κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος, ώστε οι υπουργοί της κυβέρνησης, πέρα από κάποιες σχηματοποιημένες εντολές που τους δόθηκαν σε 5 - 10 σημεία, σε μία δακτυλογραφημένη σελίδα, να έχουν ένα κοινό πλαίσιο πορείας και «να σταματήσουν να γκρινιάζουν επειδή για το παραμικρό απαιτείται να παίρνουν την έγκριση του Γρηγόρη Δημητριάδη», του άρχοντα του Μαξίμου, όπως είπε στην «Εποχή», πηγή της Πειραιώς.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet