Επιμέλεια: Λιάνα Μαλανδρενιώτη
lianam@otenet.gr


 

Διεθνές μουσικολογικό συνέδριο «Skalkottas Today»


Ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής με τη Μουσική Βιβλιοθήκη του, το Μέγαρο Μουσικής, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, το Ίδρυμα Αιμιλίου Χουρμουζίου - Μαρίκας Παπαϊωάννου και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου συνδιοργανώνουν το τριήμερο 29, 30 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου Διεθνές Μουσικολογικό Συνέδριο με τίτλο «Skalkottas today».
Περισσότεροι από 45 Έλληνες και ξένοι επιστήμονες θα θίξουν ζητήματα που αφορούν το αρχείο του, την περίοδο της παραμονής του στην Ελλάδα και στο Βερολίνο, τη σύνδεσή του με άλλους Έλληνες και ξένους συνθέτες της ίδιας εποχής, καθώς και τη μουσικολογική ανάλυση των έργων του. Το συνέδριο διοργανώνεται σήμερα διότι, 70 χρόνια μετά τον αιφνίδιο θάνατό του, πιστεύουμε ακράδαντα ότι δεν έχουμε ακόμα αποκαλύψει όλο το μέγεθος της ιδιοφυΐας του!
Το συνέδριο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Διεθνούς Μουσικολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρίας και του Υπουργείου Πολιτισμού.
Η είσοδος στο κοινό είναι ελεύθερη, με τη συμπλήρωση ηλεκτρονικής φόρμας εγγραφής. Περισσότερες πληροφορίες: mmb.org.gr/el/event/international-conference-skalkottas-today

 

Συναυλία στο πλαίσιο του συνεδρίου Σκαλκώτα
Οι τιμές σε έναν μέγιστο συνθέτη διεθνούς ακτινοβολίας, όπως ο Νίκος Σκαλκώτας, έχουν πολλές πτυχές. Πέρυσι, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών διοργάνωσε τον επιτυχημένο Κύκλο «Ο Σκαλκώτας και οι σύγχρονοί του». Φέτος, μας καλεί στη συναυλία «70 χρόνια από το θάνατο του Νίκου Σκαλκώτα», που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του διεθνούς μουσικολογικού συνεδρίου «Ο Σκαλκώτας σήμερα». Η βραδιά, ανοίγει με το διπλά βραβευμένο έργο Νεοττιάν του Ευριπίδη Μπέκου, που αναμετρήθηκε με 64 συνθέσεις υψηλότατου επιπέδου από όλον τον κόσμο και απέσπασε το βραβείο Νίκος Σκαλκώτας στον ομώνυμο Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης για Συμφωνική Ορχήστρα. Έργο που η Επιτροπή επέλεξε και για το δεύτερο βραβείο, το οποίο προσφέρει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο καλύτερο έργο νέου Έλληνα συνθέτη, ηλικίας κάτω των τριανταπέντε ετών. Ακολουθούν δύο γραπτά του μέγιστου Σκαλκώτα: το ιλιγγιώδες Κοντσέρτο για κοντραμπάσο και ορχήστρα, με τον Κορυφαίο στη θρυλική Gewandhaus της Λειψίας, Μιχάλη Σέμση, στον απαιτητικό ρόλο του σολίστα. Και η Δεύτερη Συμφωνική Σουίτα, όψιμη δωδεκαφθογγική σύνθεση, τα τρία μέρη της οποίας θα εκτελεστούν για πρώτη φορά. Στο πόντιουμ, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Στέφανος Τσιαλής, ο οποίος δηλώνει: Θεωρώ υπέρτατο χρέος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών να βοηθήσει στην αναγέννηση της εκτέλεσης των έργων του Σκαλκώτα. Όχι μόνο επειδή είναι ο σημαντικότερος Έλληνας συνθέτης του 20ού αιώνα, αλλά και επειδή υπήρξε εξέχον μέλος της.
Την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, στις 8.30μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Χ. Λαμπράκης. Τιμές εισιτηρίων: 15, 20 και 25 ευρώ, 8 ευρώ (εκπτωτικό).
Στις 7.45μμ εισαγωγική ομιλία του Χαράλαμπου Γωγιού για τους κατόχους εισιτηρίων.

 

Έκθεση «Ανακαλύπτοντας τον Σκαλκώτα»
Η Έκθεση Σκαλκώτα αποτελεί την κορωνίδα των εκδηλώσεων του έτους Σκαλκώτα. Διοργανώνεται από τον Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής και τη Μουσική του Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», η οποία από φέτος έχει την ευθύνη φύλαξης αλλά και αξιοποίησης του σπάνιου αυτού αρχείου, το οποίο παρουσιάζει στο κοινό, δίνοντάς του την ευκαιρία να ανακαλύψει για πρώτη φορά τα επί χρόνια κρυμμένα τεκμήρια που αφορούν τη ζωή και το έργο του συνθέτη.
Οι επισκέπτες της έκθεσης θα μπορούν να «βυθιστούν» στον ήχο και στη μουσική του Σκαλκώτα και να ανακαλύψουν τη ζωή, την προσωπικότητα και το έργο του, μέσα από χειρόγραφες παρτιτούρες, προγράμματα συναυλιών έργων του σε όλον τον κόσμο, φωτογραφίες, προσωπικές επιστολές, δίσκους και άλλα πολλά ντοκουμέντα από το Αρχείο του. Το υλικό αυτό θα είναι διαθέσιμο και στους ερευνητές, στους χώρους της Μουσικής Βιβλιοθήκης.
Εγκαίνια Έκθεσης: Τρίτη 26 Νοεμβρίου, στις 7μμ. Διάρκεια έως 31 Ιανουαρίου 2020. Ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 4.30 - 7.30μμ, Σάββατο 12.30μ - 7.30μμ (Σάββατο 18 & 25 Ιανουαρίου 12.30μ - 4.30μμ, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη κλειστά. Είσοδος ελεύθερη.

 

Νίκος Ξυδάκης,
«Tο πέρασμα του χρόνου»
Σημαντικό μουσικό γεγονός του χειμώνα αποτελεί η εμφάνιση του Νίκου Ξυδάκη στον Παρνασσό. Ο συνθέτης ταξιδεύει στις περιοχές της Μεσογείου, της Ανατολής και της Δύσης μέσα από λαϊκά τραγούδια, αφηγήσεις και ορχηστρικά θέματα, συνθέτοντας και μεταγράφοντας μια σημαντική μουσική πορεία στο πέρασμα του χρόνου, με συνοδοιπόρους του εξαιρετικούς μουσικούς από το Polis Ensemble. Κομμάτια που έχουμε αγαπήσει, τραγούδια μέσα από κύκλους και νεότερα έργα, ορχηστρικές συνθέσεις, όλα ιδωμένα με φρέσκια ενορχηστρωτική ματιά.
Kαλεσμένοι του, ερμηνευτές με τη δική τους πορεία και ένα ιδιαίτερο στίγμα στο χώρο του τραγουδιού, που θα βρεθούν για δεύτερη φορά με τον Νίκο Ξυδάκη επί σκηνής: Ο σπουδαίος βαρύτονος Τάσος Αποστόλου, που ασχολείται με την όπερα και το θέατρο για περισσότερα από 20 χρόνια και έχει συμμετάσχει σε μεγάλες παραγωγές στην Εθνική Λυρική Σκηνή και στο εξωτερικό, σε πρωταγωνιστικούς ρόλους, με εξαίρετες κριτικές. Ως ηθοποιός, μετράει αξιοσημείωτες συνεργασίες στο θέατρο και στην τηλεόραση. Η πολυτάλαντη ηθοποιός και ερμηνεύτρια Χριστίνα Μαξούρη, με το ξεχωριστό ηχόχρωμα της φωνής της που μεταμορφώνει ό,τι τραγουδάει, χρησιμοποιώντας τόσο τις θεατρικές της καταβολές όσο και τις μουσικές της γνώσεις.
Το σχήμα ολοκληρώνεται με το γυναικείο φωνητικό σύνολο Πλειάδες, που μελετά, πειραματίζεται και προσαρμόζει τα ακούσματα των ηπειρώτικων πολυφωνικών τραγουδιών σε μια σύγχρονη παραδοσιακή φόρμα. Όλοι μαζί, έρχονται να προσθέσουν τη δική τους πινελιά στο ρεπερτόριο και τη ματιά του συνθέτη, σε αυτό το μουσικό του ταξίδι. Παίζουν οι μουσικοί: Αλέξανδρος Καψοκαβάδης πολίτικο λαούτο, Γιώργος Κοντογιάννης λύρα, Στέφανος Δορμπαράκης κανονάκι, Μανούσος Κλαπάκης κρουστά, Νίκος Παραουλάκης νέυ, καβάλ, φλογέρα. Στο πιάνο ο Στάθης Άννινος.
Την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, στις 9.30μμ, στην αίθουσα του Φιλογογικού Συλλόγου Παρνασσός (Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8, τηλ. 2103221917). Τιμές εισιτηρίων: 20, 18, 16 ευρώ, 14 ευρώ φοιτητικά, ΑμέΑ.

 

Οι καλύτεροι πρεσβευτές της ρωσικής μουσικής
Με σολίστ την πολυβραβευμένη βιολονίστα Aλιόνα Μπαέβα –και όχι τον Σάσα Ροζντεστβένσκι, ο οποίος αντικαθίσταται λόγω ατυχήματος– θα πραγματοποιηθεί τελικώς η συναυλία της Κρατικής Ακαδημαϊκής Ορχήστρας της Ρωσίας «Γεβγκένι Σβετλάνοφ». Η διεθνώς αναγνωρισμένη μουσικός θα ερμηνεύσει το δεξιοτεχνικό και μελωδικό Κοντσέρτο για βιολί σε ρε μείζονα, έργο 35 του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι.
Η Κρατική Ακαδημαϊκή Ορχήστρα της Ρωσίας «Γεβγκένι Σβετλάνοφ», που θεωρείται ο «απόλυτος θεματοφύλακας» του ρωσικού συμφωνικού ήχου και άφησε εποχή υπό την μπαγκέτα του επί 35 χρόνια διευθυντή της, του θρυλικού Γεβγκένι Σβετλάνοφ, εκτός από το Κοντσέρτο για βιολί σε ρε μείζονα, έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμά της άλλες δύο συνθέσεις του Τσαϊκόφσκι. Υπό τη μουσική διεύθυνση του διακεκριμένου αρχιμουσικού Ντανιέλ Ράισκιν θα παρουσιάσει επίσης την Πέμπτη Συμφωνία σε μι ελάσσονα, έργο 64, με το ρομαντικό αργό μέρος και το θυελλώδες φινάλε της, καθώς και την Ελεγεία σε σολ μείζονα στη μνήμη του Ιβάν Σαμαρίν, που ο σπουδαίος ρώσος μουσουργός έγραψε για να τιμήσει τον μεγάλο ρώσο ηθοποιό και θεατρικό συγγραφέα Ιβάν Σαμαρίν.
Τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου, στις 8.30μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Τιμές εισιτηρίων: από 19 έως 70 ευρώ, 13 ευρώ (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι).
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet