Στην εποχή της «κανονικότητας» ένα αυτονόητο ανθρώπινο δικαίωμα χρειάστηκε διαμαρτυρίες, συντονισμένη δράση και προσπάθειες για να αναγνωριστεί.
Υπό την πίεση του αξιοσημείωτου κινήματος αλληλεγγύης, το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας αποφάσισε το απόγευμα της Δευτέρας 18 Νοεμβρίου την επαναλειτουργία του σχολείου της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος «H Ενότητα», που έμεινε χωρίς στέγη για έξι εβδομάδες, καθώς ο δήμαρχος της Αθήνας, Κώστας Μπακογιάννης, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, είχε προηγουμένως προχωρήσει στην αναστολή της ψήφισης της ομόφωνης πρότασης της Σχολικής Επιτροπής για παραχώρηση για τρίτη χρονιά των αιθουσών του 144ου δημοτικού σχολείου στα Σεπόλια τις Κυριακές.
Την επαναλειτουργία του σχολείου της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας στήριξαν οι δημοτικές κινήσεις Ανοιχτή Πόλη, Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, Λαϊκή Συσπείρωση, Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα, το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας, η ΕΛΜΕ, ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων και οι εκπαιδευτικοί του 144ου δημοτικού σχολείου.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχειακό μέγαρο πραγματοποιήθηκε την ώρα που συνεδρίαζε το δημοτικό συμβούλιο, με την παρουσία και «άστεγων» μαθητών και μαθητριών του σχολείου της Πακιστανικής Κοινότητας που κάθισαν στα θρανία του πάνω στην πλατεία.

Η εκμάθηση της μητρικής γλώσσας είναι ανθρώπινο δικαίωμα

«Το δικαίωμα εκμάθησης της μητρικής γλώσσας αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα και θα το υπερασπιστούμε. Μας προβληματίζει ιδιαίτερα ότι χρειάστηκε μια μεγάλη κινητοποίηση αλληλεγγύης για να πετύχουμε το αυτονόητο. Παραμένει στο ακέραιο η ευθύνη του δήμου Αθηναίων για την καθυστέρηση έναρξης του σχολείου. Η λειτουργία αποτελεί πλούτο για την πόλη μας. Αυτό τον πλούτο θα τον υπερασπιστούμε κόντρα στο ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία», δήλωσε ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης, Νάσος Ηλιόπουλος
«Θα συνεχίσουμε να είμαστε με την Αθήνα της αλληλεγγύης, των πολλών χρωμάτων και πολιτισμών», ήταν το μήνυμα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.

Η κ. Λυκούδη και οι «μουσικές καρέκλες» του κ. Μπακογιάννη

Η Δήμητρα-Ινέζ Αγγελή-Λυκούδη, στην οποία ανήκει και η σχετική ρατσιστική εισήγηση για την αναστολή λειτουργίας του σχολείου της Πακιστανικής Κοινότητας, παραιτήθηκε από τη θέση της εντεταλμένης δημοτικής συμβούλου για το Παιδί. Ο λόγος; Αποκαλύφθηκε ότι τον Μάιο του 2011 συμμετείχε, ως εκλεγμένη με την παράταξη του Ν. Κακλαμάνη, μαζί με την ηγεσία της Χρυσής Αυγής σε συγκέντρωση που κατέληξε σε πογκρόμ εναντίον μεταναστών.
Η Ανοιχτή Πόλη ζήτησε την αποπομπή της κ. Λυκούδη, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορεί τα ζητήματα παιδείας του δήμου να βρίσκονται στα χέρια ενός ανθρώπου που δέχεται να συνομιλεί με τον Ηλία Κασιδιάρη, που αντιμετωπίζει τους μετανάστες και τις μετανάστριες σαν σκουπίδια, που σιωπά όταν το πλήθος ζητά αίμα».
Δεν πέρασε, όμως, παρά μόνο μία μέρα από την παραίτηση και ο δήμος Αθηναίων τοποθέτησε την κ. Λυκούδη στην έμμισθη θέση της προέδρου της διαδημοτικής εταιρείας «Αθηναϊκό Αέριο Α.Ε.».
Άμεση ήταν η αντίδραση του Νάσου Ηλιόπουλου, ο οποίος ανέφερε: «Κύριε Μπακογιάννη, όταν σας ζητήσαμε μετ’ επιτάσεως να αποπέμψετε την κ. Λυκούδη από τη θέση της -όπως και ορθά πράξατε- δεν σας παρακινούσαμε να παίξετε τις «μουσικές καρέκλες». Ζητούσαμε το αυτονόητο: να απομακρυνθεί από κάθε θέση ευθύνης του δήμου.
Η επιλογή σας να την τοποθετήσετε εκ νέου σε θέση ευθύνης, συνεπάγεται ότι παρέχετε πολιτική κάλυψη στην κ. Λυκούδη και τις ρατσιστικές της αντιλήψεις. Εκτιμούμε ότι προχωρήσατε στο ατόπημα αυτό σε μια προσπάθεια διατήρησης των εσωτερικών ισορροπιών με τους ακραίους της παράταξής σας. Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στη διαχείριση των ανθρώπων που επιλέξατε να στελεχώσουν το πολυδιαφημισμένο «πολυσυλλεκτικό» σας ψηφοδέλτιο. Αυτό, όμως, που πραγματικά μας απασχολεί, είναι η μηδενική ανοχή που οφείλει να δείχνει ο δήμος Αθηναίων σε ρατσιστικές και μισαλλόδοξες απόψεις. Να είστε σίγουρος ότι το θέμα δεν θα κλείσει εδώ».

Μαρία Λυκούρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet