Ένα σύγχρονο παραμύθι

Υποδηματοποιός τέταρτης γενιάς, ο Μάξ Σίμκιν ζει με τη μητέρα του στη Νέα Υόρκη. Εργάζεται καθημερινά στο υποδηματοποιείο, μοναδικός του φίλος είναι ο διπλανός κουρέας, Τζίμι, άνθρωποι μπαινοβγαίνουν στο μαγαζί του, η ακτιβίστρια Κάρμεν του ζητά να αγωνιστεί για να μην αλλάξει η φυσιογνωμία της γειτονιάς. Όταν χαλάει η μηχανή που επισκευάζει τα παπούτσια, θα χρησιμοποιήσει μια παλιά ραπτομηχανή που υπάρχει στο υπόγειο. Τότε θα ανακαλύψει πως φορώντας τα παπούτσια των πελατών του… παίρνει τη μορφή τους! Στην αρχή θα τρομάξει, στη συνέχεια θα αρχίσει να το διασκεδάζει μέχρις ότου μπλέξει χοντρά με συμμορίες, μαφιόζους και δολοφόνους! Τελικά όλα θα διευθετηθούν, ο Μαξ θα ξαναβρεί το χαμένο του πατέρα και θα γνωρίσει τον έρωτα. Κι όλα αυτά αφού προηγουμένως έχει εξοντώσει όλους τους κακούς!
Με την ταινία «Τα ξένα παπούτσια» (The cobbler), ο Τόμας Μακάρθι σκηνοθετεί ένα σύγχρονο παραμύθι με φόντο τη Νέα Υόρκη. Το μεταφυσικό στοιχείο επάνω στο οποίο βασίζεται η ιστορία του τον βοηθά να προβεί σε κάθε είδους αυθαιρεσίες ώστε να δημιουργήσει την πλοκή που χρειάζεται. Όχι τίποτε το ιδιαίτερο, βέβαια, αλλά το αποτέλεσμα είναι, αν μη τι άλλο, ευχάριστο.
Σε χαρακτηριστικούς ρόλους εμφανίζονται ο Στιβ Μπουσέμι, η Έλεν Μπάρκιν και ο Ντάστιν Χόφμαν. Όμως όλη η ταινία είναι στημένη επάνω στον Άνταμ Σάντλερ, έναν από τους πιο ταλαντούχους σύγχρονους αμερικανούς κωμικούς, ο οποίος δίνει στο ρόλο του Μαξ τη μοναχικότητα και τη μελαγχολία του χαρακτήρα τον οποίο ερμηνεύει. Αν και η ταινία διαφημίζεται ως κωμωδία, μόνον τέτοια δεν είναι. Αν κάτι κυριαρχεί, αυτό είναι η απογοήτευση του ήρωα από τη ζωή του ο οποίος θεωρεί τον εαυτό του μετριότητα. Εν τέλει ο Μακάρθι, μέσα από αυτό το σύγχρονο παραμύθι αγγίζει θέματα όπως η αυτογνωσία, η αξία της οικογένειας, η αποδοχή του εαυτού μας.

Στρά. Κερ.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet