Με τον προϋπολογισμό που κατέθεσε, η κυβέρνηση της ΝΔ δηλώνει με σαφήνεια το στρατόπεδο που επιλέγει.
Αποφεύγει για την ώρα να «δαγκώσει» πολύ τα λαϊκά και μισθωτά κατώτερα μεσαία στρώματα, εγκαταλείπει την κυρίως μεσαία τάξη και επιλέγει να ευνοήσει τις ανώτατες και ανώτερες επιχειρηματικές ομάδες. Από τα 1,2 δισ. ευρώ δημοσιονομικού χώρου για το 2020 τα 700 εκατ. οδεύουν απ΄ ευθείας στους πολύ πλούσιους είτε με μείωση του συντελεστή της φορολογίας νομικών προσώπων, από το 28% στο 24%, είτε με μείωση της φορολογίας μερισμάτων, από 10% στο 5%, μέτρο που επικρίθηκε και από μέρος των φιλοκυβερνητικών σχολιαστών, καθώς αποτελεί απ΄ ευθείας δώρο στην τσέπη ευάριθμων αστών.
Το πιο κοινωνικό μέτρο, η μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στο 9% που θα αφορά και τους ελεύθερους επαγγελματίες, ροκανίζεται με άλλα μέτρα. Οι αυξήσεις, π.χ., της ΔΕΗ, αύξηση των εισφορών στον ΕΦΚΑ μέσω των ασφαλιστικών κλάσεων, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών.
Αυτή η εξέλιξη με έναν τρόπο μπορεί να χαρακτηριστεί –αν και οφείλεται σε πολλούς και διαφορετικούς λόγους: διάψευση των προσδοκιών που η ίδια η ΝΔ είχε καλλιεργήσει στη μεσαία τάξη, η οποία δεν θα αργήσει να συνειδητοποιήσει ότι ουσιαστικά περισσότερα περιλάμβανε ο σχεδιασμός της προηγούμενης κυβέρνησης (50% της προκαταβολής φόρου, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, πρόσθετη μείωση ΕΝΦΙΑ για τις μικρομεσαίες ιδιοκτησίες κ.λπ.).
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet