Εικαστικός Χάρτης 
Επιμέλεια: Κατερίνα Αναστασίου 
catana@freemail.gr 


Από την απαισιοδοξία της νόησης στην αισιοδοξία της πράξης 

Έμπνευση για την κεντρική έκθεση της 5ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης αποτελεί ο αφορισμός του Γκράμσι: «Είμαι απαισιόδοξος λόγω νόησης και αισιόδοξος λόγω θέλησης». Ορίζοντας την κρίση ως τη συγκυρία που «το παλιό πεθαίνει και το καινούργιο αδυνατεί να γεννηθεί», οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες από 34 χώρες επισημαίνουν ορισμένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Μεσόγειος σήμερα, αφήνοντας παράλληλα το απαραίτητο περιθώριο σε αυτό που ο Μπλοχ ονόμασε «προοδευτική ονειροπόληση», απαραίτητη συνθήκη για την υπέρβαση των αδιεξόδων. Εντός αυτού του πλαισίου, η Τέχνη καλείται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, ιδωμένης ως μίας πράξης ιδεαλιστικής, κριτικής, χειραφετητικής. Εκτός από τις εκθέσεις, η Μπιενάλε (που λειτουργεί από τις 23 Ιουνίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου), πλαισιώνεται από διάφορες δράσεις. 
Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310589141)

Στιγμές 

Στη δεύτερη ατομική του έκθεση ζωγραφικής, ο Γιώργος Κορμπάκης πραγματεύεται τις έννοιες της καθημερινότητας, του οικείου και του ανθρώπινου ψυχισμού σε διάλογο με την κοινωνία. Με σημεία αναφοράς έργα των Λύτρα, Richter και Vermeer, χαρτογραφούνται χειρονομίες, χώροι και διάφορα συναισθήματα, με σκοπό να διερευνηθεί η διαχρονικότητα της παρουσίας του ανθρώπου στην Ιστορία της Τέχνης. Ο καλλιτέχνης μάς προτείνει παράλληλα το έργο δύο επίσης νέων εικαστικών, της Ειρήνης Πουλιάση και της Χριστίνας Τζάνη, καθώς όλοι μαζί συμμετέχουν στην πλατφόρμα Μακρύ Όχημα. Η έκθεση διαρκεί έως τις 4 Ιουλίου. Ωράριο: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11π.μ. – 3μ.μ. και 6 – 8.30μ.μ., Τετάρτη, Σάββατο 11π.μ.  – 3μ.μ.
Αίθουσα Τέχνης Τεχνοχώρος (Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη, Αθήνα, τηλ.: 2111823818)


Ο Καζιμίρ Μάλεβιτς και οι μαθητές του

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη δημιουργία του Μαύρου Τετραγώνου και την εμφάνιση του κινήματος του σουπρεματισμού, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο της 5ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει έργα και αρχειακό υλικό από τη Συλλογή Κωστάκη που αναφέρονται στην ιστορική Τελευταία Φουτουριστική Έκθεση 0,10, στο κίνημα του σουπρεματισμού, στους συνοδοιπόρους του Μαλέβιτς καθώς και στον εκπαιδευτικό ρόλο του καλλιτέχνη. Την έκθεση, που θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 10 Οκτωβρίου, έχει επιμεληθεί η Μαρία Τσαντσάνογλου μαζί με τις Δόμνα Γούναρη και Αγγελική Χαριστού. 
Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310589141)Τετράδια 1994–2014

Σε επιμέλεια του Ντένη Ζαχαρόπουλου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2015
παρουσιάζεται μέχρι τις 5 Ιουλίου η έκθεση του Δημήτρη Δημητριάδη: Τα Τετράδια προσεγγίζουν τον ορατό και αόρατο, το ρητό και άρρητο κόσμο του συγγραφέα, ο οποίος εδώ και είκοσι χρόνια διερευνά το όριο μιας πράξης που αδιαφορεί παντελώς για τη μετατροπή του υποκειμένου σε αντικείμενο και τα χρώματα ξεπετιούνται αναπάντεχα, θεσπίζοντας παράλληλα μια απροσδόκητη νομοτέλεια. Η έκθεση αυτή μετατρέπει το χώρο του μουσείου σε ένα αχανές αναγνωστήριο, φιλοξενώντας εκατοντάδες τετράδια και χιλιάδες ιδιόχειρες σελίδες στη διάθεση του θεατή, ο οποίος έχει την ευκαιρία να τις αγγίξει με τα μάτια ή με το χέρι, με τις αισθήσεις ή με το νου. Κι αυτό το άγγιγμα αποτελεί την ουσία της έκθεσης. Ωράριο: Πέμπτη 1 – 9μ.μ., Παρασκευή, Σάββατο 11π.μ. – 7μ.μ., Κυριακή 11π.μ. – 4μ.μ.
Μουσείο Άλεξ Μυλωνά – Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Πλ. Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο, Αθήνα, τηλ.: 2103215717)
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet