Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, σε πρωινή εκπομπή της τηλεόρασης του Σκάι, ο γνωστός παρουσιαστής Γιώργος Αυτιάς, παρουσία του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, παρουσίασε το νέο ασφαλιστικό της κυβέρνησης, μαζί με το φορολογικό. Συνήθως η παρουσίαση των νομοσχεδίων ή των προτάσεων μιας κυβέρνησης γίνεται από τους υπουργούς σε συνέντευξη Τύπου, παρουσία όλων των δημοσιογράφων που καλύπτουν θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου και επακολουθούν ερωτήσεις και διευκρινίσεις. Στην προκειμένη, όμως, περίπτωση προτιμήθηκε, απουσία μάλιστα του υπουργού Οικονομικών, να παρουσιάσει τα δύο νομοσχέδια ο κ. Αυτιάς σαν υπερυπουργός.


Το ένα, «το νέο ασφαλιστικό» (πες το ξύδι) και το άλλο, το φορολογικό (πες το λάδι), τα ανάδευσε μαζί και έφτιαξε το λαδόξυδο. Κυριολεκτώ! Το «ξύδι» θα εφαρμοστεί από 1-1-2020. Το «λάδι» θα γίνει αντιληπτό στα μέσα του 2020. Κοίτα τώρα πως έρχεται η μια παροιμία μετά την άλλη. «Να σε κάψω Γιάννη, να σ΄ αλείψω λάδι» ή «ζήσε μαύρε μου, να φας το Μάη τριφύλλι».


Μετά τη διάλεξη από τον κ. Αυτιά -την οποία ειρήσθω εν παρόδω παρακολούθησε σε στάση προσοχής, άλαλος ο κ. Βρούτσης- επακολούθησε συζήτηση με την παρουσία εκπροσώπων των κομμάτων. Όποιος τολμούσε να πει κάτι που δεν άρεσε στον παρουσιαστή διακοπτόταν πάραυτα, με το επιχείρημα ότι τα πράγματα είναι απλά, είναι αριθμητική της τρίτης δημοτικού. Κανείς δεν τόλμησε ή δεν άφησε να του εξηγήσουν ότι είναι άλλο το φορολογικό, άλλο το ασφαλιστικό και μάλιστα δεν είναι αριθμητική, γιατί υπεισέρχονται και άλλοι παράμετροι όπως οικονομικοί, κοινωνικοί κ.λπ. Όταν θέλουμε να δούμε το αποτέλεσμα για την τσέπη του πολίτη από τα μέτρα της κυβέρνησης, τότε βάζουμε στο τραπέζι όλα τα μέτρα, αλλιώς κάνουμε «έξυπνα κόλπα», όπως λέει το άσμα, απάτη το λένε στην καθομιλουμένη.


Το αποτέλεσμα είναι μείον


Το συνολικό αποτέλεσμα μέχρι σήμερα λέει μείον στο ασφαλιστικό που παρουσιάστηκε, μείον στη ΔΕΗ με την ανατίμηση που ψηφίστηκε, μείον με τη 13 σύνταξη που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως πάγιο μέτρο, μείον από τον ΕΦΚΑ, λόγω προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Εδώ δεν έχει συν για τους φτωχούς, γιατί το μέτρο αυτό είχε ψηφιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ, έχει όμως για τους έχοντες, μέτρο που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση. Μέχρι στιγμής, λοιπόν, για τα φτωχά στρώματα έχουμε μείον, παρά την προσπάθεια συμψηφισμού μέσω του φορολογικού. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση έβαλε χέρι στην τσέπη της φτώχειας. Τέλος, από το υπερπλεόνασμα και τον προϋπολογισμό που κατέθεσε, φαίνεται ότι στις τσέπες των φτωχών θα πάνε έως 20 ευρώ, ενώ στις τσέπες των ανώτερων οικονομικά στρωμάτων από 400 ευρώ και πάνω.


Με βάση τα παραπάνω, το φορολογικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση, και που είναι το μόνο που παρουσιάζει μέχρι στιγμής με θετικό πρόσημο, δεν μπορεί να κρύψει τη μεγάλη αναδιανομή εισοδήματος που γίνεται υπέρ των υψηλών εισοδημάτων και των μεγάλων επιχειρήσεων. Από τα 1,2 δισ. ελαφρύνσεων, τη μερίδα του λέοντος παίρνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις και τα υψηλά εισοδήματα που έχουν τριπλό όφελος, όπως γράφει και η «Καθημερινή» στις 27-11-2019 σε άρθρο του Προκόπη Χατζηνικολάου. Υπολογίζει ότι η ελάφρυνση είναι περίπου 30% για τις επιχειρήσεις που δηλώνουν κέρδη περίπου 92.000 ευρώ. Οι φόροι που εισπράττει το κράτος από τις επιχειρήσεις είναι περίπου 3,350 δισ. Το 30% σημαίνει πως έχουμε ελάφρυνση 1 δισ., δηλαδή για όλους τους υπόλοιπους απομένουν 200 εκατομμύρια.


Διάψευση των υποσχέσεων


Από 180 έως 100 περίπου ευρώ θα ωφεληθούν τα εισοδήματα από 10.000 έως 16.000, ενώ τα πιο χαμηλά εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων, καθώς και η «μεσαία τάξη», θα μοιραστεί ψίχουλα από μηδέν έως 100 ευρώ. Η δίκαιη ανάπτυξη πήγε περίπατο, ενώ οι προεκλογικές υποσχέσεις για γενικευμένες ελαφρύνσεις αποδείχτηκαν ψεύτικα λόγια. Ξεχάστηκε η σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση του ΦΠΑ από 24% στο 22% και από 13% στο 11%, με εξαίρεση το ΦΠΑ για τα βρεφικά είδη και τα κράνη των μοτοσικλετιστών, που μειώθηκε από 24% στο 13%. Μόνο η υπόσχεση για μείωση του ΦΠΑ σήμαινε περίπου 3 δισ. ευρώ ελάφρυνση. Τελικά ποιος είναι ο μεγαλύτερος ψεύτης; Ο Αλ. Τρίπρας που νομοθέτησε ότι είχε υποσχεθεί ή τα προεκλογικά μεγάλα λόγια σε όλα τα επίπεδα; Ποιος είχε προσχωρήσει στο λαϊκισμό άραγε και ποιος κουτοπόνηρα τώρα προσπαθεί να συσκοτίσει την αλήθεια;


Όλη η προσπάθεια να παρουσιαστεί μαζί το φορολογικό με το ασφαλιστικό, είναι η κουτοπονηριά για να αποκρυφτεί η αλήθεια. Το ασφαλιστικό ουσιαστικά βάζει χέρι στις τσέπες μικρών και μικρομεσαίων και με τη σειρά του ενισχύει τα υψηλά εισοδήματα. Είναι γνωστό ότι το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων δηλώνει εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Το νέο ασφαλιστικό όλους αυτούς τους χαρατσώνει έως 20% σε σχέση με το προηγούμενο σύστημα.


Παράδειγμα ένας επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 7.800 ευρώ, θα πλήρωνε το μήνα 175 ευρώ, με το νέο ασφαλιστικό θα πληρώσει 210 ευρώ, που σημαίνει αύξηση 20% και ετήσια επιβάρυνση 418 ευρώ. Ένας επαγγελματίας με 50.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα θα πληρώνει και αυτός 210 ευρώ το μήνα και θα έχει ελάφρυνση 7.400 ευρώ. Ο φτωχός 418 ευρώ ετήσια επιβάρυνση, ο υψηλά αμειβόμενος 7.400 ευρώ ελάφρυνση! Αυτό προσπαθούν να κρύψουν, φοβούμενοι να μην ξεσηκωθεί η κοινωνία των πολλών. Για το λόγο αυτό προσπαθούν επικοινωνιακά να χειριστούν το πρόβλημα της εξαπάτησης που έκαναν προεκλογικά. Στο υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους υπουργούς να υπενθυμίζουν τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, που θα υλοποιηθούν όταν κερδίζεται δημοσιονομικός χώρος.


Θολό τοπίο


Τώρα όσον αφορά τις αλλαγές που θα επιφέρει η κυβέρνηση στο νέο ασφαλιστικό, είναι η αποσύνδεση των εισφορών από το εισόδημα και τα χρόνια εργασίας και εισάγει επτά επίπεδα ασφάλισης. Το πρώτο για νέους επαγγελματίες έως 5 έτη, με εισφορά 126 ευρώ. Το δεύτερο 210 ευρώ, το τρίτο με 252 ευρώ και αντίστοιχα με εισφορές 302 – 363 – 435 και 566 ευρώ εισφορά, θέλει να πληρώσει για τον επόμενο χρόνο. Με ανάλογο τρόπο θα υπολογιστεί στο τέλος η σύνταξή του. Όσον αφορά τους αγρότες, μετά από αντιδράσεις που υπήρξαν και από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, ο κ. Βρούτσης δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στις σημερινές εισφορές.


Ακόμα είναι ασαφές το τοπίο για τις επικουρικές συντάξεις και το εφάπαξ, που, όπως φαίνεται, επεξεργάζονται τρόπους για να περάσει στον ιδιωτικό τομέα. Τέλος, με παρέμβαση του ΕΦΚΑ που προσέφυγε στο ΣτΕ και ζητά μια νέα «πιλοτική δίκη», επιχειρούν να ματαιώσουν τα αναδρομικά στις συντάξεις που έχουν κερδίσει οι συνταξιούχοι με τελεσίδικες αποφάσεις του ΣτΕ. Από τις προεκλογικές δηλώσεις ότι θα σεβαστούν τις αποφάσεις των δικαστηρίων, τώρα μέσω ΕΦΚΑ αλλάζουν ρότα και ζητούν το ίδιο να κάνει και το ΣτΕ.


Πέτρος Ζούνης

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet