Στους δρόμους βρίσκονται οι φοιτητές και οι φοιτήτριες σε όλη την Ελλάδα από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους. Από τον Σεπτέμβρη δόθηκαν στη δημοσιότητα τα 22 σημεία που έστειλε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στους πρυτάνεις, τα οποία περιείχαν το σχέδιο της ΝΔ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πρώτος κόμβος για τις κινητοποιήσεις της νεολαίας ήταν το «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, που ψηφίστηκε πριν από ένα μήνα. Στο νομοσχέδιο αυτό του υπουργείου Ανάπτυξης περιέχονταν μεταξύ άλλων διατάξεις για την παιδεία και την έρευνα, όπως η ισοτιμία των πτυχίων των δημοσίων πανεπιστημίων με αυτά των ιδιωτικών κολλεγίων. Για υποβάθμιση του δημοσίου και δωρεάν Πανεπιστημίου μέσα από αυτές τις διατάξεις κάνουν λόγο οι φοιτητές και οι φοιτήτριες. Ο αγώνας των φοιτητικών συλλόγων κλιμακώθηκε μέσα από μαζικές γενικές συνελεύσεις, σε σχολές και τμήματα που είχαν πολλά χρόνια να λάβουν απόφαση, καθώς και μέσα από κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας κάθε Πέμπτη. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, όπως Θεσσαλονίκη, Πάτρα κλπ.

Δεν τρομοκρατούμαστε


Την κατάσταση πυροδότησε σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό η εισβολή των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ την Δευτέρα 11/11, μια πρωτοφανής κατάλυση του πανεπιστημιακού ασύλου. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες βρέθηκαν μέσα κι έξω από την ΑΣΟΕΕ, προκειμένου να αρθεί το εβδομαδιαίο lock out που επιβλήθηκε από την πρυτανεία. Ο Αναστάσης Καλεσιώρης, φοιτητής του Τμήματος Στατιστικής της Οικονομικού Πανεπιστημίου, που συμμετέχει στο BLOCO Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ήταν ένας από τους εγκλωβισμένους από τα ΜΑΤ φοιτητές στο προαύλιο της ΑΣΟΕΕ:

«Την Δευτέρα 11 Νοέμβρη φοιτητές και φοιτήτριες βρεθήκαμε να διαμαρτυρόμαστε για το lock out μίας εβδομάδας που αποφάσισε ο πρύτανης της ΑΣΟΕΕ. Μετά την οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10/11, με στόχο να εντείνει ένα γενικότερο κλίμα φόβου και αστυνομοκρατίας στα πανεπιστήμια, θεωρήσαμε πως έπρεπε να αρθεί το άδικο κλείσιμο της ΑΣΟΕΕ. Συγκεκριμένα, το lock out που μας επέβαλαν, εμπόδισε το φοιτητικό μας σύλλογο να πάρει δημοκρατικά απόφαση από το ανώτατο όργανο αυτού, τη Γενική Συνέλευση. Γίνεται, κατανοητό, λοιπόν, ότι η εισβολή των ΜΑΤ μέσα στο Πανεπιστήμιο αποτελεί μια κατάφορη κατάλυση του ασύλου, αλλά και ένα πλήγμα για την δημοκρατία εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Εκείνη την Δευτέρα αποφασίσαμε να σπάσουμε το lock out και να προχωρήσουμε στην διεξαγωγή της προγραμματισμένης Γενικής Συνέλευσης του συλλόγου μας. Έτσι, τα ΜΑΤ μπήκαν μέσα στην ΑΣΟΕΕ, μας έριχναν χημικά και ασκούσαν βία. Εμείς, όμως, δεν τρομοκρατούμαστε. Μετά από 3 περίπου ώρες καταφέραμε να βγούμε από την ΑΣΟΕΕ και μαζί με το πλήθος φοιτητών και φοιτητριών που είχε συγκεντρωθεί απ' έξω, πραγματοποιήσαμε πορεία μέχρι το Πολυτεχνείο».

Νέο κρούσμα καταστολής


Δύο μήνες τώρα διεξάγονται αλλεπάλληλες Γενικές Συνελεύσεις στους φοιτητικούς συλλόγους. Η καταστολή του φοιτητικού κινήματος αποτελεί ξεκάθαρη στόχευση της κυβέρνησης, όπως άλλωστε μαρτυρούν και περιστατικά σαν αυτά της ΑΣΟΕΕ ή σαν αυτά της Παρασκευής 29/11. Ειδικότερα, φοιτητές και φοιτήτριες παρευρέθηκαν την Παρασκευή στο Καβούρι, όπου πραγματοποιήθηκε η σύνοδος των πρυτάνεων, για να διαμαρτυρηθούν για το νομοσχέδιο που πρόκειται να φέρει η υπ. Παιδείας. Βασικά τους αιτήματα η επαναφορά του ασύλου, να μην διαγραφεί κανένας φοιτητής/τρια και να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο για την παιδεία. Γύρω από το ξενοδοχείο που πραγματοποιήθηκε η σύνοδος, βρίσκονταν δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες επιτέθηκαν με χημικά και βία σε όσους και όσες βρέθηκαν εκεί, ώστε να διατυπώσουν τα αιτήματά τους. Η άγρια καταστολή είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο φοιτητών.

Η Γεωργία Δούκα, φοιτήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής της Παντείου μίλησε στην «Εποχή» για τα εν λόγω γεγονότα: «Η κυβέρνηση και η αστυνομία θέλει να τρομοκρατήσει τους φοιτητές/τριες που αντιστέκονται στα μέτρα, που θέλει να επιβάλλει το υπουργείο. Πήγαμε να καταθέσουμε τα αιτήματά του φοιτητικού μας συλλόγου στη Σύνοδο Πρυτάνεων κι όχι μόνο δεν μας άφησαν να περάσουμε στο ξενοδοχείο που γινόταν η σύνοδος, αλλά μας επιτέθηκαν κιόλας με χημικά και ξύλο. Αυτή είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η κανονικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Επιτίθενται σε φοιτητές και φοιτήτριες κι σε όσους/ες αγωνίζονται. Θέλουν να αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς και για το λόγο αυτό το υπ. Παιδείας θέλει να καταργήσει τη συνδιοίκηση το συντομότερο. Δεν μας τρομοκρατούν, μας πεισμώνουν».

Η μνήμη παραμένει ζωντανή

Εν όψει της επετείου της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου έχουν προγραμματιστεί Γενικές Συνελεύσεις σε αρκετές σχολές. Η δολοφονία του 15χρονου Αλέξη αποτέλεσε την «Ώρα μηδέν» για τη νεολαία. Η Άσπα Πανωμερίτη, φοιτήτρια στο τμήμα Ι.Φ.Ε. μιλάει για τον αγώνα των φοιτητών και των φοιτητριών το επόμενο διάστημα : «Τώρα, μια βδομάδα πριν τις 6 Δεκέμβρη, την ημέρα της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου, οι φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποιούν μια σειρά από γενικές συνελεύσεις, προκειμένου πάρουν απόφαση για το πώς θα κινηθούν.11 χρόνια μετά και η μνήμη παραμένει ζωντανή. 15 χρονών παιδί , δολοφονήθηκε από τη σφαίρα του ειδικού φρουρού Κορκονέα, στο κέντρο της Αθήνας.11 χρόνια πριν, αυτή η μέρα που αποτέλεσε τη σταγόνα για να "ξεχειλίσει" το ποτήρι, ήταν η αιτία για να ξεσηκωθούν όλοι και όλες. Η φετινή επέτειος της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου θα είναι διαφορετική. Ήδη έχουμε πάρει μια γεύση από την καταστολή της ΝΔ. Αστυνόμοι και ΜΑΤ σε όλη την Αθήνα, ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ, αστυνομία σε κλάμπ και σινεμά. Όλοι και όλες νιώθουμε ότι επιστρέφουμε σε σκοτεινές εποχές. Έτσι, η επέτειος από τα 11 χρόνια της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, είναι και η αφορμή για αντίσταση που πρέπει να δείξουμε ενάντια στην επίθεση που δέχονται οι ζωές μας και τα δικαιώματα μας».

Μαρία Γεωργακοπούλου

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet