ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ


Η ΑΔΕΔΥ στη νέα εποχή


Συμπληρώνονται τρία χρόνια από τον Δεκέμβρη του 2016, που είχε διοργανωθεί το προηγούμενο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ. Ένα συνέδριο που τελείωσε πριν καν αρχίσει, διότι αυτό που συζητήθηκε τότε ήταν μόνο τα διαδικαστικά νομιμοποίησης των συνέδρων. Το θετικό είναι ότι κατέληξε σε συμφωνία, με ευτυχές αποτέλεσμα η ΑΔΕΔΥ να μην έχει την κατάντια της ΓΣΕΕ. Σε αυτή την τριετία, η ΑΔΕΔΥ είχε πλούσια «αγωνιστική» δραστηριότητα, καθώς ο αριθμός των ημερών απεργίας ήταν μεγάλος. Τα θετικά αποτελέσματα όμως είναι ελάχιστα, όπως στο ζήτημα της αξιολόγησης.


Τα επίδικα του συνεδρίου


Σήμερα, οι συνθήκες και οι απειλές είναι διαφορετικές, καθώς ο νεοφιλελευθερισμός, αυτό το οποίο επιδιώκει, είναι ο έλεγχος του συνδικαλιστικού κινήματος ή η διάλυσή του. Το έδειξε ξεκάθαρα με το νέο συνδικαλιστικό νόμο, με τον οποίο επιδιώκεται ουσιαστικά η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, η αξιολόγηση με τιμωρητική διάθεση, αλλά και η αποδυνάμωση του συνδικαλιστικού κινήματος (απόφαση για απεργία, ηλεκτρονικό φακέλωμα κλπ). Παλεύουν οι νεοφιλελεύθεροι να κάνουν αυτό που δεν πρόλαβε να εφαρμόσει ο προκάτοχός τους τη δεκαετία του ‘80, ο Λάσκαρης, ο οποίος ανακοίνωσε την κατάργηση δια νόμου της πάλης των τάξεων. Αυτοί όμως το κάνουν νομοθετώντας, ότι η επιχειρησιακή σύμβαση ή και η ατομική, αύριο θα είναι ισχυρότερες της συλλογικής ή και της γενικής. Τότε, όμως, ποιος θα είναι πλέον ο ρόλος των σωματείων; Τα σωματεία πριν δύο αιώνες ιδρύθηκαν για να υπερασπίσουν τον εργαζόμενο απέναντι στον ισχυρό εργοδότη και σήμερα η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει να θέσει ατομικά τον εργαζόμενο να συνδιαλέγεται με τον εργοδότη του.


Σε αυτό λοιπόν το συνέδριο θα πρέπει, εκτός από το διεκδικητικό πλαίσιο, το οποίο υπάρχει και χρειάζεται επεξεργασία, να συζητηθούν και δύο επιπλέον ζητήματα, η οργανωτική ανασυγκρότηση του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος και η υπεράσπιση του δημόσιου χώρου.


Η οικονομική κρίση βρήκε το συνδικαλιστικό κίνημα απροετοίμαστο. Η ΑΔΕΔΥ στα χρόνια αυτά, όπως προαναφέρθηκε, οργάνωσε πλήθος απεργιών, οι περισσότερες εκ των οποίων, όμως, ήταν για την τιμή των όπλων, γι αυτό και δεν είχαν αποτέλεσμα. Οι συντηρητικοί φρόντισαν να κατασυκοφαντήσουν το συνδικαλιστικό κίνημα και τους συνδικαλιστές, αποκαλώντας τους τεμπέληδες και άτομα που χρησιμοποιούν το συνδικαλισμό για προσωπική ανέλιξη. Ο στόχος προφανής, να γίνουμε οι συνδικαλιστές αναξιόπιστοι και οι συνδικαλιστικοί αγώνες αναποτελεσματικοί. Παρ’ όλα αυτά δεν υπήρξε καμία αντίδραση από εμάς. Ας στρέψουμε, λοιπόν, τη δουλειά μας στα πρωτοβάθμια σωματεία, ας μείνει στην άκρη η «υψηλή» πολιτική και ας ασχοληθούμε με τους εργαζόμενους. Να τους κάνουμε να πιστέψουν πάλι σε εμάς, γιατί η επίθεση που δεχτήκαμε και θα δεχτούμε από το νεοφιλελευθερισμό θα είναι ανελέητη, και οι όροι εργασίας και οι αμοιβές μας θα επιδεινωθούν. Χρειαζόμαστε το συνδικάτο δίπλα μας ισχυρό και αξιόπιστο.


Ας δώσουμε στους εργαζόμενους τη δυνατότητα να ξεδιπλώσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους, συμμετέχοντας αμεσοδημοκρατικά στις αποφάσεις. Οι απεργίες να ξεκινούν από το ΓΣ της ΑΔΕΔΥ ως εισήγηση, αλλά να συζητούνται και να αποφασίζονται από το σύνολο των εργαζομένων, μέσα από διαδικασίες ΓΣ που θα προωθήσουμε. Να αισθανθούν τα μέλη μας, ότι είναι συνδημιουργοί του συνδικαλιστικού οικοδομήματος και η επιτυχία των στόχων μας θα είναι και δική τους νίκη.


Η προστασία του δημόσιου χώρου


Το δεύτερο ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί είναι η προστασία του δημόσιου χώρου. Βασικός στόχος των νεοφιλελεύθερων της δεξιάς είναι κομμάτια της δουλειάς μας να παραχωρηθούν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, η φύλαξη, η σίτιση, η καθαριότητα κ.ά.. Στα δικαστήρια έχουν δώσει την εργασία της μαγνητοφώνησης-απομαγνητοφώνησης των πρακτικών των δικών σε ιδιωτική εταιρεία, παρά την εμπεριστατωμένη πρόταση της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων, που τους αποδείκνυε ότι η ίδια δουλειά μπορεί να γίνει με μόνιμο προσωπικό με τα μισά χρήματα. Και το φιλέτο φυσικά είναι τα σκουπίδια, εκεί που θα παιχτεί το επόμενο παιχνίδι και θα είναι σκληρό. Οφείλουμε να σταθούμε δίπλα στην ΠΟΕ – ΟΤΑ, στο δύσκολο αγώνα που δίνει και που θα προκληθεί να δώσει και στο άμεσο μέλλον.


Ευελπιστούμε ότι αυτό το συνέδριο θα συζητήσει τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων στο δημόσιο και επίσης, ότι θα εκλέξει ηγεσία δημοκρατική για την επόμενη τριετία. Οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς έχουμε απευθύνει πρόταση συνεργασίας στις αριστερές και προοδευτικές συνδικαλιστικές δυνάμεις για να αποτρέψουμε την κυριαρχία της συντηρητικής παράταξης στην ΑΔΕΔΥ.


Παναγιώτης Ιωακειμίδης, γραμματέας Γ.Σ. ΑΔΕΔΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet