ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ


Με τη συγκρότηση της ΚΕΑ εκκινεί η πορεία προς το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑΟλοκληρώνονται σήμερα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Είναι η κατάληξη μακρών συζητήσεων και διαβουλεύσεων στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ και των συμμάχων πολιτικών δυνάμεων και προσωπικοτήτων που είχαν ξεκινήσει πολύ πριν τις εκλογές. Θυμίζουμε την εκδήλωση της Γέφυρας στο Μέγαρο Μουσικής, τα κείμενα υπογραφών που ακολούθησαν που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προεκλογικά τα οποία πήραν πιο σαφή και ευρύ χαρακτήρα στο Γαλάτσι.


Επόμενος σταθμός, μετά τις εκλογές, υπήρξε η ομόφωνη απόφαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη διεύρυνσης και ανασυγκρότησης του κόμματος και η πρόσκληση ένταξης στις οργανώσεις του, και αντιστοίχισης του με την εκλογική του επιρροή των υποστηρικτών και ψηφοφόρων του. Αργότερα ορίστηκε και ένα ιδεολογικό πολιτικό πλαίσιο με την διακήρυξη που προτάθηκε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και ψηφίστηκε ομόφωνα στην τελευταία συνεδρίασή της.


Τώρα, ουσιαστικά ξεκινάει η τελική εργασία για την ανασυγκρότηση του κόμματος και της διεύρυνσης του που θα αποκρυσταλλωθεί στο συνέδριο που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί πριν ή μετά το Πάσχα. Η καμπάνια καθώς αναπτύσσεται πανελλαδικά επιβεβαιώνει τους αρχικούς σχεδιασμούς, ότι υπάρχει ένα ευρύ δυναμικό που επιθυμεί να ενταχθεί και να συνεισφέρει πιο συγκεκριμένα στην πολιτική και ιδεολογική παρέμβασή του, ιδιαίτερα στην προσπάθεια του να αποκτήσει σχέσεις με την κοινωνική ζωή.


Η καμπάνια αναπτύσσεται πανελλαδικά


Η καμπάνια δεν περιορίζεται μόνο στις επισκέψεις του Αλέξη Τρίπρα σε νομούς και πόλεις αλλά αξιοποιεί πολλά κεντρικά στελέχη του κόμματος, και της Προοδευτικής Συμμαχίας, βουλευτές, όπως και στελέχη των νομαρχιακών επιτροπών που επισκέπτονται μεγάλα χωριά της επαρχίας ή συνοικίες. Η ως τώρα προσπάθεια είναι πολύ ενθαρρυντική καθώς όχι μόνο αυξάνεται κάποτε και εντυπωσιακά η δύναμη των ΟΜ ή ιδρύονται και νέες αλλά και διότι βελτιώνουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του.


Η ανακοίνωση της σύνθεσης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με το εύρος της και τη σύνθεσή της επιβεβαιώνει ότι υπάρχει ένα ρεύμα στήριξης προς τον ΣΥΡΙΖΑ πέρα από την προσέλευση νέων μελών στις οργανώσεις. Εκφράζεται και με την συμμετοχή επώνυμων πολιτών από τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς. Συμπεριλαμβάνονται προσωπικότητες από τα Συνδικάτα, την Αυτοδιοίκηση, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση, τη Νεολαία, το Οικολογικό και Φεμινιστικό Κίνημα.


Όπως είναι γνωστό η σύνθεση της ΚΕΑ, που αριθμεί 694 μέλη αποτελείται από τα 150 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτές, ευρωβουλευτές, πρώην βουλευτές και ευρωβουλευτές, πρώην υπουργούς, ευρεία αντιπροσώπευση των πολιτικών κινήσεων που συμφωνούν, πολιτικές προσωπικότητες, και οι συντονιστές των ΟΜ του ΣΥΡΙΖΑ από όλη τη χώρα.
Οι συζητήσεις στην ΚΕ, ύστερα από την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, ξεκίνησαν χθες και τελειώνουν σήμερα αργά το απόγευμα. Ο χαρακτήρας της συνεδρίασης μπορεί να είναι περισσότερο πανηγυρικός και λιγότερο διαβουλευόμενος ή αποφασιστικός για συγκεκριμένα ζητήματα που έχουν τεθεί, αλλά θα είναι συγχρόνως και ουσιαστικός γιατί από τις ομιλίες αυτού του ευρέως σώματος θα τεθούν ζητήματα για τον χαρακτήρα του κόμματος και τη φυσιογνωμία της αντιπολίτευσης που θα οφείλει να ασκήσει το κόμμα την επόμενη περίοδο.


Θα ανιχνευθεί και ο βαθμός προσέγγισης των απόψεων και προτάσεων για κρίσιμα πεδία της πολιτικής της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Αυτό είναι απαραίτητο καθώς μέχρι τώρα οι συζητήσεις περιορίζονται σε ηγετικό επίπεδο ή στις ΟΜ όταν εντάσσονται, είτε με απογραφικά είτε μέσω του ΣΥΡΙΖΑ νέα μέλη.


Άσκηση κριτικής


Στις συζητήσεις ωστόσο, για την εργασία συγκρότησης της ΚΕΑ δεν έλειψαν οι παρατηρήσεις, κάποτε και αυστηρές, για πλευρές της οργάνωσης της και της σύνθεσής της. Για παράδειγμα, παρά το εξαιρετικά πολυπληθές της χαρακτηρίζονταν, εξετάζοντας τη σύνθεσή της, μονόπλευρη, καθώς δεν συμπεριλαμβάνει και στελέχη της Αριστεράς και των κινημάτων που άσκησαν κριτική από τα αριστερά στην κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, επισημαίνονταν ότι η ΚΕΑ πάσχει στο διαδικαστικό μέρος της συγκρότησης της, δηλαδή τη λειψή συλλογική προετοιμασία της.


Υπήρξαν παρατηρήσεις και διαφωνίες για τη συμμετοχή συγκεκριμένων προσώπων, κατά κανόνα από οργανώσεις επαρχιών. Η ισχυρότερη όμως διαφωνία καταγράφηκε για τον πρώην Δήμαρχο Στυλίδας κ. Απόστολο Γκλέτσο του οποίου οι τοποθετήσεις του για κρίσιμες – φυσιογνωμικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο παρελθόν απορριπτικές ή και υβριστικά εχθρικές, ή και σεξιστικές. Για παράδειγμα, στο Μακεδονικό, το Προσφυγικό, το δημοψήφισμα, και άλλα. Είναι γνωστές επίσης και υβριστικές και απρεπείς τοποθετήσεις του για κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ισχυρές αντιρρήσεις και διαφωνίες καταγράφηκαν και από την Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ καθώς μέλη της ΚΕΑ ορίστηκαν, χωρίς τη συμφωνία, στελέχη της ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ.


Νίκος Παπαθωμάς

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet