«Στο 1ο ΓΕΛ Ζακύνθου, δεν κινδυνεύει μόνο η μόρφωση, αλλά και η ίδια η ζωή των μαθητών»

Ο καταστατικός χάρτης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προβλέπει πως η εκπαίδευση πρέπει να στοχεύει στην πλήρη ανάπτυξη της ανθρώπινης προσωπικότητας. Προς την κατεύθυνση αυτή, η πολιτεία ορίζει την ύπαρξη σχολικών κτηρίων και γενικότερων υποδομών που να ευνοούν τη διαμόρφωση πεπαιδευμένων ατόμων. Ωστόσο, στο 1ο Γενικό Λύκειο Ζακύνθου, η «ύλη» μπαίνει εμπόδιο στην πνευματική ανάπτυξη των μαθητών. Μ’ αυτά τα λόγια, εννοείται πως το ετοιμόρροπο κτήριο στο οποίο στεγάζεται όχι μόνο δεν διασφαλίζει τη μόρφωση, αλλά θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή των μαθητών.
Αναλυτικότερα, το κτήριο ανεγέρθη το 1955. Έκτοτε δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ εργασίες που να αφορούν τη συντήρηση του σχολείου. Ο έντονος σεισμός της 26ης Οκτωβρίου 2018 αποτέλεσε το «τελειωτικό χτύπημα» στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα. Εκτός από τα ανεπαρκή υδραυλικά και ηλεκτρολογικά, στο σχολείο ανιχνεύονται ζητήματα που απειλούν την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα μαθητών και καθηγητών, όπως η καθημερινή πτώση σοβάδων και η αστάθεια των βασικών κολόνων. Ταυτόχρονα, η πολεοδομική τοποθέτηση του κτηρίου είναι η πλέον ακατάλληλη για ένα σχολικό συγκρότημα, καθώς οι μικρές διαστάσεις των γύρω δρόμων καθιστούν το σχολείο απροσπέλαστο από πυροσβεστικά οχήματα και ασθενοφόρα.
Ο Καρλ Μαρξ επισημαίνει πως «το στοιχείο που διαφοροποιεί τον άνθρωπο από τα υπόλοιπα ζώα δεν είναι μόνο το μυαλό, αλλά και η εργασία». Επομένως, όταν ο χώρος εργασίας καθηγητών και μαθητών απαγορεύει την εργασία εκεί, είναι λογικό πως αφαιρείται από την ανθρώπινή τους ιδιότητα.

Κατάληψη για την ασφάλεια μαθητών και καθηγητών

Οι απαγορευτικές συνθήκες που επικρατούν στο σχολείο οδήγησαν τη μαθητική κοινότητα, το σύλλογο γονέων και το σύλλογο διδασκόντων σε επανειλημμένες προσεγγίσεις της τοπικής αρχής. Η απάντηση που ελήφθη, διατυπώνει πως το βεληνεκές του προβλήματος δεν επιτρέπει να αντιμετωπισθεί στην ολότητά του σε τοπικό επίπεδο. Οι μαθητές, προκειμένου να ληφθούν υπόψη τα αιτήματά τους για γενική ανακατασκευή του κτηρίου, προέβησαν σε κατάληψη του σχολείου με διάρκεια μίας εβδομάδας.
Είναι γνωστό πως προβλήματα υποδομής αντιμετωπίζουν πληθώρα σχολείων στην Ελλάδα λόγω των περιορισμένων κονδυλίων που διατίθενται για τη δημόσια παιδεία. Όμως αυτό δεν είναι σκόπιμο να προκαλέσει την επανάπαυσή μας και την αποδοχή αυτού του προτύπου σαν ρεαλιστικού μοντέλου λειτουργίας των σχολικών συγκροτημάτων. Η μαθητική κοινότητα του 1ου Γενικού Λυκείου Ζακύνθου επιδιώκει να αποτελέσει τον εκφραστή των προβλημάτων όλων των σχολείων και να εμπνεύσει έναν αγώνα για ένα καλύτερο μέλλον στη δημόσια παιδεία. Και σε αυτόν τον αγώνα κανένας δεν περισσεύει!

Η μαθητική κοινότητα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet