ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΛΙΑΝ ΚΟΤΖΑΪ, ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

 

«Η λύση είναι περισσότερη Αριστερά» και «ΣΥΡΙΖΑ των πολλών... όχι των παλιών» δήλωσε η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ με την απόφαση της 14ης Συνόδου του Κεντρικού της Συμβουλίου στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης, με την οποία θέλησε να παρέμβει προσφέροντας «τροφή» για τον πολιτικό, δημοκρατικό και συντροφικό διάλογο της διαδικασίας. Η διπλή εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και η ανάδειξη της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση, έφερε στο προσκήνιο ακόμη πιο έντονα την ανάγκη για ανασυγκρότηση τόσο του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και της Νεολαίας. Η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Νοέμβρη και την Κυριακή 1 Δεκέμβρη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Από το πρωί μέχρι το απόγευμα υπήρξαν τοποθετήσεις στελεχών τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. Η διαδικασία ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε με την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αναφέρθηκε σε ζητήματα και προβληματισμούς, που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της διήμερης Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης. «Είμαστε εδώ, όλες κι όλοι μαζί, προερχόμενοι από διαφορετικές πολιτικές καταγωγές, αλλά βαθιά πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα, η πατρίδα μας, μπορεί να προχωρήσει μπροστά μόνο με ένα σχέδιο προοδευτικών αλλαγών που θα στηρίζεται στην κοινωνική δικαιοσύνη και στην εμβάθυνση της δημοκρατίας. Ξεκινάμε μαζί ένα νέο σπουδαίο ιστορικό εγχείρημα για την Αριστερά και το προοδευτικό κίνημα στη χώρα μας» σχολίασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Α. Τσίπρας.
Με το κείμενο απόφασης του Κεντρικού Συμβουλίου, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ τοποθέτησε στο διάλογο ορισμένες σκέψεις και προβληματισμούς που την απασχολούσαν. Για το λόγο αυτό, ο Αντιλιάν Κοτζάι, μέλος της Γραμματείας του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στην «Εποχή», απαντώντας σε καίρια ερωτήματα για την επόμενη ημέρα στο δρόμο προς το συνέδριο της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ.

Τη συνέντευξη πήρε
η Μαρία Γεωργακοπούλου

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ παρενέβη με το κείμενο απόφασης του ΚΣ στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης. Για ποιο λόγο υπήρξε αυτό το κείμενο και πώς σχολιάζετε την συγκεκριμένη διήμερη διαδικασία;
Για εμάς η διεύρυνση είναι μία βαθιά πολιτική διαδικασία, η οποία θα πρέπει να αντανακλά τις αξίες μας και τη δημοκρατική παράδοση. Η διεύρυνση και η μαζικοποίηση δεν μπορεί να είναι μία διαδικασία συγκόλλησης προσωπικοτήτων, αλλά πρέπει να βασίζεται σε ένα συνεκτικό σχέδιο πολιτικής όσμωσης, με ανοικτό δημοκρατικό διάλογο και σαφώς κοινές δράσεις, οι οποίες θα γεννήσουν θέσεις και συντροφικές σχέσεις. Για αυτόν τον λόγο, εκφράσαμε ως Οργάνωση τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες μας για τον τρόπο που συγκροτήθηκε η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης. Ένα πράγμα πρέπει να είναι σαφές: η κριτική μας δεν αφορά τα πρόσωπα που απαρτίζουν την ΚΕΑ, αλλά τη μεθοδολογία συγκρότησης και τον τρόπο καθορισμού των αρμοδιοτήτων της. Για τη δική μας Αριστερά, η εκπόνηση του πολιτικού σχεδίου δεν μπορεί να νοηθεί εκτός του δημοκρατικού και συντροφικού διαλόγου, όπου θα ακούγονται και θα λαμβάνονται υπόψη οι απόψεις όλων των μελών. Η υπόθεση των πολλών δεν μπορεί να είναι μία υπόθεση γραφειοκρατικής διευθέτησης, αλλά ένα μέγιστο πολιτικό ζήτημα που θα εμπλέκει όλους τους ανθρώπους που αγωνίζονται για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Στο Κείμενο Απόφασης γίνεται λόγος για την ανασυγκρότηση του κόμματος και της Νεολαίας, ειδικότερα μετά την ανάδειξη της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση. Τι σημαίνει για την Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ ανασυγκρότηση, αλλά και διεύρυνση;
Λαμβάνοντας υπόψιν την συγκυρία που έχει διαμορφωθεί μετά την εκλογική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και τα δεδομένα που προκύπτουν ήδη από τους πρώτους μήνες της ακραία νεοφιλελεύθερης και αυταρχικής διακυβέρνησής της, θεωρούμε ότι η συγκρότηση ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών είναι αναγκαία, ώστε να στήσουμε αναχώματα στα παραπάνω σχέδια και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα της νέας γενιάς, των εργαζομένων και της κοινωνικής πλειοψηφίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η ανασυγκρότηση και η διεύρυνση δεν είναι απλά ένα αριθμητικό δεδομένο. Είναι πολύ περισσότερο μία κοινωνική ανάγκη να συσπειρώσουμε περισσότερους ανθρώπους και να αγωνιστούμε μαζί τους, σε όλα τα κοινωνικά πεδία, για ένα καλύτερο μέλλον. Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει εδώ και καιρό την διεύρυνση της, απευθυνόμενη σε κάθε προοδευτικό άνθρωπο που μάχεται για δημοκρατία, ελευθερία, αλληλεγγύη και κοινωνική δικαιοσύνη. Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να είναι εκείνη η μαζική, νεολαίστικη, αριστερή και ριζοσπαστική οργάνωση που θα αμφισβητεί και θα παλεύει σε κάθε κοινωνικό χώρο για τον κόσμο της κοινωνικής πλειοψηφίας. Για αυτόν τον λόγο χαιρετίζουμε όλους εκείνους τους αριστερούς, ριζοσπάστες και σοσιαλιστές νέους και νέες που πυκνώνουν τις γραμμές μας, για να αγωνιστούμε όλοι και όλες μαζί με συντροφικό και συλλογικό τρόπο για ένα κόσμο όπου θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας.

Με βάση την απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, το συνέδριο της Οργάνωσης θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του Μάρτη, λίγους μήνες δηλαδή πριν το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς προχωράει, λοιπόν, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το συνέδριό της, καθώς και στο δρόμο προς το συνέδριο του κόμματος; Τι σηματοδοτούν αυτοί οι δύο κόμβοι;
Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε κάθε χώρο, όπου ζει και δρα η νέα γενιά. Αυτήν την στιγμή, που οι νέοι άνθρωποι δοκιμάζονται από τις αντικοινωνικές πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας, είναι πιο επιτακτική η ανάγκη για την χάραξη ενός πολιτικού σχεδίου που θα αντανακλά της ανάγκες μας. Για αυτό το λόγο, στο δρόμο προς το συνέδριο, η Οργάνωσή μας βρίσκεται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, σε κάθε σχολείο και πανεπιστήμιο, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε μαζικό χώρο, προκειμένου να συζητήσει με τους νέους ανθρώπους για τις θέσεις και προτάσεις μας, με κεντρική επιδίωξη την κοινωνική χρησιμότητα και με γνώμονα τις αρχές και αξίες της Αριστεράς.
Το Συνέδριο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας κόμβος που θα σηματοδοτήσει την νέα φάση για την Οργάνωσή μας, μία φάση εντατικοποίησης της παρουσίας μας σε κάθε κινηματικό, κοινωνικό και πολιτικό ραντεβού. Παράλληλα λίγο καιρό μετά το συνέδριο της Νεολαίας θα πραγματοποιηθεί και το συνέδριο του κόμματος, το οποίο θα σηματοδοτήσει επίσης μία νέα φάση όπου θα αποκρυσταλλωθεί η μαζικοποίηση των οργανώσεων και θα διαμορφωθεί το σχέδιο για την επόμενη μέρα. Ο στόχος είναι το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ να βγει από αυτή την ύψιστη πολιτική διαδικασία πιο δυνατό, πιο συγκροτημένο, πιο έτοιμο να απαντήσεις στις κοινωνικές ανάγκες και κυρίως να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των υποτελών τάξεων.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet