Με την οικονομική κρίση της χώρας, εκτός των άλλων περικοπών είχαμε και τεράστιες περικοπές στη χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Με δεδομένο ότι το 2010 ψηφίστηκε ο «Καλλικράτης», που εφαρμόστηκε από 1.1.2011 και έδινε επιπλέον αρμοδιότητες στην αυτοδιοίκηση, χωρίς τους απαιτούμενους πόρους το πρόβλημα στην τοπική αυτοδιοίκηση επιδεινώθηκε ακόμα πιο πολύ. Η έλλειψη πόρων όχι μόνο δεν επέτρεπε να προγραμματιστούν έργα άμεσης προτεραιότητας για τους πολίτες, αλλά κινδύνευαν και οι υπάρχουσες υποδομές, καθώς οι πόροι που υπήρχαν δεν επαρκούσαν για τη συντήρησή τους.
Μέχρι το 2015 οι πόροι προς την αυτοδιοίκηση έβαιναν συνεχώς μειούμενοι. Κανένα ενδιαφέρον για να βρεθούν λύσεις. Μετά το 2015, η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αναζητώντας πόρους και τρόπους για την χρηματοδότηση της αυτοδιοίκησης διαπραγματεύεται με την  Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), που δίνει πόρους με ευνοϊκούς όρους, μεταξύ των άλλων και για επενδύσεις σε έργα υποδομών. Η ΕΤΕπ
απαντά ότι υπάρχει δανειακή σύμβαση μεταξύ της ΕΤΕπ και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ), που συνήφθη το Νοέμβριο του 2013 με ποσό 200 εκατ. και προοριζόταν για έργα στους δήμους. Το ποσοστό συμμετοχής ήταν 50% για τον κάθε συμβαλλόμενο.

Το χρονικό λειτουργίας του προγράμματος

Αυτό το δανειακό πρόγραμμα είχε ελάχιστη απορρόφηση, καθώς επιβάρυνε τους προϋπολογισμούς των δήμων. Τον Ιούνιο του 2017 η ΕΤΕπ και το ΤΠΔ τροποποιούν τη σύμβαση σε ποσοστό συμμετοχής 75% ΕΤΕπ και 25% ΤΠΔ και ποσό 134 εκατ. Ουσιαστικά το ποσό συμμετοχής της ΕΤΕπ παραμένει το ίδιο 100 εκατ. Τέλος, το δάνειο θα αποπληρώνεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), χωρίς καμία επιβάρυνση για τους δήμους. Αυτό είναι το πρόγραμμα «Φιλόδημος», που έθεσε σε εφαρμογή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Η ΕΤΕπ γνωρίζοντας την αδυναμία απορρόφησης από τη χώρα, και κυρίως από την αυτοδιοίκηση, δεν ήθελε να δεσμεύσει μεγάλα ποσά που θα έμεναν στο «ράφι» για χρόνια -δύο με τρία χρόνια υπολογίζεται ο χρόνος ωρίμανσης των έργων στην Ελλάδα- και δέσμευσε το παραπάνω ποσό με τη δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης. Ο χρόνος της επαναδιαπραγμάτευσης ήταν ο Νοέμβριος που πέρασε. Επειδή το πρόγραμμα ήταν ευέλικτο και ταυτόχρονα στοχευμένο σε έργα και υποδομές που είχαν ανάγκη οι δήμοι, ενώ ταυτόχρονα δεν επιβάρυνε τους προϋπολογισμούς τους, αγκαλιάστηκε από την τοπική αυτοδιοίκηση και μέσα σε δύο χρόνια εντάχθηκαν πάνω από 700 έργα, ύψους άνω των 1,5 δισ.  ευρώ. Συγκεκριμένα, 21 έργα ύψους 30 εκατ. ευρώ έχουν δημοπρατηθεί και έχουν υπογραφεί δανειακές συμβάσεις, 170 έργα ύψους 450 εκατ. ευρώ έχουν επίσης δημοπρατηθεί και τα υπόλοιπα έχουν ενταχθεί για χρηματοδότηση.
Έχουμε, λοιπόν, τρεις πηγές χρηματοδότησης για όλα τα παραπάνω έργα. Μια από την ΕΤΕπ, μια από το ΤΠΔ και μία από το ΠΔΕ. Σε περίπτωση υποεκτέλεσης έργων από το ΠΔΕ, πράγμα σύνηθες, όπως φέτος, μπορούν να πληρωθούν απευθείας τα έργα του «Φιλόδημου». Το ίδιο το ΤΠΔ έχει τη δυνατότητα να καλύψει όλο το ποσό του δανείου.
Τέλος, υπάρχει η δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης με την ΕΤΕπ, όταν υπάρχουν απορροφήσεις πέραν των προβλεπόμενων ποσών. Τέλος, υπάρχει η ευελιξία να μεταφερθούν έργα ώριμα είτε στο ΠΔΕ, είτε στο ΕΣΠΑ. Στην πράξη, δηλαδή, ο «Φιλόδημος» λειτουργεί και ως μηχανισμός επιτάχυνσης της ωρίμανσης έργων, που αποτελούσε ένα από τα μεγάλα προβλήματα απορρόφησης κονδυλίων. Μέχρι πριν λίγο καιρό, ο σημερινός υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος είχε εντάξει έργα στο πρόγραμμα. Επίσης σε ερώτηση που του έγινε από τον προηγούμενο υπουργό κ. Σκουρλέτη, στην απάντησή του καμία νύξη δεν υπήρξε για «φούσκα» του προγράμματος.

Άριστοι στην κουτοπονηριά

Ξαφνικά ο υπουργός στο χαιρετισμό του, στο πλαίσιο των εκλογών της ΚΕΔΕ για εκλογή νέου  ΔΣ της ένωσης, μίλησε με δραματικούς τόνους για το πρόγραμμα «Φιλόδημος». Το χαρακτήρισε «φούσκα» και ότι τα έργα  που έχουν ενταχθεί, είναι κυριολεκτικά στον αέρα (μερικά από αυτά τα έχει εντάξει ο ίδιος), αλλά  θα τα σώσει με ένα νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα, που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2020 και θα ολοκληρωθεί το 2023. Πώς θα τα σώσει; Μα εκμεταλλευόμενος την ευελιξία που του προσφέρει ο ίδιος ο «Φιλόδημος» και εντάσσοντάς τα στα περιφερειακά και τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ.
«Θα πείσουμε την ΕΤΕπ ότι το υπουργείο Εσωτερικών, οι δήμοι και οι περιφέρειες έχουν την ικανότητα να ωριμάσουν τα έργα με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από αυτήν που υπήρξε μέχρι σήμερα και έχω την έγκριση ότι θα διασφαλίσουμε ένα πολύ σημαντικό ποσό για να κάνουμε πράξη το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα έργων, για το οποίο σας μίλησα προηγούμενα», δήλωσε ο ίδιος. Μα όλα αυτά τα έχει εξασφαλίσει ο «Φιλόδημος». Τι είναι αυτό που αναγκάζει τον υπουργό να τον αλλάξει; Τι κάνει νιάου – νιάου στα κεραμίδια; Με ένα σμπάρο, δύο τρυγόνια, λέει ο λαός μας. Πρώτον, θα συκοφαντήσουμε το «Φιλόδημο» και άρα την προηγούμενη κυβέρνηση και τον «καταραμένο όφι» ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερον, θα ελέγξουμε μέσω του υπουργείου Εσωτερικών και θα χειραγωγήσουμε την αυτοδιοίκηση. Κάθε δήμαρχος θα περνάει από το «τεζάχι», θα φωτογραφίζεται και θα ομνύει στον υπουργό. Ουσιαστικά ένα επιτυχημένο πρόγραμμα που έδωσε λύσεις σε μεγάλα προβλήματα και ανάγκες της αυτοδιοίκησης και συνδέθηκε με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και που βεβαίως θα εκτελείται τα δύο επόμενα χρόνια, πρέπει να συκοφαντηθεί και να χρεωθεί ως δικό τους έργο. Η αλήθεια να λέγεται. Πρέπει να τους αναγνωριστεί η αριστεία στην κουτοπονηριά.

Κανένα έργο στον αέρα, εκτός αν έτσι αποφασίσει η ΝΔ

Με ανοιχτή επιστολή τους προς τους δημάρχους της χώρας, οι πρώην
υπουργοί Εσωτερικών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης και Α. Χαρίτσης απάντησαν στον κ. Θεοδωρικάκο τα εξής:
«Ο Φιλόδημος προβλέπει επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ, ενώ ο μηχανισμός αποπληρωμής των έργων περιλαμβάνει ως ενδιάμεσο στάδιο, ίδιους πόρους του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αρχικού ύψους 134 εκ. ευρώ και αποπληρωμή του συνολικού κόστους των έργων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, χωρίς να επιβαρύνονται οι προϋπολογισμοί των δήμων. Το ποσό των 134 εκ. ευρώ του δανείου από την ΕΤΕπ δεν αποτελεί «ταβάνι» σε καμία περίπτωση. Αντίθετα, αποτελεί εγγύηση της ΕΤΕπ ότι χρηματοδοτεί το πρόγραμμα. Εξαρτάται από την κυβέρνηση και τους δήμους πόσο γρήγορα θα τρέξουν τα έργα για να επεκταθεί το δάνειο», σημειώνουν και αναρωτιούνται «γιατί κάποιος θα αποφάσιζε να καταργήσει ένα τόσο ευέλικτο πρόγραμμα, τη στιγμή που μπορεί να το επεκτείνει όπως αυτός θέλει, με βάση τις δικές του πολιτικές προτεραιότητες; Και την ίδια στιγμή να ανακοινώνει νέο παρόμοιο πρόγραμμα στη θέση του προηγούμενου; Σε κάθε περίπτωση, η παλαιοκομματικού τύπου μεθόδευση του υπουργού, θα οδηγήσει τα έργα σε απρόβλεπτες καθυστερήσεις ή σε ματαίωση, την οικονομία να στερείται επενδύσεις, το ΠΔΕ να στερείται απορρόφησης και τους δήμους και τους δημότες σε απόγνωση», καταλήγει η ανοιχτή επιστολή.

Πέτρος Ζούνης
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet