Ηταν εκεί, στη γωνία των οδών Πατησίων και Μάρνη. Το θερινό θέατρο «Αθήναιον», χωρητικότητας 1.000 θεατών, έστεκε από το 1895 απέναντι από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Πολυτεχνείο. Γνώρισε δόξες και συνδέθηκε με την καλλιτεχνική δημιουργία δεκαετιών. Σημαδεύτηκε από «Το μεγάλο μας τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, που έκανε πρεμιέρα μεσούσης της χούντας, στις 22 Ιουνίου 1973, με τον αείμνηστο Ξυλούρη να ξεσηκώνει το κοινό, τραγουδώντας «Φίλοι κι αδέλφια, μανάδες, γέροι και παιδιά…».

«Διατίθεται το παρόν»

Την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα το θέατρο έκλεισε. Με μια πινακίδα που έγραφε «διατίθεται το παρόν» παρέμενε ως φάντασμα μιας παλιάς αίγλης μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο που μπουλντόζες το γκρέμισαν. Στο οικόπεδο-φιλέτο σχεδιάζεται πλέον η οικοδόμηση ξενοδοχείου 10 ορόφων και 700 κλινών που θα σκιάσει κυριολεκτικά την ευρύτερη περιοχή της Πατησίων. Τον Ιούλιο του 2018 το θέμα συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων, χωρίς να διευκρινιστεί ότι πρόκειται για την ανέγερση ενός τόσο ογκώδους κτιρίου, με την τότε αρμόδια αντιδήμαρχο, Νανά Σπυροπούλου, να καθησυχάζει τους δημοτικούς συμβούλους, λέγοντας ότι ο ρόλος του δήμου είναι καθαρά γνωμοδοτικός και διευκρινίζοντας ότι απαιτούνται πολλές σχετικές εγκρίσεις για την οικοδόμηση. Η εισήγηση της Υπηρεσίας Σχεδίου Πόλεως ανέφερε ότι «αν αλλάξουν οι χρήσεις γης, αυτό θα έχει θετικές επιπτώσεις, καθώς αναμένεται επιτάχυνση της καθιέρωσης της περιοχής ως ανερχόμενου τουριστικού προορισμού, ώθηση στην αξιοποίηση του κενού κτιριακού αποθέματος, αναχαίτιση των φαινομένων παραβατικότητας, αύξηση της εμπορικής αξίας γης και διαμόρφωση μιας πλέον βιώσιμης γειτονιάς για τους κατοίκους και τους επισκέπτες».

Με πρόσχημα την «ανομία» και τα «μπάχαλα»

Η εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας, για να δικαιολογήσει την αναγκαιότητα ανέγερσης του μεγαθήριου 10 ορόφων (!), δεν παρέλειψε να χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα την «ανομία», τα «μπάχαλα»...
«Το κέντρο διάγει μείζονα κοινωνική, οικονομική, περιβαλλοντική και πολεοδομική κρίση από την οποία δεν εξαιρείται η συγκεκριμένη περιοχή που την χαρακτηρίζουν διαδοχική εκκένωση επαγγελματικών χώρων, φαινόμενα παραβατικότητας λόγω εγκατάστασης περιθωριακών κοινωνικών ομάδων, συμπλοκές μειονοτήτων της νεολαίας με την αστυνομία που λαμβάνουν χώρα πέριξ του ΕΜΠ, με επακόλουθο την ερήμωση της περιοχής κυρίως τις απογευματινές ώρες».
Τελικά η πρόταση εγκρίθηκε, με τους δημοτικούς συμβούλους της Ανοιχτής Πόλης, Κώστα Αλεξίου και της Λαϊκής Συσπείρωσης, Στέλιο Λάμπρου να καταψηφίζουν. Έναν χρόνο αργότερα, τον Ιούνιο του 2019, ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης υπέγραψε την υπουργική απόφαση για τη «σημειακή τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) του δήμου» στο οικοδομικό τετράγωνο 99 (όπου σχεδιάζεται να χτιστεί το γιγαντιαίο ξενοδοχείο), αλλά και στο διπλανό υπ’ αριθμόν 99, όπου βρίσκεται το ανακαινισμένο ξενοδοχείο «Ακροπόλ». Για να υψωθεί αυτό το μεγαθήριο εκδόθηκε προέγκριση άδειας από την πολεοδομία του δήμου Αθηναίων τον Αύγουστο του 2019, δηλαδή λίγο πριν από τη λήξη της θητείας της προηγούμενης δημοτικής αρχής.
Πέρα από τη σημασία που έχει αυτή η σπουδή να ανοίξει ο δρόμος για την ανέγερση, έχει σημασία να τονιστεί ότι στις απαιτούμενες εγκρίσεις για να δοθεί η οριστική άδεια, η αρμόδια πολεοδομία δεν αναφέρει ρητά ότι πρέπει να γνωμοδοτήσει και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, δεδομένου ότι το οικόπεδο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Επιγραφικό Μουσείο και το Πολυτεχνείο.

Ξανά στο δημοτικό συμβούλιο με πρωτοβουλία της Ανοιχτή Πόλης

Το ζήτημα της ανέγερσης του ξενοδοχείου συζητήθηκε εκ νέου στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας στις 2 Δεκεμβρίου. «Για την Ανοιχτή Πόλη, η συζήτηση για μια παρέμβαση τέτοιας κλίμακας, όπως η ανέγερση δεκαόροφου ξενοδοχείου δυναμικότητας 700 κλινών και μάλιστα σε ένα εμβληματικό σημείο της Αθήνας -απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο και το ιστορικό συγκρότημα του ΕΜΠ, αλλά και δίπλα στο ανακαινισμένο “Ακροπόλ”- δεν μπορεί να εξαντλείται στη στενώς εννοούμενη πολεοδομική νομιμότητα», δηλώνει στην «Ε» ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης, Νάσος Ηλιόπουλος. «Θεωρούμε πως ο υφιστάμενος σχεδιασμός όχι μόνο θα αλλοιώσει το αστικό τοπίο της περιοχής, αλλά θα επιφέρει και σοβαρές επιβαρύνσεις, τόσο λειτουργικές όσο και κυκλοφοριακές. Γι’ αυτόν το λόγο, φέραμε το ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 2/12 και ζητήσαμε από τη δημοτική αρχή να πάρει σαφή θέση», επισημαίνει.

Μαρία Λυκούρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet