Του Ρένου ΓεωργίουΕνας έμπειρος αναλυτής της αριστεράς είχε πει ότι τα κομματικά συνέδρια τελειώνουν είτε με χειροκροτήματα είτε με αποχωρήσεις. Στην ερώτηση που ακολούθησε «και πού παίρνονται οι αποφάσεις;» η απάντηση του ήταν «στους διαδρόμους». Το 13ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, που έγινε την περασμένη εβδομάδα, δεν έληξε ούτε με χειροκροτήματα ούτε με αποχωρήσεις αλλά με αγώνα δρόμου. Ό,τι πιο συμβολικό για ένα κόμμα με μοναδικό στοιχείο συνοχής των μελών και των στελεχών του τη νομή της εξουσίας.
Σε αντίθεση με τη συνήθεια στον, έως σήμερα, χώρο της αριστεράς, όπου οι πολιτικές διαφωνίες μπορεί να γίνουν αφορμή ακόμα και για διάσπαση των διαφωνούντων, στον χώρο της δεξιάς οι ιδεολογικές αντιπαραθέσεις μπαίνουν εύκολα στο περιθώριο, καθώς η εξουσία και η διαχείριση των δημόσιων ταμείων είναι τα στοιχεία που ενώνουν.
Στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στηρίζεται: στην Ελλάδα από τους ενδιαφερόμενους να εξυπηρετήσουν γρήγορα τα συμφέροντά τους και από τους πολιτικούς που είτε αισθάνονται ότι ακόμα δεν είναι τόσο ισχυροί ώστε να διεκδικήσουν την προεδρεία του κόμματος είτε δεν θέλουν να φθαρούν διαχειριζόμενοι οικονομική κρίση. Στο εξωτερικό αυτός ο συνδυασμός δεν υπάρχει και ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος βρίσκεται εκτεθειμένος.
Διπλή ήτταΗ πρώτη μεγάλη διπλή ήττα της κυβέρνησης που χρεώνεται προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταγράφηκε αυτή την εβδομάδα. Δύο ανεξάρτητα μεταξύ τους θέματα παρουσιάζουν όλο το σαθρό υπόβαθρο πάνω στο οποίο είναι χτισμένα τα επιχειρήματα με τα οποία νίκησε τις εκλογές. Η περίπτωση Διαματάρη, προσωπική επιλογή του Μητσοτάκη, η οποία έρχεται μετά τους σκανδαλώδεις διορισμούς διοικητών στα νοσοκομεία, δείχνει ότι «οι άριστοι» δεν είναι τίποτα άλλο από «ημέτεροι». Η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και η ασυνεννοησία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του μεγάρου Μαξίμου παρουσιάζει ξεκάθαρα ότι το «επιτελικό κράτος» είναι μια έκφραση που χαϊδεύει τα αυτιά, αλλά δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ας προστεθεί σε αυτά ένα ακόμα στοιχείο που δεν πήρε δημοσιότητα αλλά επιβεβαιώνει ότι οι διοικούντες δεν έχουν καμία επαφή με το αντικείμενο εργασία τους. Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ζήτησε από τους πρυτάνεις των Πανεπιστημίων να της παραδώσουν τον αριθμό των ενεργών και μη ενεργών φοιτητών προπτυχιακών, μεταπτυχιακών, υποψηφίων διδακτόρων και μεταδιδακτόρων «εντός 24ώρου» (!). Καμμία επαφή με την πραγματικότητα.
Στιγμιότυπα με σημασίαΜία διαπίστωση που μπορεί να γίνει, αν συγκρίνουμε το φετινό συνέδριο με αυτά προηγουμένων ετών, είναι το μεγάλο άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των συνέδρων και παρατηρητών αναφορικά με την οικονομική και κοινωνική τους κατάσταση. Μέσα στην γκλαμουριά που έδιναν τα περίπτερα εταιρειών, στην άψογη εμφάνιση των υπαλλήλων τους που προσπαθούσαν να εξυπηρετήσουν ακόμα και λειτουργικές ανάγκες του συνεδρίου, του πικρού καφέ, αν αναλογιστεί κάποιος το ποσό που πλήρωνε για να τον αγοράσει, ξεχώριζαν οι άνθρωποι που δεν ανήκουν στην ελίτ του τόπου, περισσότερο από κάθε άλλη φορά. «Τώρα είμαστε κυβέρνηση, τώρα προσπαθούν να διοριστούν» είπε σε δημοσιογράφο στέλεχος τοπικής οργάνωσης όταν του ανέφερε το θέμα. Ξεχώρισαν επίσης και οι τρεις (3) κάρτες διαπίστευσης που πήρε δημοσιογράφος από τον γκισέ των διαπιστεύσεων. «Αυτοί μιλάνε για ασφάλεια;» έλεγε γελώντας σε συναδέλφους του.
Η μόνη εικόνα που θα πρέπει να μείνει στη μνήμη όσων παρακολούθησαν το 13ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας και προσπαθούν να κάνουν την όποια σύνδεση του με την πολιτική που εφαρμόζει το κυβερνών κόμμα είναι τον ωρυόμενο, στο βήμα του συνεδρίου, Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο είχε συνεπάρει η ακροδεξιά ρητορική του. Ο πρώην πρωθυπουργός βλέπει ότι η παρτίδα που ο ίδιος έστησε χάνεται, και ωφελημένοι αναμένεται να βγουν αυτοί που θεωρούσε ότι θα ήταν τα ισχυρά πιόνια του. Η υποδοχή που επιφυλάχθηκε στον Μάκη Βορίδη όταν μπήκε στον χώρο του συνεδρίου ήταν πολύ πιο ενθουσιώδης απ’ ότι στον ίδιο τον Σαμαρά, ακόμα και στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Μάκης Βορίδης έφθασε στον χώρο ακριβώς την ώρα που είχε προγραμματιστεί να αρχίσουν οι εργασίες του συνεδρίου και ενώ τα υπόλοιπα διακεκριμένα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας είχαν ολοκληρώσει τις χειραψίες και είχαν πάρει τις θέσεις τους.