Του Στράτου Κερσανίδη


Με τη νέα διοίκηση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος συναντήθηκε την περασμένη Δευτέρα η νέα ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, στο πλαίσιο «αυτοψίας» που πραγματοποίησε στη Βεργίνα, τη Βέροια και την Αμφίπολη.
Συγκεκριμένα η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, και ο γ.γ. Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ενημερώθηκαν από την πρόεδρο του δ.σ., Γιάννα Καρύμπαλη και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΚΘΒΕ, Νίκο Κολοβό, για τα χρονίζοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο φορέας.
Στο δελτίο Τύπου που έσπευσε να εκδώσει το υπουργείο αναφέρεται πως «τα σοβαρά και χρονίζοντα προβλήματα του ΚΘΒΕ εντάθηκαν την τελευταία πενταετία».
Προσπαθώντας να παραμείνω ευγενής θα πω απλά πως μόνον ως δείγμα κακοήθειας και εκδικητικότητας μπορεί να εκληφθεί η παραπάνω αναφορά.
Φαίνεται πως η νέα ηγεσία του ΥΠΠΟ ακολουθεί πιστά τη γραμμή της κυβέρνησης της ΝΔ, που είναι η πολιτική του οδοστρωτήρα. Δηλαδή πως τίποτε καλό δεν συνέβη τα προηγούμενα χρόνια, όσα έγιναν ήταν στραβά κι ανάποδα και τώρα που επανήλθε η κανονικότητα θα διορθωθούν (ή θα καταστραφούν) τα πάντα! Άλλωστε αυτός είναι ο ρόλος του επιτελικού κράτους που επικαλείται ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος είναι «η τελευταία ελπίδα της χώρας», κατά τη ρήση του κ. Σταμάτη Φασουλή.


Προς επίρρωση των ισχυρισμών της διοίκησης Καρύμπαλη-Κολοβού, πιστών οπαδών του συστήματος Μενδώνη-Παναγιωταρέα, ας παραθέσουμε απλά όλες τις αποτυχίες της προηγούμενης διοίκησης Στυλιανού-Αναστασάκη-Τσιμά. Και φυσικά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αφού, ως γνωστός, εκείνη φταίει για όλα!
1. Το ΚΘΒΕ δεν χρωστά τίποτε χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες της προηγούμενης διοίκησης και της προηγούμενης κυβέρνησης. Και φυσικά χάρη στη χρηστή διαχείριση τα πέντε προηγούμενα χρόνια. Αυτό σε αριθμούς σημαίνει πως το χρέος των 8,5 εκατομμυρίων το 2014, μετετράπη σε πλεόνασμα 2,8 εκατομμυρίων το 2019.
2. Στο ΚΘΒΕ δεν υπάρχει καμία οικονομική εκκρεμότητα απέναντι στους εργαζόμενους, σε αντίθεση με την κατάσταση πριν από το 2015 (απεργίες, μαύρα πανιά κ.λπ.)
3. Χάρη σε συντονισμένες ενέργειες της προηγούμενης διοίκησης επιτεύχθηκε η μείωση του ΕΝΦΙΑ από 60.000 σε 1.500 ευρώ!
4. Το ΚΘΒΕ την προηγούμενη πενταετία αύξησε τον αριθμό των θεατών του κατά 40%. Από 106.000 θεατές το 2014, έφτασε τις 170.000 τον επόμενο χρόνο και τις 200.000 ετησίως τα επόμενα χρόνια.
5. Την τελευταία πενταετία δημιουργήθηκαν από το ΚΘΒΕ οι Συναντήσεις των νέων καλλιτεχνών Νοτιοανατολικής Ευρώπης, το Διεθνές Φεστιβάλ του Θεάτρου Δάσους, το Ολοήμερο Θερινό Καλλιτεχνικό Εργαστήρι, το Θεατρικό εργαστήρι για νέους και νέες με αναπηρίες, το ετήσιο καλλιτεχνικό εργαστήρι για νεαρούς πρόσφυγες, καθώς και σεμινάρια δράσεις για ευάλωτες ομάδες και δράσεις προώθησης νέων καλλιτεχνών.
6. Την τελευταία πενταετία, 22.675 άνεργοι παρακολούθησαν δωρεάν παραστάσεις του ΚΘΒΕ, ενώ το φθηνό εισιτήριο των 5 ευρώ επεκτάθηκε σε 2 ημέρες την εβδομάδα, κάθε Τετάρτη και Πέμπτη.
7. Την τελευταία πενταετία το ΚΘΒΕ κατάφερε με νέα και ενδιαφέροντα έργα να πλησιάσει το κοινό με παραστάσεις σε σχολεία, φυλακές, νοσοκομεία.
8. Την τελευταία πενταετία το ΚΘΒΕ κατάφερε να «διεισδύσει» στην πόλη έτσι ώστε οι Θεσσαλονικείς να το αισθανθούν σαν κάτι δικό τους και να το αγκαλιάσουν.
9. Την τελευτά πενταετία το ΚΘΒΕ ταξίδεψε με παραστάσεις του σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως στη Σόφια, το Μπιλμπάο, το Ανόι, το Βελιγράδι , το Πεκίνο, τη Στουτγάρδη, το Μπόχουμ, το Τελ Αβίβ, το Κλουζ-Ναπόκα.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet