Επιμέλεια: Κατερίνα Αναστασίου
catana@freemail.gr

Υφάνσεις
Ζωγραφική και ταπισερί στην Ελλάδα από το 1960 μέχρι σήμερα


Η αποκάλυψη της σπουδαίας και ιδιαίτερης αλλά σχετικά άγνωστης όψης της ελληνικής χειροτεχνικής παραγωγής της ύφανσης αποτελεί πρωταρχικό σκοπό της έκθεσης που διαρκεί έως τις 16 Φεβρουαρίου 2020. Η τοποθέτηση μάλιστα δίπλα στις ταπισερί και τα χειροποίητα χαλιά των αντίστοιχων ζωγραφικών έργων από τα οποία προήλθαν προσφέρει τη δυνατότητα παραλληλισμού. Η έκθεση χωρίζεται σε τρεις ενότητες: Στην πρώτη παρουσιάζεται η αναβίωση των ταπισερί κατά τη δεκαετία του 1960, γεγονός που συνδέεται με την αναβίωσή τους στη Γαλλία και την Αγγλία ήδη από το μεσοπόλεμο. Η δεύτερη ενότητα ξετυλίγει την παραγωγή χειροποίητων χαλιών κατά τις επόμενες δύο δεκαετίες και τις δημιουργίες στον ευρωπαϊκό χώρο, ενώ στην τρίτη παρουσιάζονται τα νεότερα περίοπτα, τριών διαστάσεων έργα, τα οποία εκπέμπουν μία νέα αντίληψη για την ύφανση. Διατίθεται ομότιτλη έκδοση (στα ελληνικά και τα αγγλικά) που περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό, το τεκμηριωτικό υλικό και κείμενα ειδικών. Ωράριο: Πέμπτη, Κυριακή 10.00 – 18.00, Παρασκευή, Σάββατο 10.00 – 22.00. Τιμή εισιτηρίου: 8 ευρώ, μειωμένο: 4 ευρώ, ενιαίο: έκπτωση 20%.
Μουσείο Μπενάκη – Κτήριο Οδού Πειραιώς (Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου 1, Αθήνα, τηλ.: 2103453111)

 

Μελίτα Βαγγελάτου. Καζαμπλάνκα


Πόλη–λιμάνι με πολυδιάστατο χαρακτήρα, η Καζαμπλάνκα προβάλλει την ιδιαιτερότητά της μέσα από τα φωτογραφικά στιγμιότυπα της Μελίτας Βαγγελάτου, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια. Η πρώτη ενότητα της έκθεσής της εστιάζει στις παραδοσιακές γειτονιές της πόλης για τις οποίες ο φακός επικεντρώνεται στον τρόπο ζωής των κατοίκων, προσφέροντας ένα ψηφιδωτό εικόνων από έθιμα, ασχολίες και καθημερινές δραστηριότητες που παρέμειναν αμετάβλητες στο χρόνο. Στη δεύτερη ενότητα φωτογραφιών δημιουργείται ένα αρχιτεκτονικό πορτραίτο της πόλης μέσα από την παρουσίαση των διαφορετικών στοιχείων της, αναδεικνύοντας το παλαιό και δαιδαλώδες τμήμα, το λιμάνι με το ναυπηγείο, σημαντικά κτήρια από την εποχή του γαλλικού προτεκτοράτου και τέλος αρχιτεκτονήματα με σύγχρονη αισθητική μέσα από τα οποία διαφαίνεται το νεωτερικό πρόσωπο της πόλης. Η έκθεση έχει διάρκεια μέχρι την 1η Μαρτίου 2020. Ωράριο: Πέμπτη έως Κυριακή 10.00 – 18.00. Πραγματοποιούνται ξεναγήσεις. Γενική είσοδος: 9 ευρώ, 7 ευρώ.
Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης (Ασωμάτων 22 & Διπύλου 12, Αθήνα, τηλ.: 2103251311)

 

Παιχνίδια
Η Τέχνη (ειδικά ως γνωσιακό σύστημα κατανόησης) και το παιχνίδι (ως ενστικτώδης, διασκεδαστική διαδικασία) συνδέονται θεμελιωδώς και διαρκώς. Η παρούσα ομαδική εικαστική έκθεση αναδεικνύει τα δημιουργικά, φανταστικά, μεταμορφωτικά και εννοιολογικά παιχνίδια των συμμετεχόντων, και τελικά αναδεικνύει πώς η εικαστική παραγωγή λειτουργεί ως παιχνίδι και πώς αντιστρόφως το παιχνίδι αποτελεί ταυτόχρονα έργο τέχνης. Μέσα από μια πολυμορφία μέσων, τα έργα που εκτίθενται έως τις 31 Δεκεμβρίου αποτελούν παιχνιδιάρικα ερεθίσματα για σκέψη, χαρά και απόλαυση. Η θέασή τους έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει εμπειρία αυθόρμητων συνειρμών και ερμηνειών, και στο σύνολό τους προσφέρουν την ευκαιρία αφύπνισης της μνήμης, ενεργοποίησης της φαντασίας και ανακάλυψης της χαμένης μαγείας του κόσμου μας, όπως επισημαίνει η Νίκη Παπασπύρου. Στην έκθεση περιλαμβάνονται ζωγραφικά και γλυπτά έργα, κατασκευές και φωτογραφίες κ.ά., και συμμετέχουν ενδεικτικά οι καλλιτέχνες: Γ. Αδαμάκης, Β. Αναστασοπούλου, Κλ. Γκιζελή, Ν. Ζαρικιάν, Χρ. Κούρτογλου, Ι. Ράλλη, Μ. Σταμπούλου, Ν. Τρανός, Δ. Φλέσσα.
Γκαλερί Ζουμπουλάκη (Πλ. Κολωνακίου 20, Αθήνα, τηλ.: 2103608278)
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet