Το Ποτάμι αντιγράφει τη Νέα Δημοκρατία; «Δικαιολογημένη» χαρακτήρισε την «έκρηξη του κ. Ψαριανού» το Ποτάμι, την ίδια ώρα που πρότεινε χρονική επέκταση στην αναγνώριση της ιθαγένειας και κατήγγειλε την ΕΡΤ ως «γνωστή από τα παλαιά εικόνα».
Η αντιπολιτευτική τακτική του Ποταμιού τον τελευταίο καιρό έχει συγκροτηθεί περίπου όπως εκείνη της Νέας Δημοκρατίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι σχεδόν ταυτόσημες ανακοινώσεις των δυο κόμματων για το άνοιγμα της ΕΡΤ: «Θα κοστίσει, βέβαια, αρκετά παραπάνω στον ελληνικό λαό, αλλά θα απολαύσει την κομματική προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ σε όλο της το μεγαλείο», έγραφε σε ανακοίνωση της η ΝΔ και συμπλήρωνε το Ποτάμι την Πέμπτη το μεσημέρι: «Υπουργοί της Κυβέρνησης παρελαύνουν, ενημέρωση βασισμένη στα non paper του Μαξίμου και “επαναστατικός” οίστρος για τη νίκη του κινήματος (της νυν και αεί ΠΟΣΠΕΡΤ) συνθέτουν μια γνωστή από τα παλιά εικόνα σε όλους μας. Μόνο οι Μπόλεκ και Λόλεκ λείπουν».
Περίπου το ίδιο σκηνικό και στο καυτό ζήτημα της διαπραγμάτευσης. Την Τετάρτη, η κινδυνολογία είχε φτάσει στο μη παρέκει για το κόμμα του Κέντρου. Ανακοίνωνε πως φτάνει η ώρα μηδέν για τη χώρα και πως το ενδεχόμενο μιας καταστροφικής ρήξης αυξάνεται. Τα ίδια ανακοίνωνε και η Νέα Δημοκρατία.
Το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη είχε όμως δυο πολύ συγκεκριμένες υποχωρήσεις σε υποτιθέμενα αξιακά του ζητήματα την προηγούμενη εβδομάδα.
Έμφυλη βία
Η αν. Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την τηλεοπτική εκπομπή της Όλγας Τρέμη έπειτα από χειρονομίες και φωνές του βουλευτή Γρηγόρη Ψαριανού. Μάλιστα, η Γενική Γραμματεία Ισότητας κατήγγειλε το γεγονός: «από τη χρήση επιφωνημάτων που συνηθίζονται για να τραβήξουν την προσοχή ζώων, μέχρι το χτύπημα του χεριού στο τραπέζι, την ένταση της φωνής, τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς και τέλος την απειλητική στάση σώματος προς τη συνομιλήτρια, αποτελούν κατεξοχήν παραδείγματα τρόπων με τους οποίους ασκείται η έμφυλη βία στο δημόσιο χώρο αλλά και στην καθημερινότητα». Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Πιστεύουμε ότι φαινόμενα όπως το χθεσινό, δημιουργούν συνθήκες αναπαραγωγής έμφυλων στερεοτύπων και απενοχοποίησης της έμφυλης βίας είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό χώρο». Το Ποτάμι σχολίασε το γεγονός ως εξής: «Την έντονη αντίδραση του βουλευτή του Ποταμιού, Γρηγόρη Ψαριανού, προκάλεσε η αήθης φραστική επίθεση της Θεανώς Φωτίου. Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, έκανε προσωπική επίθεση κατά του κ. Ψαριανού, λέγοντάς του ότι “είσαστε με τους δανειστές και λέτε ψεύδη”. Η προσβολή της κας Φωτίου προκάλεσε τη δικαιολογημένη έκρηξη του κ. Ψαριανού, καθώς αποτελεί συνέχεια μίας παραπλανητικής ρητορικής».
Ιθαγένεια στο τέλος του Δημοτικού
Η δεύτερη υποχώρηση ήταν σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο ιθαγένειας για τα παιδιά των μεταναστών. Το Ποτάμι μπορεί να ψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο, όμως η πρόταση του είναι να αποκτά ιθαγένεια το όποιο παιδί μετά την περάτωση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, διάταξη που αν περνούσε θα επέκτεινε χρονικά το όριο. Η αιτιολογία αφορούσε πως με αυτόν τον τρόπο τίθεται το παιδί στο επίκεντρο, καθώς και η ουσιαστική ένταξη του. Θέση που ουσιαστικά αποτελεί και θέση της Νέας Δημοκρατίας…
Βασίλης Ρόγγας