TTIP: Υπό το φόβο της καταψήφισης, αναβλήθηκε η συζήτηση
Σημαντική επιτυχία του κινήματος ενάντια στη συμφωνία


Η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα σε ιδιωτικές εταιρείες να προσφεύγουν σε διεθνείς μηχανισμούς διαιτησίας ενάντια σε κράτη, όταν κρίνουν ότι το νομοθετικό έργο των κυβερνήσεων οδηγεί σε μείωση των κερδών τουςΩς πρώτη σημαντική επιτυχία του κινήματος ενάντια στην αμφιλεγόμενη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), μπορεί να θεωρηθεί η αναβολή ψηφοφορίας της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 10/6, ύστερα από απόφαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Ο λόγος που επικαλέστηκε είναι ο μεγάλος αριθμός τροπολογιών που κατατέθηκαν για το κείμενο ψηφίσματος. Οι ευρωομάδες της Αριστεράς, GUE/NGL, και των Πρασίνων αντέδρασαν στην αναβολή της συζήτησης, ενώ την απόφαση καταψήφισαν και 41 ευρωβουλευτές της ομάδας των Σοσιαλιστών Δημοκρατών. 

Λίγο πριν την απόφαση για την αναβολή της ψηφοφορίας είχαν συγκεντρωθεί πάνω από 2.000.000 υπογραφές,  πολιτών από κράτη - μέλη της ΕΕ,  ενάντια στην TTIP. Οι υπογράφοντες εξέφραζαν την αντίθεση τους και στη CETA, την αντίστοιχη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Καναδά. Στη Γερμανία, όπου μόνο το 18% των πολιτών υποστηρίζει την TTIP, έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 1.000.000 υπογραφές ενάντια στις δύο συμφωνίες. Η μυστικότητα με την οποία διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις για τη διατλαντική συμφωνία τα δύο τελευταία χρόνια, δημιουργεί ανησυχία σε μεγάλο αριθμό ευρωπαίων πολιτών.

Κίνδυνος για περαιτέρω ηγεμονία των αγορών 

 Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η διάταξη για τη δημιουργία μηχανισμού Επίλυσης Διαφορών Επενδυτή Κράτους. Ο ISDS( Investor State Dispute Settlement) δίνει τη δυνατότητα σε ιδιωτικές εταιρείες να προσφεύγουν σε διεθνείς μηχανισμούς διαιτησίας ενάντια σε κράτη, όταν κρίνουν ότι το νομοθετικό έργο των κυβερνήσεων  οδηγεί σε μείωση των κερδών τους. Ενδεικτική περίπτωση για τους κινδύνους που κρύβει αυτός ο μηχανισμός, είναι η υπόθεση της Vattenfall.Η σουηδική ενεργειακή εταιρείας μήνυσε το 2011 τη γερμανική κυβέρνηση για την απόφαση να τερματίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα μέχρι το 2022. Θεωρώντας ότι θα ζημιωνόταν από το κλείσιμο των πυρηνικών εργοστασίων, απαίτησε αποζημίωση 3,7 δισεκατομμυρίων ευρώ από το γερμανικό κράτος. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η μεταστροφή της ενεργειακής πολιτικής της Γερμανίας ήταν αναγκαία μετά το ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, στην Ιαπωνία, το 2011.

Το τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε με ανακοίνωσή του έντονη αντίθεση απέναντι στη συγκεκριμένη συμφωνία. «Η TTIP θέτει υπό αμφισβήτηση όχι μόνο τους δασμούς στα διάφορα προϊόντα, αλλά και τις διάφορες προδιαγραφές (περιβαλλοντικές, υγειονομικές) που πρέπει να τηρούν οι εταιρείες προκειμένου να παράγουν και να εμπορεύονται τα προϊόντα τους , αφού με την TTIP οι προδιαγραφές θα περιοριστούν στο ελάχιστο κοινό παρονομαστή των προδιαγραφών που ισχύουν σε ΕΕ και ΗΠΑ». Τονίζεται, επίσης, ο κίνδυνος πλήρους ιδιωτικοποίησης δημόσιων υπηρεσιών, όπως η υγεία και η παιδεία .

Η στάση της κυβέρνησης

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Λαπαβίτσα, για το αν έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες κυβερνητικές ενέργειες για να αποτραπεί η έγκριση της TTIP από τα κράτη - μέλη ήταν ιδιαίτερα επικριτικός. «Έχουν πραγματοποιηθεί 9 γύροι διαπραγματεύσεων. Η συμφωνία αυτή γίνεται και προχωρά υπό ένα αυστηρό καθεστώς αδιαφάνειας. Την περιβάλλει υπερβολική μυστικότητα». Ο ίδιος εκτίμησε ότι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων θα καθυστερήσει και δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν τη λήξη της τρέχουσας αμερικανικής Προεδρίας. Τόνισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση λόγω της αδιαφάνειας της διαδικασίας, της προβλεπόμενης δημιουργίας του ISDS, αλλά και της υποβάθμισης των εθνικών προτεραιοτήτων κάθε κράτους – μέλους, διαφωνεί με  την έγκριση της συμφωνίας. «Έχουμε διατυπώσει τις επιφυλάξεις μας για οποιαδήποτε συνέχιση της διαδικασίας με τους όρους που γίνεται σήμερα. Αν και δύσκολα θα ολοκληρωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση, ώστε να μην επιτραπεί χαλάρωση των ρυθμιστικών κανόνων». 

Αλέξανδρος Μαυρογένης 

Ν. ΧΟΥΝΤΗΣ: 
Η κυβέρνηση συμπαρατάσσεται στον αγώνα ενάντια στην ΤΤΙΡ


«Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση, διατυπώνοντας σε κάθε επίπεδο τις αμφιβολίες της για τις πραγματικές στοχεύσεις της συμφωνίας ΤΤΙΡ που προωθούνται εδώ και 2 χρόνια, προσπαθεί να συνδιαμορφώσει συμμαχίες με άλλα κράτη-μέλη, για την απαλοιφή των όρων εκείνων, με τους οποίους διακυβεύεται το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο και τίθενται σε κίνδυνο τα εργασιακά δικαιώματα, τα προσωπικά δεδομένα, η διατροφική ασφάλεια, το περιβάλλον, η δημοκρατία, προς όφελος των πολυεθνικών. 
Συμπαρατάσσεται με όλες τις κοινωνικές και δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις που θεωρούν αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα κάθε κυβέρνησης να νομοθετεί και να αποφασίζει τους κανόνες της επενδυτικής δραστηριότητας, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον», όπως δήλωσε στην «Εποχή» ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ν. Χουντής.
Πρόσφατα άρθρα ( Οικονομία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet