Τα χριστουγεννιάτικα ποδοσφαιρικά τουρνουά στην Αθήναι περισσότεροι ποδοσφαιρόφιλοι γνωρίζουν ότι τις ημέρες των Χριστουγέννων ποδόσφαιρο παίζεται μόνο στα αγγλικά γήπεδα, η περίφημη Boxing day. Είναι οι γιορτινές μέρες που οι Άγγλοι φίλαθλοι τις περνούν στις εξέδρες των γηπέδων. Και όμως από το 1943 μέχρι το 1962 είχαμε και στην Ελλάδα ποδόσφαιρο τις μέρες των Χριστουγέννων. Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ, με τη συμμετοχή ομάδων από την Ευρώπη, διοργάνωναν τουρνουά τις ημέρες των γιορτών.
Τον Δεκέμβριο του 1943, μέσα στην Κατοχή, διοργανώθηκε το πρώτο κύπελλο Εορτών (έτσι το έλεγαν...). Χιλιάδες φίλαθλοι έδωσαν το παρών, καθώς εκείνη την περίοδο ο κόσμος δεν είχε πολλές ευκαιρίες διασκέδασης. Άρχισε τη μέρα των Χριστουγέννων στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας με τον Ολυμπιακό να νικά 5-2 τον Παναθηναϊκό μπροστά σε 10.000 θεατές. Συνεχίστηκε στις αρχές Ιανουαρίου 1944 με δύο νίκες της ΑΕΚ (2-1 τον Παναθηναϊκό και 1-0 τον Ολυμπιακό), που κατέκτησε το τρόπαιο. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν τρομερή. Όπως διαβάζουμε σε φύλλο της «Αθλητικής Ηχούς»: «Το Κύπελλο Χριστουγέννων είναι το κύριον θέμα των συζητήσεων των Αθηναίων φιλάθλων μας. Ως γνωστόν είς τους αγώνας αυτούς εδήλωσαν συμμετοχήν αι 11 ομάδες Α’ κατηγορίας της πρωτευούσης πλην της ΑΕΚ, η οποία επροτίμησε να δώση δύο αγώνας προς τον Ολυμπιακόν εις το Φάληρον. Εκ των ένδεκα ομάδων κατόπιν κληρώσεως δεν θα λάβη μέρος εις τους προκριματικούς αγώνας ο Αθηναϊκός. Αι δέκα ομάδες εκληρώθησαν εις πέντε ζεύγη, διά πέντε αγώνας».
Ο «σκληρός» Δεκέμβρης του ‘44Τα επόμενα Χριστούγεννα η Αθήνα ήταν ελεύθερη, αλλά τα «Δεκεμβριανά» δεν επέτρεψαν να παιχθεί ποδόσφαιρο. Άλλωστε, το γήπεδο της Λεωφόρου δεν λειτουργούσε. Είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από έκρηξη βόμβας στις 23 Δεκεμβρίου. Η εορταστική ποδοσφαιρική δράση επανήλθε τα Χριστούγεννα του 1947 και το τουρνουά κράτησε μέχρι το 1962. Οι φίλαθλοι «αγκάλιασαν» τον εορταστικό θεσμό και κάθε χρόνο το γήπεδο της Λεωφόρου γέμιζε από φίλους του ποδοσφαίρου. Ο «θρύλος» του Ολυμπιακού, Ηλίας Υφαντής, έζησε τη διοργάνωση από την αρχή ως το τέλος της. Μιλώντας στο gazzetta.gr τονίζει: «Η εποχή εκείνη ήταν μοναδική και ανεπανάληπτη. Ήταν παιχνίδια που βγήκαν μέσα από πολλή μελέτη και μία άριστη διοργάνωση. Ήταν ένας θεσμός που δεν έδινε το δικαίωμα σε κανέναν να πει το παραμικρό, όπως γίνεται σήμερα. Ο νοών νοείτο. Από τους αγώνες εκείνους έβγαινε μια αγωνιστική αλήθεια και πολιτιστική. Όλοι το είχαν αγαπήσει αυτό το τουρνουά. Και στο πασχαλινό και στο Χριστουγεννιάτικο το γήπεδο ήταν πάντα κατάμεστο. Και τότε υπήρχε φτώχεια, αλλά ήταν αλλιώς...». Ο «πράσινος» Αριστείδης Καμάρας από τη πλευρά του θυμάται: «Όταν ήμουν πιτσιρίκι, στο γυμνάσιο, έπαιζε ο Παναθηναϊκός με τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο για το Κύπελλο Χριστουγέννων. Πρέπει να ήταν το 53’ ή το 54’. Φύγαμε μια παρέα 3-4 παιδιά που παίζαμε στα τσικό του Απόλλωνα και της ΑΕΚ και πήγαμε στη Λεωφόρο. Κατεβήκαμε με τα πόδια. Το γήπεδο ήταν τίγκα και υπήρχε ένα εκδοτήριο απέναντι από τη ΓΑΔΑ μέσα στο προαύλιο του Αγίου Σάββα, του Νοσοκομείου. Είχε κάγκελα και το είχαν βάλει εκεί. Κάτσαμε στην ουρά, στριμωξίδι πολύ, αλλά πήραμε εισιτήρια. Όταν πήγαμε να μπούμε, όμως, δεν υπήρχε θέση να κάτσουμε. Και μας έβαλαν κάτω, σε έναν διάδρομο! Υπήρχαν τα σιδερένια κάγκελα και ο κόσμος περιφερόταν. Είχαμε χώσει τα κεφάλια μας στο σίδερο και βλέπαμε το μισό γήπεδο. Μου είχε μείνει η ανάμνηση με τα γυαλισμένα κατάμαυρα παπούτσια του Γιώργου Δαρίβα με το “7” και δεν είδαμε ποδόσφαιρο. Ακούγαμε μόνο τα γκολ. Αυτή είναι η δική μου ανάμνηση από το Κύπελλο».
Διεθνείς παρουσίες...Από το 1952 στο Χριστουγεννιάτικο τουρνουά συμμετείχαν και ευρωπαϊκές ομάδες με την Αούστρια Βιέννης να είναι η πρώτη «ξένη» ομάδα που θα πάρει μέρος στους αγώνες. Τα επόμενα χρόνια αγωνίστηκαν η Ραπίντ Βιέννης, ο Ερυθρός Αστέρας, η Βοϊβοντίνα, η Παρτιζάν και η Βίνερ Βιέννης. Από τα αξιοσημείωτα της συμμετοχής ξένων ομάδων είναι η “βαριά” ήττα του Παναθηναϊκού με 8-3 από την Βοϊβοντίνα στις 26 Δεκεμβρίου του 1959. Τα τρία από τα οκτώ γκολ των Σέρβων σημείωσε ο Τόζα Βεσελίνοβιτς, ο οποίος τις δεκαετίες του ‘70, του ‘ 80 και του ‘90 διετέλεσε προπονητής του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ, του Απόλλωνα, του Διαγόρα Ρόδου και του Εθνικού Πειραιώς. Στην Αθλητική Ηχώ στις 24/12 του 1953 διαβάζουμε για την επίσκεψη της Γιουγκοσλαβικής Βοϊβοντίνα: «Η πανίσχυρος Βοϊβοντίνα ήλθε χθες και επροπονήθη το απόγευμα στον Παναθηναϊκό. Της αποστολής μετέχουν και οι περίφημοι διεθνείς Ράικωβ, Βεσελίνοβιτς, Μιλοβάνωβ, Μπόσκωβ. Αύριο το απόγευμα η ξένη ομάδας δίδει τον πρώτο αγώνα της εις Ελλάδα εναντίον της ΑΕΚ. Εξαιρετικό ενδιαφέρον προκαλεί η πρώτη αναμέτρησίς μας με τους Γιουγκοσλάβους εις την νέαν περίοδον». «Η Μπεογκράδσκι απειλεί να συντρίψει τον Απόλλωνα», αναφέρει το φύλλο της παραμονής των Χριστουγέννων του ‘58. «Η Βοϊβοντίνα συγκρούεται σήμερα εις το Φάληρον με τον Ολυμπιακό. Τεράστιο το ενδιαφέρον των ματς των Γιουγκοσλάβων. Αύριο θα παίξει με τον Παναθηναϊκό. Η ισχυρά γιουγκοσλαβική ομάδας κατέρχεται πάνοπλος», διαβάζουμε ανήμερα τα Χριστούγεννα του 1959. Μάλιστα, τη χρονιά εκείνοι οι Γιουγκοσλάβοι νίκησαν 8-3 τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο που έπαιξαν καθήλωσε τους Έλληνες.
Συνολικά ο Ολυμπιακός κατέκτησε 11 φορές το κύπελλο Χριστουγέννων, ενώ η ΑΕΚ είχε τρία κύπελλα και ο Παναθηναϊκός δύο. Σε δύο διοργανώσεις δεν αναδείχθηκε νικητής μιας και έληξαν με ισόβαθμες τις ομάδες που συμμετείχαν.
Μ. ΔιόγοςΠηγές: gazzetta.gr, Αρχείο Αθλητικής Ηχούς, Αρχείο Τύπου εφημερίδων και περιοδικών.