Του Τάσου Αναστασίου, από την «Αυγή»


** Η κ. Οικονόμου επιχειρεί να πυρπολήσει τη δίκη. Το δικαστήριο μπορεί να ανατρέψει την πρόταση. Το κίνημα οφείλει να αντιδράσει άμεσα, μαζικά, δυναμικά

«Μετά από μια ακροαματική διαδικασία που διήρκεσε τέσσερα χρόνια και οχτώ μήνες, που καταβλήθηκαν άοκνες προσπάθειες για την αποκάλυψη της αλήθειας, φτάσαμε στο τέλος της». Με αυτά τα ελπιδοφόρα λόγια ξεκίνησε την ανάγνωση της προτάσεώς της η εισαγγελέας, Αδαμαντία Οικονόμου, για να καταλήξει να θεωρεί «αποκάλυψη της αλήθειας» και απόδοση δικαιοσύνης την απαλλαγή όλων σχεδόν των κατηγορουμένων, πλην του καθ’ ομολογία δράστη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά.
Με λογικά άλματα, παραποίηση καταθέσεων αυτοπτών μαρτύρων και θυμάτων της Χρυσής Αυγής, απόκρυψη και απαξίωση καταθέσεων μαρτύρων της πολιτικής αγωγής, υιοθέτηση αναπόδεικτων καταθέσεων μαρτύρων της υπεράσπισης και κατηγορουμένων, παράβλεψη οπτικοακουστικών ντοκουμέντων και ιατροδικαστικών εκθέσεων, άρνηση σύνδεσης των γεγονότων, η εισαγγελέας κατάφερε να καταλήξει σε μία πρόταση που μόνο οργή και αγανάκτηση προκαλεί. Στο άκουσμά της, η μάνα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα Φύσσα, είπε «γιατί μας κοροϊδεύετε τεσσεράμισι χρόνια, για το θεαθήναι; Για να αθωώσετε τους πάντες, εκτός από τον καθ’ ομολογία δολοφόνο;»

Η πρόταση

Για την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, η εισαγγελέας προτείνει την ενοχή του δολοφόνου Γ. Ρουπακιά, χωρίς να την απασχολεί κατά την αγόρευσή της το κίνητρό του. Είναι «ο μόνος ένοχος», όπως είπε, για να καταλήξει πως δεν έδρασε κάποιο τάγμα εφόδου, αλλά υπήρξε «οχλαγωγία», που «δεν είχαν σκοπό να σκοτώσουν». Οι επιθέσεις στους αιγύπτιους αλιεργάτες και στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ ήταν «μεμονωμένα περιστατικά», «χωρίς ανθρωποκτόνα πρόθεση», αφού επιβίωσαν (!), και χωρίς κάποιο κίνητρο.
Με αυτό το σκεπτικό πρότεινε την απαλλαγή των 17 κατηγορουμένων στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, την καταδίκη του Ρουπακιά, την καταδίκη των πέντε κατηγορουμένων για την επίθεση σε βάρος των αιγύπτιων αλιεργατών όχι για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση, όπως είχε ορίσει το κατηγορητήριο, αλλά για το κακούργημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, την ενοχή των τεσσάρων εμπλεκομένων στην επίθεση κατά των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, αλλάζοντας και πάλι την κατηγορία από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε πλημμεληματική επικίνδυνη σωματική βλάβη και απλή σωματική βλάβη, η οποία έχει παραγραφεί, την απαλλαγή των Κασιδιάρη και Μπούκουρα για το αδίκημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής, την καταδίκη των Μιχαλολιάκου, Παππά, Γερμενή, Μίχο και Λαγό για το πλημμέλημα της παράνομης κατοχής όπλων και όχι για το κακούργημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής και, τέλος, την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων για την κατηγορία της ένταξης, συμμετοχής και διεύθυνσης της εγκληματικής οργάνωσης. Κατά την εισαγγελέα είναι έωλο όλο το παραπεμπτικό βούλευμα, καθώς οι πράξεις που αποδίδονται στη Χρυσή Αυγή είναι «μεμονωμένα περιστατικά, που ουδεμία σχέση προέκυψε να έχουν με το κόμμα και την ηγεσία του».
Η εισαγγελέας υιοθέτησε κατά γράμμα όλη την επιχειρηματολογία της Χρυσής Αυγής [«Δεν αποδείχθηκε εντολή του γραμματέα προς τέλεση αξιόποινων πράξεων»], πηγαίνοντας και ένα βήμα παραπέρα λέγοντας πως «πράγματι μετά τη δολοφονία άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τη Χρυσή Αυγή, που κατέληξε στον αποκλεισμό της από τη βουλή». Ήταν ιδιαίτερα επιθετική στους προστατευόμενους μάρτυρες, που κατέθεσαν γεγονότα «που δεν αντέχουν στην κοινή λογική» [Χαρακτηριστικά για τον πρώτο προστατευόμενο μάρτυρα που έκανε λόγο για νυχτερινή εκπαίδευση σε στρατόπεδο ενόπλων δυνάμεων είπε πως «κρίνεται αβάσιμος αφού δεν επιτρέπεται η είσοδος», ενώ για τον τέταρτο μάρτυρα είπε πως «ανέφερε ότι στην Κόρινθο έριξαν αλλοδαπούς στη θάλασσα, αλλά αυτό δεν αποδείχθηκε με κάποια μήνυση»], όπως και στους μάρτυρες της πολιτικής αγωγής, οι οποίοι «δεν εισέφεραν κανένα στοιχείο για εγκληματική οργάνωση, αναφέροντας μόνο δημοσιεύματα». Τέλος, τις τοποθετήσεις των βουλευτών της Χρυσής Αυγής τα προηγούμενα χρόνια έκρινε ως «οξείες πολιτικές εκφράσεις, που δεν ήταν ικανές να προκαλέσουν την τέλεση εγκλημάτων», ενώ οι ναζιστικοί χαιρετισμοί δεν αφορούν το αντικείμενο της δίκης, καθώς «η ιδεολογία τους είναι ποινικά αδιάφορη».

Με τον μανδύα της απόδοσης δικαιοσύνης

Είναι εξαιρετικά σοκαριστικό πώς η εισαγγελέας –που πρότεινε την ενοχή του αναρχικού Τάσου Θεοφίλου το 2014 για τη ληστεία στην Πάρο τον Αύγουστο του 2012, τη δολοφονία του ταξιτζή Δημήτρη Μίχα και για συμμετοχή στη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς με το επιχείρημα «όταν συνελήφθη έφερε σακίδιο που έγραφε Πάρος, άρα ήταν στην Πάρο» (σ.σ.: αθωώθηκε έξι χρόνια μετά και αποφυλακίστηκε)- μέσα σε οχτώ ώρες αγόρευσης υιοθέτησε όλη την επιχειρηματολογία της Χρυσής Αυγής περί σκευωρίας και την έντυσε με τον μανδύα της «δικαιοσύνης» και της «τήρησης του νόμου». Είναι εξοργιστική η τακτική που επέλεξε: να μην δει, να μην ακούσει, να μην μιλήσει, καθώς τα τεσσεράμισι αυτά χρόνια ελάχιστες ήταν οι παρεμβάσεις της κατά την ακροαματική διαδικασία, με χαρακτηριστική την ερώτηση προς φίλο του Παύλου Φύσσα γιατί έφυγε τρέχοντας από το σημείο της επίθεσης και δεν παρέμεινε να βοηθήσει τον φίλο του και να αποτρέψει τη δολοφονία. Σύμφωνα με την κ. Οικονόμου, όπως είπε και στην αρχή της αγόρευσής της «φτάσαμε στο τέλος της δίκης». Ωστόσο, τίποτα δεν έχει τελειώσει. Η εισαγγελέας προτείνει προς το δικαστήριο και οι δικαστές είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν, χωρίς τίποτα να τους υποχρεώνει να συνταχθούν με την πρόταση.

Τίποτα δεν τελείωσε

Οι επόμενοι μήνες είναι εξαιρετικά κρίσιμοι. Στο εδώλιο των κατηγορουμένων οδηγήθηκαν 68 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής, όχι γιατί λειτούργησε το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης. Σε υπουργικά συρτάρια σκονίζονταν υποθέσεις εγκληματικών επιθέσεων της Χρυσής Αυγής απέναντι σε μετανάστες, αριστερούς, αντιφασίστες, αντιρατσιστές, συνδικαλιστές, απέναντι σε όποιον διαφώνησε με την ιδεολογία και την πρακτική της Χρυσής Αυγής. Από τα συρτάρια βγήκαν και εστάλησαν στις ανακρίτριες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Τότε στάλθηκε και ένα σήμα στη Δικαιοσύνη να μην εθελοτυφλεί και ξεκίνησαν καταδικαστικές αποφάσεις [ενδεικτικά: επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη το 2013, πυροβολισμοί στην κηδεία του χουντικού πραξικοπηματία Νικ. Ντερτιλή τον Ιανουάριο του 2013, επίθεση σε αντιπροσωπεία του αντιρατσιστικού συλλαλητηρίου στο προαύλιο της βουλής, τον Αύγουστο του 2012] Η κ. Οικονόμου επιχειρεί να πυρπολήσει τη δίκη. Γι΄ αυτό το κίνημα πρέπει να αντιδράσει άμεσα: να οργανωθούν αντιφασιστικές διαδηλώσεις, εκδηλώσεις ενημέρωσης σε κάθε γωνιά της χώρας, να υπάρξουν δηλώσεις από κάθε πολίτη που διαφωνεί με αυτή την πρόταση, ώστε να νιώσουν οι δικαστές την κοινωνική πίεση, να υπάρξουν παρεμβάσεις από το χώρο των διανοουμένων, των καλλιτεχνών, της παιδείας και διεθνείς παρεμβάσεις. Οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής έχουν τώρα το λόγο. Να αποδομήσουν κάθε σπιθαμή αυτής της απαράδεκτης, νομικά έωλης και στρεβλής πρότασης. Όλοι εμείς έχουμε τη δύναμη να υποχρεώσουμε το δικαστήριο να δει, να ακούσει και να μιλήσει. Και να καταδικάσει τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής.

Ιωάννα Δρόσου

 

 

 

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

«Η έδρα είναι η μόνη αρμόδια να αποφασίσει»

Αρχικά πρέπει να καταστεί σαφές ότι η πρόταση της εισαγγελίας δεν είναι καθ’ οιονδήποτε τρόπο δεσμευτική για το δικαστήριο (…) Η συλλογιστική της εισαγγελέως της έδρας είναι ακριβώς αυτή που οδήγησε στη μακροχρόνια ασυλία της δράσης της Χ.Α. και κατέληξε στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Η έδρα του δικαστηρίου είναι η μόνη αρμόδια να αποφασίσει.
Χρύσα Παπαδοπούλου, οικογένεια Φύσσα

Συναγερμός για κάθε δημοκράτη πολίτη

Η πρόταση της εισαγγελέως ήταν σκανδαλώδης και πρέπει να σημάνει συναγερμό για κάθε δημοκράτη πολίτη. Ήταν τόσο ακραία στο περιεχόμενό της, που ένα μόνο μπορεί να είναι το συμπέρασμα: κύκλοι του βαθέως κράτους –έως και παρακράτους– που τα προηγούμενα χρόνια συγκάλυπταν την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, με προσβάσεις στην Εισαγγελία και σε συνεννόηση με τη ναζιστική συμμορία, επιχειρούν το ξέπλυμα της εγκληματικής οργάνωσης και την ολική επαναφορά της Χρυσής Αυγής στους δρόμους και στο πολιτικό σύστημα (...)
Θανάσης Καμπαγιάννης, Αιγύπτιοι αλιεργάτες

«Αποσιώπησε τις αποδείξεις»

Η κ. εισαγγελέας ουσιαστικά αποσιώπησε αλλά και διαστρέβλωσε το τεράστιο αποδεικτικό υλικό που παρουσιάστηκε στην πολύχρονη αυτή ακροαματική διαδικασία, δηλαδή τις καταθέσεις των μαρτύρων, τα βίντεο, τα έγγραφα της δικογραφίας, ακόμα και τις δηλώσεις των ίδιων των κατηγορουμένων. Αναπαρήγαγε επί της ουσίας όλους τους ισχυρισμούς των κατηγορούμενων ναζιστών (…) Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί τους επόμενους μήνες και δεν θεωρούμε ότι μπορεί να υιοθετήσει μια τέτοια προκλητική εισαγγελική πρόταση (…)

Α. Αντανασιώτης, Α. Βρεττός, Θ. Θεοδωρόπουλος,
Μ. Μαλαγάρης, Χ. Στρατής, Τ. Σαπουτζάκης,
συνήγοροι συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet