Το Φοινικόδεντρο (palmier) είναι ένα σπίτι εφτά διαμερισμάτων στο κέντρο της Αθήνας που από το περασμένο καλοκαίρι στεγάζει ένα εγχείρημα αλληλέγγυας συγκατοίκησης. Οι κάτοικοί του είναι περίπου 40 πρόσφυγες-ισσες διαφορετικών ηλικιών και εθνικοτήτων που προηγουμένως έμεναν σε καταλήψεις στέγασης προσφύγων. Καταλήψεις που δεν υφίστανται πια ως αποτέλεσμα του κύματος καταστολής που εξαπέλυσε η νέα κυβέρνηση.
Μετά το μακρύ καλοκαίρι του 2015, και ιδιαίτερα μετά το κλείσιμο των συνόρων το 2016, οι καταλήψεις στέγασης προσφύγων αποτέλεσαν χώρους ασφάλειας και ελευθερίας για χιλιάδες φυγάδες του πολέμου και της φτώχειας. Έχοντας εκδιωχθεί ή εξαναγκαστεί να φύγουν από τις καταλήψεις οι πρόσφυγες-ισσες βρέθηκαν ξανά αντιμέτωπες με τον αποκλεισμό από το δικαίωμα στη στέγη. Από τους κατοίκους των καταλήψεων που εκκενώθηκαν από την αστυνομία το μεγαλύτερο μέρος τους μεταφέρθηκε σε απομακρυσμένα και απομονωμένα προσφυγικά στρατόπεδα, τα οποία στερούνται βασικών υποδομών και υπηρεσιών, ενώ δεκάδες παιδιά αναγκάστηκαν να διακόψουν βίαια το σχολείο.
Στην ασφυκτική αυτή κατάσταση ήρθε να προστεθεί η κερδοσκοπία στην αγορά κατοικίας. Η επιθετική τουριστικοποίηση, μέσω της πλατφόρμας airbnb και των πτήσεων χαμηλού κόστους, όπως και η πολιτική προσέλκυσης επενδυτών με την πώληση από το κράτος ευρωπαϊκών αδειών παραμονής (golden visa), οδήγησαν σε ραγδαία άνοδο των ενοικίων, που σε ορισμένες περιοχές της Αθήνας σχεδόν διπλασιάστηκαν σε ένα χρόνο. Έτσι, για μια φορά ακόμη, οι φτωχοί-ες και επισφαλώς εργαζόμενοι-ες, εκείνες ακριβώς που υφίστανται και υποφέρουν από τις συνέπειες της διαρκούς «ελληνικής κρίσης», βρίσκονται εκ νέου μπροστά στην απειλή επιδείνωσης της ζωής τους και τον αποκλεισμό από το δικαίωμα στην αξιοπρεπή στέγαση.
Έτσι, με την υποστήριξη του κινήματος αλληλεγγύης, νοικιάστηκε το καινούριο μας σπίτι και φύτρωσε το Φοινικόδεντρό μας. Οι κάτοικοι του επέλεξαν το όνομα Φοινικόδεντρο ως σύμβολο αντίστασης και ελπίδας: Το δέντρο που απλώνει ρίζες στην έρημο και κάνει γλυκούς και θρεπτικούς καρπούς, όπως η αλληλεγγύη στις μέρες μας.
Στο Αλληλέγγυο Σπίτι p.a.l.m.i.e.r. εκείνοι από τους-τις κατοίκους εκείνοι-ες που έχουν κάποιο εισόδημα συνεισφέρουν ανάλογα με τις δυνατότητες τους στα έξοδα ενοικίου και τους λογαριασμούς. Το υπόλοιπο συγκεντρώνεται από συνδρομές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και από εκδηλώσεις αλληλεγγύης και καμπάνιες οικονομικής στήριξης. Για να το βάλουμε σε αριθμούς: το ενοίκιο είναι 2.500 ευρώ μηνιαίως. Το σύνολο της εισφοράς από τους/τις κατοίκους φτάνει τα 1.500 και απομένουν 1.000 ευρώ να καλυφθούν από συνδρομές αλληλεγγύης. Μέχρι σήμερα καταφέραμε με άμεσες συνδρομές να καλύψουμε τα έξοδα των πρώτων μηνών (εγγύηση, ενοίκια, επισκευές), όμως πλέον η υποστήριξή σας είναι απαραίτητη -επίσης ανάλογα με τις δυνατότητες και ανάγκες σας. Πρώτος μας στόχος είναι να μπορέσουμε να κρατήσουμε το σπίτι για ένα χρόνο!
Σας ζητάμε να στηρίξετε το φοινικόδεντρο, για να μπορέσει δώσει τους καρπούς της αλληλεγγύης. Ο καλύτερος για εμάς τρόπος στήριξης είναι οι σταθερές συνδρομές ενός μικρού ποσού ανά μήνα, μεταξύ 10 και 50 ευρώ. Απευθείας συνδρομές είναι επίσης ευπρόσδεκτες! Για πληροφορίες σχετικά με την οικονομική ενίσχυση ή τη σταθερή συνδρομή σας επικοινωνήστε στη διεύθυνση info@solidarity-house-athens.org
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet