Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε η είδηση για το καινούριο δρομολόγιο του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), το οποίο φερόταν να ήταν αποκλειστικά για πρόσφυγες, καθώς θα περνάει από τη δομή φιλοξενίας «Αναγνωστοπούλου» στα Διαβατά Θεσσαλονίκης.
«Το αίτημα της δημοτικής αρχής και καθολικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας και των εκλεγμένων εκπροσώπων της, για πρόσθετη γραμμή του ΟΑΣΘ και η επικύρωση με απόφαση του ΟΑΣΘ για τη δημιουργία της, βοηθά και τους κατοίκους της περιοχής της Ιωνίας και τους πρόσφυγες που βρίσκονται στο Κέντρο φιλοξενίας διότι αφορά την καλύτερη, ταχύτερη και αποτελεσματικότερη μετακίνηση όλων (κατοίκων και φιλοξενούμενων) προς το κέντρο της Θεσσαλονίκης», ανέφερε στην επίσημη δήλωσή του ο δήμαρχος Δέλτα, Γιάννης Ιωαννίδης, τονίζοντας ταυτοχρόνως ότι το καινούριο δρομολόγιο (Σταυρούπολη – δομή φιλοξενίας «Αναγνωστοπούλου» – Ν.Σ. Σταθμός) θα αποσυμφορήσει την υπάρχουσα κατάσταση.

Το ιστορικό

Το σχέδιο σχετικά με το συγκεκριμένο δρομολόγιο είχε συζητηθεί εκτενώς προς τα μέσα περίπου Οκτωβρίου φέτος στη συνάντηση που έλαβε χώρα στα γραφεία του ΟΑΣΘ. Εκεί ο Γιάννης Ιωαννίδης είχε προτείνει τη δημιουργία ενός δρομολογίου, το οποίο είχαν αφήσει όλοι οι εμπλεκόμενοι να εννοηθεί ότι θα είναι απευθείας από το κέντρο φιλοξενίας στα Διαβατά στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης. Πέρα του δημάρχου Δέλτα στη συνάντηση είχαν συμμετάσχει ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Γιώργος Σκόδρας, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού, Γιώργος Σπανός, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Δέλτα, Δημήτρης Τερζίδης, και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Πολιτικής Προστασίας, Γιώργος Γλώσσης. Παράλληλα, σε εκείνη τη συζήτηση είχε ζητηθεί και μια πρόταση για την αποσυμφόρησης της γραμμής 52, την οποία χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση εκατοντάδες φοιτητές για τη μετακίνησή τους στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας στη Σίνδο. Η λύση που είχε προταθεί ήταν η επέκταση των δρομολογίων δύο μέρες την εβδομάδα (Παρασκευή και Σάββατο) μετά τα μεσάνυχτα.
Στις αρχές του επόμενου μήνα και συγκεκριμένα στις 8 Νοεμβρίου, ο δήμαρχος Δέλτα επανήλθε στο ζήτημα του δρομολογίου 55Χ μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων στο Atlas TV, όπου ξανά υπήρξαν υπόνοιες για μία γραμμή που θα ήταν αποκλειστικά για πρόσφυγες. Πιο συγκεκριμένα, στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο δήμαρχος Δέλτα «υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης δημιουργίας νέας γραμμής του ΟΑΣΘ προκειμένου να μεταφέρονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από τη δομή των Διαβατών στον ΟΣΕ (τερματικός σταθμός του ΟΑΣΘ)». Επομένως, μέχρι να προκύψουν οι έντονες αντιδράσεις δεν ήταν ξεκάθαρο ποιους ακριβώς θα εξυπηρετεί αυτό το νέο δρομολόγιο, παρότι δεν φαίνεται με βάση τη λογική να είναι δυνατή μια γραμμή μόνο για πρόσφυγες. Ο ΟΑΣΘ βρίσκεται σε τραγική κατάσταση, χωρίς λεωφορεία και προσωπικό, με το επιβατικό κοινό να στοιβάζεται σαν σαρδέλες καθημερινά.

Αντιδράσεις

Επιπλέον, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, τόνισε κι αυτός με τη σειρά του ότι τα δρομολόγια είναι για όλους του επιβάτες, ενώ υποστήριξε ότι θα υπάρχουν στο μέλλον κι άλλες γραμμές εξπρές από κέντρα φιλοξενίας, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο. Το ΚΚΕ πήρε θέση σχετικά με το φερόμενο ως δρομολόγιο μόνο για πρόσφυγες και επιτέθηκε στον Δήμο Δέλτα τονίζοντας ότι τέτοιου είδους πρακτικές εντείνουν τις ρατσιστικές και ακροδεξιές αντιλήψεις. Παράλληλα, υπογραμμίστηκε ότι ο Γιάννης Ιωαννίδης είχε στηριχθεί κατά τη διάρκεια των πρόσφατων εκλογών τόσο από το ΚΙΝΑΛ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Εν κατακλείδι, το επίμαχο δρομολόγιο φαίνεται ότι δεν θα είναι μόνο για πρόσφυγες. Είναι απορίας άξιο πάντως γιατί δεν δόθηκαν εξαρχής ξεκάθαρες απαντήσεις από τους άμεσα εμπλεκομένους και γιατί δεν προωθούνται ουσιαστικές και άμεσες λύσεις για το σύνολο του επιβατικού κοινού της συμπρωτεύουσας, το οποίο υποφέρει σε καθημερινή βάση. Για πολλούς Θεσσαλονικείς πάντως η κατάσταση με τον ΟΑΣΘ έχει φτάσει το μη περαιτέρω, με αρκετούς επιβάτες αντί να επιβιβάζονται στα λεωφορεία να επιλέγουν να διανύσουν με τα πόδια ακόμα και μεγάλες αποστάσεις.

Μίνως-Αθανάσιος
Καρυωτάκης
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet