Η επιτελεστική αντινομία της κυβέρνησης για τη νομιμότητα ως μηχανισμό απονομιμοποίησης της δημοκρατίαςΤο έργο των θεών
διακόπτομεν εμείς,
τα βιαστικά κι άπειρα όντα της στιγμής.
Κ. Π. ΚαβάφηςΜετά το τελεσίγραφο του υπουργού Προ.Πο., την Τετάρτη το πρωί είχαμε άλλη μια επιχείρηση τριπλής εκκένωσης καταλήψεων (που περιελάμβανε τη συνέργεια ΜΑΤ, ΟΠΚΕ και ΕΚΑΜ) στο Κουκάκι στις οδούς Ματρόζου 45, Αρβάλη 3 και Παναιτωλίου 21. Η επιχείρηση οδήγησε τον εαυτό της στην συνθήκη της στρατιωτικοποιημένης ασύδοτης αστυνομικής βίας, της παραβίασης θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την καταστρατήγηση του Συντάγματος. Ο κόσμος ξύπνησε με τα πρωινά ρεπορτάζ να περιλαμβάνουν την επώνυμη καταγγελία κατοίκου του σπιτιού της Ματρόζου 45, ότι οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων καταστολής ζήτησαν να εισέλθουν στην οικεία της 06:30 το πρωί, για να έχουν πρόσβαση σε παρακείμενο σπίτι που τελούταν κατάληψη.
Η (τετραμελής) οικογένεια ζήτησε να δει εισαγγελική παραγγελία (όπως ήταν το νόμιμο δικαίωμά της) η οποία δεν υπήρχε, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν οι άνδρες, αλλά να επανέλθουν κατευθείαν στην ταράτσα, με συνέπεια ο άνδρας της (ο σκηνοθέτης κ. Ινδαρές) να το ζητήσει εκ νέου και να βιώσει κι αυτός και οι δύο γιοί του, το μένος των δυνάμεων καταστολής που τους έδεσαν πισθάγκωνα, τους χτύπησαν, πάτησαν τα κεφάλια τους, έσπασαν τα γυαλιά τους ακόμα και ακουστικά βαρυκοΐας (συνειδητοποιούμε τη σύγχυση που προκαλεί η αφαίρεση οπτικών και ακουστικών βοηθημάτων από άνθρωπο που τα χρειάζεται) -αυτά επιβεβαιώνονται με οπτικό και ακουστικό υλικό. Εισαγγελέας εμφανίστηκε μετά τη σύλληψη των τριών μελών της οικογένειας, ο οποίος μάλιστα λειτούργησε και βοηθητικά προς τη σύζυγο, εξηγώντας της τα δικαιώματά της, πού μπορεί να υποβάλλει δηλαδή μήνυση. Η εκδοχή της ΕΛ.ΑΣ. είναι διαφορετική και συγκεχυμένη. Δηλαδή άλλα είπε ο εκπρόσωπός της και άλλα η επίσημη ανακοίνωση: το μόνο τους κοινό φαίνεται να είναι ότι υπήρχε εξαρχής εισαγγελική παραγγελία και παρουσία εισαγγελέα. Σε αυτό θα επανέλθουμε.
Ένοχος ως ιδεολογικός εχθρόςΔιακοπή. Η γλώσσα του αστυνομικού ρεπορτάζ δεν είναι η κατάλληλη για να προσεγγίσει το περιστατικό, γιατί εδώ μιλούμε για ένα τεράστιο πολιτικό θέμα καταπάτησης του ασύλου της κατοικίας, χωρίς κανέναν απολύτως νόμιμο λόγο (τουλάχιστον δεν έχει εκτεθεί κανένας ακόμα), που έρχεται όχι να επιμολύνει αλλά να αναδείξει μια προβληματική της δημόσιας σφαίρας που συναρμογείται από πληθώρα βουλευτών της Κυβέρνησης και στελεχών της ΝΔ, έναν νεο-συντηρητικό λόγο δηλαδή που επενεργεί ως φυσικοποίηση της αστυνομοκρατίας ως επίσημη παραβίαση των νόμων από τον Νόμο. Έχει ξεκινήσει δηλαδή όχι απλά μια μετέωρη λασπολογική εκστρατεία εις βάρος της οικογενείας (smear campaign) αλλά η ανοιχτή εισήγηση της κυβέρνησης και των οργάνων του κράτους ότι όσα συνέβησαν αποτελούν νομιμότητα (κανονικότητα) και είναι δόκιμα, επιχειρησιακά μιλώντας. Λένε δηλαδή ότι η οικογένεια όφειλε να ανοίξει την πόρτα του σπιτιού της στους άντρες των δυνάμεων καταστολής, να συνεργαστεί μαζί τους και ότι το αντίθετο υποδηλώνει ipso facto εγγραφή στην ίδια την ιδεολογία της κατάληψης εγκατελειμμένων κτηρίων. Ακόμα πιο απλά, οφείλεις να συνεργάζεσαι με την ΕΛ.ΑΣ. σε κάθε συνθήκη, ειδάλλως είσαι ένοχος ως ιδεολογικός της εχθρός.
Να είμαστε σαφείς: ο πολίτης το πρώτο που οφείλει να κάνει είναι να υπερασπιστεί τα ατομικά του δικαιώματα και όταν βλέπει ότι καταπατούνται τα δικαιώματα άλλων, να αγωνίζεται για το σύνολο των κοινωνικών δικαιωμάτων και της δημοκρατίας. Δεν έχει καμία υποχρέωση να ανοίγει το σπίτι του σε μαυροφορεμένους άντρες με εξαρτήσεις, γκλομπ, κράνη, χημικά όπλα, όπλα με λαστιχένιες σφαίρες κλπ, για να εξυπηρετήσει την επιχειρησιακή τους αυθαιρεσία. Ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, σε μια επιτελεστική αντινομία, είπε ωρυόμενος ότι για να πει όχι νομοταγής πολίτης στην προσπάθεια της αστυνομίας να «πιάσει» (sic) την κατάληψη, δεν είναι νομοταγής και προφανώς με κάποιο τρόπο βοηθάει την κατάληψη, ενώ ταυτοχρόνως δήλωσε ότι η οικογένεια μπορεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη. Μα πρόκειται για εξόφθαλμο οξύμωρο που υποδηλώνει μηδενική αντίληψη των νόμων, πόσο μάλλον σεβασμού σε αυτούς, αφού πρώτα ο ίδιος με μια αυθαίρετη λογική τους ενοχοποιεί δημόσια, προκαταλαμβάνοντας τη δικαιοσύνη, τη δίκαιη δίκη. Και με ποια ιδιότητα τα λέει αυτά; Του εισαγγελέως; Ο κ. Γεωργιάδης είναι Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και όπως και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τοποθετείται συνεχώς για θέματα που δεν άπτονται του Υπουργείου του.
Εδώ εισαγγελέας, εκεί εισαγγελέας...Πίσω στην εισαγγελική παραγγελία. Μπορεί να εκδοθεί εισαγγελικό ένταλμα που θα άρει κρίσιμο άρθρο του συντάγματος και θα επιτρέψει την εισβολή σε σπίτι πολιτών, χωρίς να συντρέχει σοβαρός λόγος; Μπορεί να δοθεί απλά για να διευκολύνει μια αστυνομική επιχείρηση να έχει πρόσβαση σε όμορο κτήριο; Όχι. Γι’ αυτό και η επίσημη αιτιολογία του εντάλματος ήταν να διερευνηθεί αν στο σπίτι της η οικογένεια Ινδαρέ φιλοξενεί άτομα της κατάληψης. Ποια ήταν τα στοιχεία και οι ενδείξεις της αστυνομίας για κάτι τέτοιο; Ανύπαρκτα. Ποια ήταν τα πορίσματα; Μηδενικά. Δηλαδή άρθηκε νόμος του Συντάγματος, καταπατήθηκε το οικογενειακό άσυλο, για το τίποτα. Η εισαγγελεύς που επικαλείται ακόμα και ο κ. Χρυσοχοΐδης έναντι στον κ. Αλιβιζάτο (μέλος της νεοσυσταθείσας επιτροπής για τη διερεύνηση της αστυνομικής βίας και συνταγματολόγο) που έθεσε θέμα ενδεχόμενης παραίτησης, σε ποιον θα λογοδοτήσει μιας που έδινε και οδηγίες σε ποιον μπορεί να ασκηθεί μήνυση από την οικογένεια; Πώς είναι δυνατόν να την επικαλούνται ως απόδειξη της νομιμότητας; Τέτοια εντάλματα εκδίδονται σε εξαιρετικά σπάνιες και ακραίες περιπτώσεις, αν δε, δεν προκύψει κάποιο εύρημα στο σπίτι ή τέλεση παράνομης πράξης, ο εισαγγελέας είναι έκθετος, λογοδοτεί και έχει τεράστιες συνέπειες στην καριέρα του, σε όλη τη σύγχρονη Δύση. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούν να βγαίνουν βουλευτές και υπουργοί της ΝΔ στα κανάλια από εδώ κι από ‘κει και να λένε ταυτοχρόνως υπήρχε εισαγγελέας (ήδη ως κενολογία) αλλά και ότι έπρεπε/ πρέπει η (κάθε) οικογένεια να ανοίγει τα χαράματα το σπίτι της σε πάνοπλους άντρες για να εξυπηρετήσει την κάθε επιχείρηση που δεν έχει καμία υποχρέωση να γνωρίζει a priori ο πολίτης, επειδή τη θέτει a priori η αστυνομοκρατική λογική της κυβέρνησης. Υπάρχουν νόμοι του Συντάγματος που προστατεύουν τον πολίτη, και το ξυλοκόπημα που εισέπραξαν τα τρία μέλη και βρέθηκαν στο νοσοκομείο, επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα ετούτων των νόμων.
Σωρεία καταπατήσεων δικαιωμάτωνΑπό την ίδια επιχείρηση, προκύπτει ότι μια γυναίκα, επίσης, δέχτηκε «ελαστικό σφαιρίδιο» εξ επαφής στον αριστερό μαστό, στην καρδιά. Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό μπορεί να προκαλέσει μέχρι και θάνατο. Μιλούμε για σωρεία κακών χειρισμών και καταπατήσεων δικαιωμάτων, ατομικών και κοινωνικών, νόμων του συντάγματος και οπλισμό που χρησιμοποιήθηκε με τρόπο που οδηγεί στη δολοφονική επίθεση. Είναι ένα πολιτικό θέμα, που σε τέτοιο το αναγάγει και η ίδια η κυβέρνηση και τα στελέχη της που αναρμοδίως τοποθετούνται δημόσια και κατασκευάζουν ενόχους, αντί να παραδεχτούν το οιοδήποτε λάθος από πλευράς ΕΛ.Α.Σ. Δεν είναι μόνο το υπουργείο Προ.Πο πια εμπλεγμένο σε αυτή την ευρεία υπόθεση αστυνομοκρατίας και καταστολής, ούτε απλά ο Δήμαρχος Αθηναίων που σφραγίζει τα κτήρια των καταλήψεων αλλά αρνείται να πάει πιο πέρα, εδώ μιλάμε για την κυβέρνηση και την κυβερνησιμότητά της in toto. Εδώ έχουμε μια σύμπραξη και συνενοχή νεοφιλελευθερισμού και νεοσυντηρητισμού όπως είχε επισημάνει η καθηγήτρια πολιτικής θεωρίας στο Berkeley, Γουέντι Μπράουν, πάνω στην απο-δημοκρατικοποιήση των δημοκρατικών θεσμών μέσω της υποτίμησης της πολιτικής ελευθερίας και της υπαρκτής πολιτειότητας, από τη μία με την αξιολόγηση αυτών με κριτήρια της αγοράς, και από την άλλη με την αξιοδότηση της κρατικής ισχύς με μια υποτιθέμενη ηθική. Αυτή της πάταξης της ανομίας που ουχί τυχαία, η λέξη σημαίνει και «αμαρτία», παραβίαση ηθικών νόμων. Αυτών που έχει θέσει αυθαίρετα η ΝΔ ως προπαρασκευαστική εργασία αλλοίωσης των θεσμών και της πολιτικής κουλτούρας της δημοκρατίας. Αρκετά.
Νίκος Δασκαλόπουλος