Ο χώρος των καλλιτεχνών αντιδρά στην αστυνομική βία και αυθαιρεσία και συμπαρίσταται στην Δημήτρη Ινδαρέ

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρυσοχοΐδης, όπως και η αστυνομική ηγεσία, δεν φαίνεται να πτοήθηκαν από το γεγονός ότι κατά την επιχείρηση εφόδου της αστυνομίας σε κατάληψη στο Κουκάκι, οι δυνάμεις των ΜΑΤ ξυλοκόπησαν στην ταράτσα του διπλανού σπιτιού την οικογένεια που διαμένει εκεί, επειδή ζήτησαν το αυτονόητο. Εισαγγελική εντολή, δηλαδή, που να επιτρέπει στην αστυνομία να χρησιμοποιήσει το σπίτι για να περάσουν στην κατάληψη.
Η λύση στο πρόβλημα της παραβίασης του οικογενειακού ασύλου και της σωματικής ακεραιότητας για τους αρμόδιους φαίνεται ότι είναι απλή. Απλά βαφτίζονται ψευδώς σαν καταληψίες που έφεραν αντίσταση στην αστυνομική επιχείρηση –καθώς το γεγονός ότι και να μετείχαν στην κατάληψη δεν επιτρέπεται η κακοποίησή τους από αστυνομικούς, είναι εδώ και καιρό ψιλά γράμματα για τη ΝΔ.
Για κακή τύχη, όμως, του υπουργού και της κυβέρνησης, τα θύματα της αδικαιολόγητης αστυνομικής βίας αυτή την εβδομάδα είναι ο βραβευμένος σκηνοθέτης, Δημήτρης Ινδαρές, και οι δύο του γιοι.
Αδύνατο, λοιπόν, να πείσει αυτή τη φορά το κυβερνητικό αφήγημα ότι «οι αστυνομικοί δεν άσκησαν καμία βία, πέραν της αναγκαίας κατά τη συμπλοκή, υπέστησαν δυσανάλογη βία και κινδύνευσαν». Πλήθος συναδέλφων του Δημήτρη Ινδαρέ από τον καλλιτεχνικό κόσμο καταγγέλλει δημόσια τα κυβερνητικά ψεύδη και την αστυνομική βία, ζητώντας την αθώωση του σκηνοθέτη και την τιμωρία των πραγματικών ενόχων.

Κατασκευασμένη είδηση

«Είναι ασύλληπτο να έχει συλληφθεί αυτός και τα παιδιά του. Θα κάνω οτιδήποτε μου ζητηθεί για να του συμπαρασταθώ», δήλωσε ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης. Ενώ η σκηνοθέτρια Πηγή Δημητρακοπούλου θύμισε τον στίχο του Οδυσσέα Ελύτη: «Όταν ακούς “τάξη”, ανθρώπινο κρέας μυρίζει. Για όσους γνωρίζουμε τον Δημήτρη, τον πιο γλυκό, ήσυχο και ευγενικό άνθρωπο του κινηματογράφου, η είδηση ήταν από την αρχή εμφανώς κατασκευασμένη».
Παρόμοιες αναρτήσεις συμπαράστασης διακινήθηκαν και από πολλούς άλλους καλλιτέχνες, που τον γνωρίζουν, όπως τη συγγραφέα Ιωάννα Καρυστιάνη, τον ηθοποιό Αλέξανδρο Λογοθέτη, τις ηθοποιούς επίσης Μάνια Παπαδημητρίου και Ελένη Ράντου, τον συνθέτη Παναγιώτη Καλατζόπουλο, τον ηθοποιό Θανάση Παπαγεωργίου, τον νοσηλευόμενο μουσικοσυνθέτη Θάνο Μικρούτσικο και πολλούς άλλους. «Παρακολουθούμε σοκαρισμένοι την αδικαιολόγητη και βίαιη σύλληψη του εξαιρετικού συναδέλφου μας και μέλους της ΕΣΠΕΚ Δημήτρη Ινδαρέ και της οικογένειας του. Θα επικοινωνήσουμε για τις όποιες εξελίξεις, προσμένοντας επίσημες ανακοινώσεις και εξηγήσεις», υπογράμμισε και η Ένωση Σκηνοθετών Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου σε ανακοίνωσή της.

Δεν θα τους αφήσουμε μόνους

Τις πρώτες σοκαρισμένες και προσωπικές αναρτήσεις και δηλώσεις του καλλιτεχνικού κόσμου, ακολούθησε η οργάνωση του κύματος συμπαράστασης με τη σύνταξη κειμένου-καταγγελίας, που υπογράφεται από εκατοντάδες ανθρώπους της Τέχνης, από διάφορες πολιτικές πλευρές. Το κείμενο αναφέρει, μεταξύ άλλων, «Είναι ένα ακόμα περιστατικό αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, από τα πολλά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα (…) Σε όσους προσπαθούν να σπιλώσουν την υπόληψη του Δημήτρη Ινδαρέ και της οικογένειάς του για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, σε όσους επιχειρούν να τους ενοχοποιήσουν με έωλες και ψευδείς αποδείξεις, δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στην οικογένεια Ινδαρέ. Δεν θα τους αφήσουμε μόνους».
Τέλος, ο υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας με τη ΝΔ και ηθοποιός, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης δήλωσε «Τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι α λα καρτ - και το κράτος οφείλει να είναι εγγυητής και προστάτης τους. Εφόσον παραβιάστηκαν, αυτό πρέπει να φανερωθεί, όχι εδώ, θεσμικά. Και οι παραβάτες να υποστούν τις συνέπειες. Η κραυγή του Ινδαρέ στην ταράτσα απαιτεί μιαν απάντηση. Για να πάρουμε την απάντηση, πρέπει να μάθουμε να θέτουμε σωστά την ερώτηση».
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet