Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες υποχωρήσεις

Η τακτική των δανειστών «μια ζεστό, μια κρύο», που παρακολουθούμε τα τελευταία εικοσιτετράωρα, δεν αφήνει περιθώρια για αμφιβολίες ως προς το στρατηγικό στόχο των εκπροσώπων τους. Αυτό επιζητούν, δεν είναι ο συμβιβασμός, αλλά η εξώθηση σε μια στενωπό, όπου δεν θα υπάρχουν περιθώρια ελιγμών για την ελληνική κυβέρνηση.
Μόνο έτσι εξηγείται η φαινομενικά αλλοπρόσαλλη στάση τους να κάνουν πως δεν υπάρχει το κείμενο των 47 σελίδων που κατέθεσε η ελληνική πλευρά και, επιπλέον, ουσιαστικά να απορρίπτουν κάθε «βελτιωτική» πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, που επιχειρεί να κρατήσει τη διαπραγμάτευση ενεργή.
Η Αθήνα πράττει ορθά που, παρά τις απειλές για τελεσίγραφα, ελίσσεται φέρνοντας εναλλακτικές προτάσεις, αποκρούοντας έτσι την τεράστια επικοινωνιακή επιχείρηση να υποδειχθεί σαν υπεύθυνη για την αποτυχία της διαπραγμάτευσης εξαιτίας «αδιαλλαξίας» της και των «εκβιασμών» της.
Οφείλει, όμως, να το κάνει με πλήρη συνείδηση ότι σε αυτή τη διαδικασία κινδυνεύει σε κάθε βήμα να αποκλειστεί σε αδιέξοδα που θα την υποχρεώσουν σε παράδοση άνευ όρων. Η σταθερή της στάση στις διακηρυγμένες γραμμές άμυνάς της, όπως δείχνουν και οι πρόσφατες εξελίξεις που υποχρεώνουν τους δανειστές  σε κάποιους ελιγμούς της τελευταίας στιγμής, είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για αν οδηγηθεί η διαπραγμάτευση σε έναν αποδεκτό συμβιβασμό.
Εδώ που έχουμε φτάσει, μόνο όποιος δεν θέλει (κάνει πως) δεν καταλαβαίνει ποιος δεν επιθυμεί συμφωνία. Όσο κι αν την επιθυμεί, όμως, η ελληνική πλευρά, δεν θα πρέπει να προβάλλει τις επιθυμίες της πάνω στην πραγματικότητα: συμφωνία μπορεί να υπάρξει μόνο αν την επιδιώκουν σταθερά όλες οι πλευρές. Χωρίς διάθεση για παραδοξολογίες, η μπάλα βρίσκεται πραγματικά στα καρέ των δανειστών.      
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet