Η χορογραφημένη διαμαρτυρία που εξαπλώνεται σε όλη την υφήλιοΗ πατριαρχική οικογένεια είναι ένας δικαστής
Ζητώ συγγνώμη που γεννήθηκα
Και η τιμωρία μας είναι η βία που βλέπετε
Οι γυναικοκτονίες, η ατιμωρησία για το δολοφόνο, η εξαφάνιση…
Είναι ο βιασμός
Δεν έφταιγα εγώ, ούτε που ήμουν, ούτε το τι φορούσα
Ο βιαστής είσαι εσύ
Είναι η αστυνομία, οι δικαστές, το κράτος, ο πρόεδρος
Το κράτος της καταπίεσης είναι ένας σεξιστής βιαστής
Ο βιαστής είσαι εσύ
Κολεκτίβα Θέσειςπό την εξεγερμένη Χιλή έμελλε να ξεκινήσει ένα διεθνιστικό φεμινιστικό κίνημα, που έχει εξαπλωθεί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης και είναι σαφώς η χορογραφημένη συνέχεια του κινήματος #Me Too. «Ο βιαστής είσαι εσύ. Η αστυνομία, οι δικαστές, το κράτος, ο πρόεδρος. Δεν έφταιγα εγώ, ούτε το πού ήμουν, ούτε το τί φορούσα» τραγουδούν γυναίκες με κλειστά τα μάτια και καταγγέλλουν τις γυναικοκτονίες, την πατριαρχία, τη βία κατά των γυναικών. Πρόκειται για μια παράσταση που οπτικοποιεί το αβάσιμο επιχείρημα, που επικρατεί πολύ συχνά, πως φταίει η γυναίκα όταν πέφτει θύμα βιασμού ή δολοφονείται γιατί «το προκάλεσε» ή «δεν πρόσεξε».
Σε 200 πόλεις του κόσμουΗ «Κολεκτίβα Θέσεις» (LasTesis) παρουσίασε στο Σαντιάγκο το τραγούδι αυτό στις 25 Νοεμβρίου, τη Διεθνή Μέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών και έκτοτε μεταφράστηκε, προσαρμόστηκε, αποδόθηκε σε κάθε χώρα, σχεδόν, του πλανήτη. Άλλοτε δεκάδες, άλλοτε εκατοντάδες, ακόμα και χιλιάδες γυναίκες συγκεντρώνονται σε κεντρικά σημεία της πόλης και τραγουδούν για τη χειραφέτηση των γυναικών, καταγγέλλοντας τη βία που υπόκεινται επειδή είναι γυναίκες.
Ήδη η χορογραφημένη διαμαρτυρία έχει γίνει σε 200 πόλεις του κόσμου (βλέπε τον χάρτη): Ναϊρόμπι, Τιχουάνα, Στοκχόλμη, Παρίσι, Λονδίνο, Τίρανα, Μπογκοτά, Βαρκελώνη, Βερολίνο, Νέα Υόρκη, Ιστανμπούλ, Δελχί, Μεξικό, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο…
Απαγόρευση στην ΤουρκίαΣτην Τουρκία, οι φεμινίστριες έκαναν πολλές προσπάθειες προτού καταφέρουν να ολοκληρώσουν το τραγούδι. Η αστυνομία έπνιξε αρκετές προσπάθειες στα δακρυγόνα και συνέλαβε όσες γυναίκες συμμετείχαν, καθώς το κράτος απαγόρευσε τη δράση. Το μόνο που κατάφεραν, βέβαια, είναι να συγκεντρώνονται ολοένα και περισσότερες γυναίκες κάθε φορά, με αποτέλεσμα στην τελευταία -πετυχημένη πια- προσπάθεια να έχουν πλημμυρίσει τους δρόμους της Ιστανμπούλ, ενώ το τραγούδι έφτασε μέχρι το τούρκικο κοινοβούλιο, με τις βουλεύτριες να το τραγουδούν χτυπώντας τα έδρανα της βουλής. Το ποσοστό βίας κατά των γυναικών φτάνει το ρεκόρ του 38% στην Τουρκία, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 25%, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Για το 2019 έχουν καταγραφεί 440 γυναικοκτονίες στην Τουρκία, όταν το 2012 ο αριθμός αυτός ήταν ο μισός. Στις χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 16,7 εκατομμύρια γυναίκες υπέστησαν σωματική βία ή σεξουαλική κακοποίηση το 2019, ενώ 50 γυναίκες κάθε εβδομάδα δολοφονούνται από σύντροφο ή πρώην σύντροφο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εμπαιγμός στο ΜεξικόΣτην πόλη του Μεξικού, εκατοντάδες γυναίκες συγκεντρώθηκαν και τραγούδησαν το «Ο βιαστής είσαι εσύ». Οι γυναίκες έδειξαν τη δύναμή τους για να αντισταθούν στη βία που υπόκεινται –στη χώρα καταγράφονται εννιά γυναικοκτονίες την ημέρα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, με μόλις μία στις δέκα να διαλευκάνεται από τις αρχές- τον περασμένο Αύγουστο όταν έφηβες μαθήτριες κατάγγειλαν το βιασμό τους από αστυνομικούς. Συγκεκριμένα, μια 17χρονη κατάγγειλε ότι βιάστηκε από τέσσερις αστυνομικούς μέσα σε περιπολικό και μια 16χρονη από έναν αστυνομικό μέσα σε ένα μουσείο. Κανείς αστυνομικός δεν συνελήφθη, καθότι η εισαγγελία βρήκε «ανακολουθίες» στις καταθέσεις και οι γυναίκες πήραν την κατάσταση στα χέρια τους διαδηλώνοντας κατά χιλιάδες, πυρπολώντας αστυνομικά τμήματα, φωνάζοντας «δεν με προστατεύουν, με βιάζουν».
Η ομάδα εφήβων της Club America χόρεψε ειρωνευόμενη στα αποδυτήρια το «Ο βιαστής είσαι εσύ», προκαλώντας διαδηλώσεις γυναικών που ζητούσαν την τιμωρία της ομάδας για ασέβεια προς τις γυναίκες. Τελικά, η Μεξικάνικη Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου καταδίκασε το γεγονός, ενώ η Club America τιμώρησε με αποκλεισμό τους τέσσερις έφηβους ποδοσφαιριστές και ανακοίνωσε πως θα οργανώσει εκπαιδευτικό σεμινάριο για θέματα φύλου, απολογούμενη για τη συμπεριφορά των παικτών της.
Δεν υπάρχουν γιατίΤην περασμένη εβδομάδα έφτασε μέχρι το Σύνταγμα η δυναμική περφόρμανς, όπου εκατοντάδες γυναίκες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και τραγούδησαν «Ο βιαστής είσαι εσύ». Στο τέλος της παρέμβασης ακούστηκαν τα ονόματα των γυναικών που δολοφονήθηκαν τον τελευταίο χρόνο. Λίγες ώρες μετά, ο αριθμός αυξήθηκε. Ένα άντρας δολοφόνησε τη σύζυγό του, θεωρώντας πως του ανήκει. Στον Τύπο γράφτηκε «τη σκότωσε γιατί τη ζήλευε» ή «τη σκότωσε γιατί τον απάτησε». Δεν υπάρχουν γιατί. Θεώρησε πως είναι κτήμα του και τη σκότωσε. Αυτή είναι η πατριαρχία. Και οι γυναίκες ανά τον κόσμο είναι αποφασισμένες να τη σπάσουν. Είναι η δέσμευσή τους για τη νέα χρονιά που έρχεται.
Ιωάννα Δρόσου