Επιμέλεια: Κατερίνα Αναστασίου
catana@freemail.gr


 

Έργα Κινεζικής Τέχνης
από τη Συλλογή Ι. & Δ. Πασσά

Για πρώτη φορά εκτίθενται στο ελληνικό κοινό αντικείμενα από την ασιατική συλλογή του Ιδρύματος Πασσά με σκοπό να γνωστοποιηθεί η άγνωστη κινεζική τέχνη της μικρογλυπτικής σε πολύτιμους λίθους. Λεπτεπίλεπτα τεχνουργήματα που παριστάνουν ουράνιες θεότητες, ανθρώπινες μορφές και μυθολογικά ζώα, περίτεχνα δοχεία και διακοσμητικά σκεύη αναδεικνύουν συμβολισμούς και μηνύματα. Αυτά που έχει την ευκαιρία να απολαύσει ο θεατής είναι αντικείμενα φτιαγμένα από τζαντ (δηλαδή, φιλοτεχνημένα από δύο διαφορετικούς λίθους, το νεφρίτη και τον ιαδεΐτη), βαθύ μπλε lapis lazuli, τυρκουάζ, ιώδη αμέθυστο, διάφανη ορεία κρύσταλλο, ιριδίζον «μάτι της τίγρης», βαθυπράσινο μαλαχίτη και μενεξεδή χαλκηδόνιο. Επιπροσθέτως, μικρογλυπτά σμιλεμένα σε λευκό και κόκκινο κοράλλι ξεχωρίζουν στην έκθεση που διαρκεί έως την 1η Απριλίου 2020. Ωράριο: Τετάρτη έως Κυριακή 09.00 – 16.00 Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Βασ. Σοφίας 22, Αθήνα, τηλ.: 213213 9500)

 

Night Garden

Η Ελληνο-αιγύπτια καλλιτέχνιδα Farida El Gazzar ξεδιπλώνει ένα αμιγώς προσωπικό οδοιπορικό με το οποίο μεταφερόμαστε στο «μαγικό» κόσμο του Καίρου. Όπως σημειώνει η ίδια: «Καθώς αφοσιωνόμαστε ευλαβικά στις καθημερινές μας συνήθειες και εργασίες με έναν τρόπο τελετουργικό και αυτοματοποιημένο, παύουμε κάποιες στιγμές να έχουμε συνείδηση των σκέψεών μας, χάνοντας έτσι κομμάτια της ίδιας της ύπαρξής μας (….) Κι έπειτα έρχεται αυτή η σιωπή που ξεκινά με το σούρουπο και εξελίσσεται σε ένα μαγικό τόπο, καθώς πέφτει βαθύτερο το σκοτάδι. Φωτίζει και μεγεθύνεται μέσα από ένα δυνατό φως που ξεπροβάλλει και σε προσκαλεί στο δικό του κόσμο.» Με δυο λόγια, η καλλιτέχνιδα μας καλεί σε ένα ταξίδι διαλογισμού, περισυλλογής και αυτεπίγνωσης, να τολμήσουμε τη «βουτιά» σε μία όαση γαλήνης κόντρα στη σύγχρονη συναισθηματική έρημο. Η έκθεση είναι ανοιχτή μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2020. Ωράριο: Δευτέρα 11.00 – 15.00, Τρίτη έως Παρασκευή 11.00 – 19.00, Σάββατο 11.00 – 15.00. Κλειστά: από τις 30/01/19 έως τις 07/01/2020.
Kalfayan Galleries (Χάρητος 11, Κολωνάκι, Αθήνα, τηλ.: 2107217679)

 

Κοσμάς Ξενάκης. Χασάπηδες και ΚριοφόροιΚαινοτόμος και από τους πιο ερμητικούς καλλιτέχνες της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς, ο Κοσμός Ξενάκης (1925–1984) κινήθηκε με συνέπεια και απαράμιλλη ποιότητα σε ένα ευρύ φάσμα εκφραστικών περιοχών. Στο έργο του αποτυπώνεται η πειραματική του διάθεση και η πολύπλευρη προσωπικότητά του, αφού υπήρξε ζωγράφος, γλύπτης, χαράκτης, σκηνογράφος, δημιουργός σύνθετων δράσεων/χάπενινγκ και βέβαια αρχιτέκτονας. Ο καλλιτέχνης άρχισε να δουλεύει το θέμα των νεαρών χασάπηδων στα μέσα της δεκαετίας του 1940, τότε που μαζί με τους Ροζίτα Σώκου, Νίκο Γεωργιάδη και μερικούς ακόμη νέους, σπούδαζε κοντά στο Γιάννη Τσαρούχη. Σταδιακά, η μορφή του χασάπη –τόσο στην καθημερινότητά του όσο και σε μια εξιδανικευμένη απεικόνιση– γίνεται βασικό θέμα στην τέχνη του. Σχεδόν πέντε χρόνια μετά τη μεγάλη αναδρομική του έκθεση, φέτος παρουσιάζεται αποκλειστικά η θεματική των χασάπηδων, προκειμένου να διαφανεί η πορεία από την αναπαράσταση στην αφαίρεση και από την «ελληνικότητα» στη σύνδεση με την ευρωπαϊκή πρωτοπορία με όχημα την εμμονική σχεδόν επιστροφή του Ξενάκη στη μορφή του χασάπη και του ζώου. Η έκθεση διαρκεί έως τις 28 Μαρτίου 2020. Πραγματοποιούνται ξεναγήσεις. Ωράριο: Δευτέρα έως Παρασκευή 11.00 – 18.00, Σάββατο 11.00 – 17.00
Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (Μέγαρο Εϋνάρδου, Αγ. Κωνσταντίνου 20 & Μενάνδρου, Αθήνα, τηλ.: 2103221335)
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet