Της Αγγέλικας Σαπουνά

Το Παλαί, το κλειστό Ολυμπιακό Κέντρο του Γαλατσίου απέναντι από το Άλσος Βεΐκου, είναι ένα σημαντικό τοπόσημο της Αττικής. Όχι μόνον για το δήμο Γαλατσίου, στον οποίο παραχωρήθηκε το 2017, για τρία χρόνια, μεγάλο τμήμα του ολυμπιακού ακινήτου από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) κι έτσι στεγάστηκαν εκεί, μέχρι σήμερα, σε άρτιες και ανακαινισμένες εγκαταστάσεις, όλα τα καλλιτεχνικά και αθλητικά εργαστήρια του δήμου, για τα οποία παλαιότερα οι δημότες πλήρωναν σεβαστά ενοίκια σε ακατάλληλους χώρους. Επίσης, οι κλειστές αίθουσες μπάσκετ φιλοξένησαν για περίπου δυο χρόνια τις προπονήσεις και τους αγώνες παιδικών και εφηβικών ομάδων των αθλητικών συλλόγων του Γαλατσίου, κάτι που σταμάτησε από το καλοκαίρι, μετά την ενοικίαση του χώρου από την ΕΤΑΔ στο Christmas Theater.
Κυρίως είναι φορτισμένο με τη βιωμένη μνήμη πάνδημων και νικηφόρων αγώνων για δημόσιους χώρους κοινόχρηστους, ελεύθερους από ιδιωτικά συμφέροντα, με ήπιες, μη ρυπογόνες, συμβατές προς το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, αθλητικές και πολιτιστικές χρήσεις, προς όφελος αποκλειστικά των κατοίκων της περιοχής. Μέχρι στιγμής.
Διότι στις 7 Ιανουαρίου 2020, η σύμβαση παραχώρησης των εγκαταστάσεων προς το δήμο Γαλατσίου λήγει και ο χώρος περιέρχεται εκ νέου και πλήρως στην ΕΤΑΔ. Κι ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο, τουλάχιστον, δεν έχει καμία ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι και αν είναι εν εξελίξει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση της δημοτικής αρχής με την ΕΤΑΔ, πληθαίνουν οι φήμες –κατά την ενημέρωσή μας– ότι η ΕΤΑΔ καμία πρόθεση δεν έχει να παραχωρήσει τις εγκαταστάσεις εκ νέου στο δήμο, και πάντως όχι με τους ίδιους, ήδη προβληματικούς, όρους.
Στο σχετικό ερώτημα της δημοτικής παράταξης «Γαλάτσι Από Κοινού», ο δήμαρχος, Γιώργος Μαρκόπουλος, άρτι εκλεγείς πρόεδρος της ΠΕΔΑ, επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κάποια διαπραγμάτευση, ταυτόχρονα με την ηρωική δήλωση ότι «κανείς δεν πρόκειται να μας βγάλει από ’κει» και «δεν ζητάμε ανανέωση της σύμβασης παραχώρησης αλλά πλήρη εκχώρηση όλου του χώρου στο δήμο επ’ αόριστον». Παρ’ όλα αυτά και χωρίς να υπάρχει καμία πρόσκληση για κινητοποίηση προς τις άλλες παρατάξεις και φορείς του δήμου, ο δήμαρχος υπόσχεται να φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο μετά τις γιορτές!
Συναρπαστική και άκρως διδακτική ιστορία έχει το Ολυμπιακό Κέντρο του Γαλατσίου, γνωστότερο ως «Παλαί». Αντιγράφω από δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας «Καμίνι»:

Μια διδακτική ιστορία

«Οι σημερινές εγκαταστάσεις χωροθετήθηκαν το 1999 σε μια πράσινη έκταση 93,5 στρεμμάτων. Για να γίνει αυτή η χωροθέτηση, κατ’ εφαρμογήν της «Μεγάλης Ιδέας» των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, προηγήθηκε, το 1994, η εξαίρεση από την αναδάσωση μιας μεγαλύτερης έκτασης πρασίνου 170 στρεμμάτων, το οποίο αποτελούσε τμήμα του κτήματος Ομορφοκκλησιάς (Βέικου) και οργανικό μέρος του πράσινου θύλακα των Τουρκοβουνίων. Η χωροθέτηση του Παλαί δεν έγινε χωρίς αντιρρήσεις από την πλευρά τόσο των κατοίκων όσο και της Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, λόγω γειτνίασης με την Ομορφοκκλησιά που ανακηρύχτηκε διατηρητέο μνημείο. Ωστόσο, η προσφυγή τους απορρίφθηκε τελεσίδικα από το Συμβούλιο της Επικρατείας το 2000, με οριακή πλειοψηφία μιας ψήφου.
Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 2006, η Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ, μετά από διαγωνισμό, επιχείρησε να εκμισθώσει το χώρο, για 46 χρόνια, στην κατασκευαστική εταιρεία «ΑΚΡΟΠΟΛ – Χαραγκιώνης», προσθέτοντας άλλα 8000 τμ. για περαιτέρω οικοδόμηση. Η εταιρεία του Χαραγκιώνη σχεδίαζε να προχωρήσει στην ανέγερση εκτεταμένου εμπορικού κέντρου τύπου Mall. Οι επίμονες αντιδράσεις των κατοίκων, των κινημάτων της περιοχής, του δήμου Γαλατσίου σε συνεργασία και με τους όμορους δήμους, απέτρεψαν τελικά την υλοποίηση αυτού του σχεδίου και ο Χαραγκιώνης αποσύρθηκε οριστικά από την εκμετάλλευση του Παλαί το 2011.
Η εγκατάσταση εντάχθηκε, όπως και τα λοιπά Ολυμπιακά Ακίνητα, στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ, 2011) και εν συνεχεία στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ, 2016). Ωστόσο, το πάνδημο αίτημα (κοινό ψήφισμα των δήμων Γαλατσίου, Ν. Ιωνίας, Φιλοθέης – Ψυχικού και της 5ης Δημοτικής Κοινότητας Αθηναίων) «να παραμείνει το κλειστό Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου δημόσιος χώρος αθλητισμού και πολιτισμού, με ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση των νέων και όλων των πολιτών όχι μόνο του Δήμου μας αλλά και των όμορων περιοχών», έμεινε ζωντανό και αναθερμάνθηκε με το «άνοιγμα» του Παλαί για την φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών το φθινόπωρο του 2015, που ανέτρεψε την ως τότε επικρατούσα άποψη περί κατεστραμμένης εγκατάστασης με υπέρογκο κόστος συντήρησης. Ύστερα από πολλές περιπέτειες, μεταξύ των οποίων και η κατάληψη των εγκαταστάσεων από τα Δημοτικά Συμβούλια Γαλατσίου, Ν. Ιωνίας, σωματεία, φορείς και κατοίκους της περιοχής, η ΕΤΑΔ παραχώρησε τελικά, το 2017, μεγάλο τμήμα των εγκαταστάσεων «για αποκλειστικά αθλητικούς και πολιτιστικούς σκοπούς» στο δήμο Γαλατσίου, για τρία χρόνια, διατηρώντας εντούτοις μονομερώς το δικαίωμα της ενοικίασης μέρους των χώρων για εμπορική αξιοποίηση, όπως ακριβώς έγινε με το Voice of Greece απ’ την αρχή της παραχώρησης, τον δε τελευταίο χρόνο με την ενοικίαση της μεγάλης αίθουσας του Κλειστού Γηπέδου Μπάσκετ στην εταιρεία Christmas Theater και άλλων χώρων στην Κτηματολόγιο ΑΕ.»

Κοινή διεκδίκηση για μόνιμη λύση

Από τη σκοπιά των κατοίκων και των δημοτικών κινημάτων της περιοχής, τίποτε δεν έχει αλλάξει αναφορικά με τις διεκδικήσεις τους. Μάλιστα, η εμπειρία της πρόσφατης πενταετίας έχει αποδείξει ότι:
α) Το Παλαί είναι οικονομικά βιώσιμο για το δήμο Γαλατσίου, που σε κάθε άλλη περίπτωση θα πρέπει να πληρώνει το κόστος της ενοικίασης και συντήρησης χώρων για τις κοινωφελείς δραστηριότητές του και,
β) ήδη η ενοικίαση χώρων στο Christmas Theater και σε ποικίλες άλλες μικρές και μεγάλες εταιρείες έχει στερήσει από τα παιδιά και τους έφηβους των πολυάριθμων αθλητικών και πολιτιστικούς συλλόγων της περιοχής κλειστούς χώρους προπόνησης και δραστηριοτήτων.
Έσχατο αλλά ουδόλως έλασσον παραμένει το γεγονός ότι η χρήση του χώρου από το δήμο Γαλατσίου, πρωτευόντως, αλλά και τους άλλους όμορους δήμους, συνιστά μέχρι σήμερα τη μοναδική εγγύηση ότι ο χώρος αυτός, οργανικό μέρος του Μητροπολιτικού Πάρκου Τουρκοβουνίων και του Άλσους Βεΐκου, δεν θα χτιστεί περαιτέρω, δεν θα ιδιωτικοποιηθεί και θα συνεχίσει να είναι εμβληματικό τοπόσημο ως ελεύθερος και κοινόχρηστος χώρος πολιτισμού, αθλητισμού και κοινωφελών δραστηριοτήτων, όπως ακριβώς επιθυμούν και διεκδικούν οι κάτοικοι.
Το αίτημα αυτό, με κοινό τους ψήφισμα οι δημοτικές παρατάξεις «Γαλάτσι Από Κοινού», «Ανοιχτή Πόλη» του δήμου Αθηναίων, «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία» και «Ενεργοί Πολίτες» Φιλοθέης – Ψυχικού προτίθενται να θέσουν στα δημοτικά συμβούλια των περιοχών τους, ξεκινώντας καμπάνια ενεργοποίησης των πολιτών και απαιτώντας άμεση, δημόσια και διάφανη συνεννόηση με την ΕΤΑΔ, για επ’ αόριστον εκχώρηση, προκειμένου το ζήτημα να λήξει μια για πάντα.

* Η Α. Σαπουνά είναι δημοτική σύμβουλος στο δήμο Γαλατσίου, επικεφαλής της παράταξης «Γαλάτσι από Κοινού».
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet