Οι αναγνώστες της «Εποχής» έχουν αφήσει πίσω τους προ πολλού το μύθο του Αϊ-Βασίλη που μας φέρνει δώρα, αλλά όσο να ‘ναι όλοι μας περιμένουμε με σχεδόν ανίατη αισιοδοξία ότι ο καινούργιος χρόνος θα είναι καλύτερος από τον παλιό.
Από την ατμόσφαιρα αυτή φρόντισε έγκαιρα να μας αποσπάσει η κυβέρνηση της ΝΔ προϊδεάζοντας μας ήδη από τον τελευταίο μήνα του 2019, που συνήθως λειτουργεί ως προπομπός για όσα θα συμβούν το 2020. Στη διάρκειά του έδειξε το πιο αυταρχικό της πρόσωπο με αφορμή την επιχείρηση επιβολής του νόμου και της τάξης. Όλα όσα έπραξε ήταν, προφανώς, για την εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών, αλλά όχι όλων: εξαιρούνται όσοι νομίζουν ότι οι πολίτες έχουν απαραβίαστα και συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα.
Ότι η ισχυρή δόση αυταρχισμού θα τους χρειαστεί και στο νέο έτος, έγινε φανερό από το γεγονός ότι με την εκπνοή του παλιού ήρθε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον περιορισμό των πορειών και των συγκεντρώσεων: όποιος σκεφτεί να αντισταθεί, θα δακτυλοδείχνεται σαν εχθρός της κοινωνίας, ακόμα και αν έχει λόγους σοβαρούς να το κάνει.
Και φαίνεται πως θα έχει. Πριν καλά καλά ανοίξει το σακί του 2020, το μειωμένο στο ελάχιστο «κοινωνικό μέρισμα» του 2019 προϊδέαζε πως το περιεχόμενό του, μόνο δώρα δεν θα ήταν.
Η 13η σύνταξη, παρότι δεν θα την έλεγες σύνταξη, ήταν όμως μόνιμη παροχή, νομοθετικά εξασφαλισμένη, και όπως και να την πεις το 2020 δεν θα υπάρχει. Ένα ακόμα μη-δώρο και στο χέρι.
Όμως, και η μη-συνταξιούχοι δεν έμειναν παραπονεμένοι. Το «δώρο» των εργαζομένων ήταν η διάψευση της υπόσχεσης για αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2020. Με την ασύλληπτη δικαιολογία ότι είχε αυξηθεί ήδη πολύ από την προηγούμενη κυβέρνηση...
Αυτά σαν ένα μικρό δείγμα των προθέσεών τους. Όμως, το πνεύμα των ημερών το καλεί και η αγωνιστική αισιοδοξία μάς υποχρεώνει να αντιταχθούμε στη φορά των πραγμάτων και να ευχηθούμε –και να υποσχεθούμε– «Καλή Χρονιά».
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet